Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - wikol + żelazko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kapelli, jak widac Iron jest przykladem typowego trolla, ktory duzo pisze, ale tak naprawde nie ma nic do powiedzenia i napewno niczego sie od niego nie dowiesz. Odesle Cie na jakies forum, zebys sobie cos tam poczytal, bo jego wiedza jest slaba.

Ty po prostu nie masz zadnego wyboru. Mozna sobie pogdybac czego mozna uzyc, ale jesli nie masz do tego narzedzi to nic nie zrobisz. Wlasciwie masz tylko dwa wyjscia, pierwsze to fornirowanie na zelazko, a drugie to fornirowanie na klej kontaktowy ale w wyzszej temperaturze. W warunkach amatorskich gadanie o wilgotnosci ( ktorej i tak nie zmierzysz, bo nie masz czym ) jest nonsensem. Nie przejmuj sie rowniez fornirem, ktory posiadasz, bo jakbys musial sam polaczyc liscie naturalnego forniru, to wyszlo by Ci jeszcze gorzej niz w modyfikowanym, ktory teraz posiadasz. Niektorzy biora te zabawe z fornirem troche zbyt powaznie, jakby to bylo odnawianie mebli z okresu Ludwika XVI. Co z tego, ze jest wiele roznych metod pracy, jak nie mozesz z nich skorzystac.

Marios dobrze Ci radzi, bez prasy zostaje Ci tylko zelazko, ktorym spokojnie mozesz pracowac w temperaturze 10 stopni. Jesli miejsce w ktorym bedziesz fornirowal, utrzymuje te temperature, to mozesz przeniesc stol i fornir do tego pomieszczenia do "sezonowania". Z drugiej strony trzeba pamietac o tym, ze przy metodzie klejenia na zelazko sa duze zmiany temperatur, ktore moga prowadzic do pekniec forniru, dlatego nie mozna przesadzac z wysokoscia temperatury zelazka, nie prasowac zbyt dlugo. Staraj sie rowniez nie pracowac zelazkiem w poprzek laczenia forniru, tylko po jego dlugosci. Zanim cokolwiek przykleisz, nanies minimum dwie bardzo cienkie warstwy ( kazda wysuszyc suszarka ) na fornir i stol. Trzeba je idealnie rozprowadzic walkiem, szczegolnie na krawedziach. Przed nakladaniem kleju na fornir, przyklej fornir do jakiegos blatu za pomoca tasmy malarskiej. Dzieki temu nie bedzie sie tak rolowal i unikniesz pobrudzenia klejem zewnetrznej strony forniru ( a o to nie trudno jak fornir nie jest umocowany przy nanoszeniu kleju ). Zelazko na maksymalnej mocy, moze byc za gorace, uzywajac np Kleju Pattex, wystarczy ustawic je na dwie kropki, lub inaczej 2/3 mocy.

Nie da sie wszystkiego dokladnie opisac, bo ta metoda z pozoru latwa, moze byc podchwytliwa w zaleznosci od rodzaju kleju i forniru jakiego sie uzywa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      W warunkach amatorskich gadanie o wilgotnosci ( ktorej i tak nie zmierzysz, bo nie masz czym ) jest nonsensem
      Akurat higrometr to żaden cud techniki :) Co do reszty się zgadzam

Skomentuj

Wszystko mozna kupic, pewnie ze tak :)

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          jak widac Iron jest przykladem typowego trolla
          Jak widać głupi się urodziłeś i wszystko wskazuje na to że tak już zostanie. Smutne, ale co zrobić taki już ten świat...

Skomentuj

Dobra pany, oto moja pierwsza próba. Pytanie co zrobiłem zle. Wziąłem kawałek deski oraz fornir na flizelinie. Posmarowalem Pattex Express, poczekałem az wyschnie. Wziąłem zelazko i przykladalem przez kawałek płótna. Na niskiej temperaturze cos sie przylepilo, ale klej kompletnie nie trzymał. Potem podwyzszylem temperaturę, i jak podnosiłem żelazko z forniru, to troche pary tam leciało.
            Poczekałem az bedzie ja chłodne, bo wydawało sie ze trzyma. Ale pociagnalem mocniej i oto efekt. Jakies rady co moglem zrobic zle albo którędy próbować zeby sie przykleilo porządnie?

Oba zdjecia zrobione po oderwaniu, wczesniej fajnie leżało bez babli zadnych. Jedno żebyście widzieli jak duży był kawałek, drugie zeby widzieć efekt masakry. To co zostało wydaje sie ze w miarę trzyma.

Last edited by kapelli; 27.12.2014, 11:17.

Skomentuj

podstawowa sprawa, nakładasz klej na obie powierzchnie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Grzejesz bez pary i jakiejkolwiek wody.

Skomentuj

Tak też zrobiłem. To jest kawałek starej deski. Klej na deskę i flizelinie. Grzanie na sucho bez pary i innych.

Skomentuj

wygląda tak jakby ta deska nie przyjeła kleju. Klej po wyschnięciu zrobił się transparentny?
                  Kleję na ten klej i wychodzi bardzo dobrze.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W pierwszym poście masz zdjęcia jak to powinno wyglądać po wyschnięciu.

Skomentuj

Sprawdzę wieczorem na mdf jakimś jeszcze, moze faktycznie z deska cos nie tak.
                    I tak, klej był suchy w dotyku i transparentny.

Skomentuj

Nie rozumiem, czemu kleisz patexem, skoro temat jest o wikolu i zelazku. Ja kleilem wikolem, trzyma bardzo mocno. Walkiem nakladalem na mdf, pozniej na fornir, chwilka na fajeczke, jak wikol zaczal sie robic prawie przezroczysty, to kladlem fornir na mdf. Dociskalem reka po calej powierzchni. Fornir jakk zaczal sie kleic i juz nie odlazic od mdf, dociskalem goracym zelazkiem i prasowalem przez jakis czas. Subwoofer tak obkleilem. Przy monitorkach postaram sie porobic fotki, moze jakis filmik sie uda ;-)

Skomentuj

też jestem ciekaw, deska może być heblowana i słabo chłonie klej, widać to na zdjęciu. przy tej metodzie klej musi dobrze wsiąknąć w obie powierzchnie, wtedy dobrze trzyma.

Skomentuj

Deska mogla nie przyjąć kleju, trzeba wcześniej przygotować jej powierzchnie. Dziwne l, ze klej jest bialy, powinien być bezbarwny. Dawaj bardzo cienkie warstwy kleju in podsuszaj suszarka. 2-3 warstwy minimum. Temp zelazka na okolo 2/3 mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez crimi Zobacz posta
                            Nie rozumiem, czemu kleisz patexem, skoro temat jest o wikolu i zelazku
                            Pattex to seria różnych klejów firmy henkel w tym jeden z nich to ogólnie przyjęty wikol

Skomentuj

Ok spróbuje dac wiecej warstw kleju

Skomentuj

Tutorial fornirowania na zelazko http://www.ohio.edu/people/schneidw/...veneering.html

Skomentuj

Czaruję...
                                X