Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygotowanie do fornirowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a ja robię to np tak : maluję powierzchnię np kolumny która będę oklejał klejem , czekam aż wyschnie , potem smaruję znowu klejem i fornir smaruje klejem , czekam aż podeschnie przykładam i prasuję żelazkiem ( temperaturę ustalam w czasie klejenia doświadczalnie - tak mniej więcej 2/3 max temperatury pokrętłem żelazka) ładnie się przykleja nie stosowałem nigdy obciążenia dodatkowego zawsze ładnie trzymało.

pzdr

Skomentuj

Mówimy o klejeniu hdf do mdf

Skomentuj

jeśli hdf i mdf nie jest lakierowany to powinno trzymać na każdy klej, tym bardziej wikol. Jeśli jest lakierowany to wikol odpada.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosiu Zobacz posta
          Mówimy o klejeniu hdf do mdf
          myślę ze z hdf powinno też zadziałać , może troszkę mniejsza temp żelazka , jeżeli chodzi o mnie to nie robiłem jeszcze obudów z mdf , tylko z wiórówki jakoś tak się składało :)

Skomentuj

Może Ci ten wątek pomoże:

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...wikol+ciep%B3o

Skomentuj

http://translate.google.pl/translate...g.html&act=url

i orginał:

http://www.humblehomemadehifi.com/veneering.html

Skomentuj

Ciekawy klej stosuje. Swoją drogą znalazłem coś takiego, klej kontaktowy do natrysku, wydaje się ciekawy.

http://www.laminart.pl/img/pliki/kle...a%202009.1.pdf

Skomentuj

A HDF przycinacie pod kątem 45 st na rogach?

I drugie pytanie: jak mam wycięte otwory w MDF i chcę przykleić HDF to od razu z fornirem i dopiero na samym końcu i frezem z łożyskiem ostatecznie, tak?

Skomentuj

Zamieszczone przez MarcinC Zobacz posta
                    A HDF przycinacie pod kątem 45 st na rogach?
                    Nie.

Zamieszczone przez MarcinC Zobacz posta
                    jak mam wycięte otwory w MDF i chcę przykleić HDF
                    Takich rzeczy się nie robi bo to tylko utrudnianie sobie roboty.
                    Jest oczywiście taka możliwość, ale tylko wtedy gdy frez jest dostatecznie głęboki, tak aby zagłębiło się w nim łożysko od frezu, na tyle aby frez sięgnął HDF-u.
                    Na koniec i tak będzie trzeba wkleić ring aby zmniejszyć głębokość frezu.

Jeśli natomiast frez jest zbyt płytki, to moim zdaniem nie ma szans aby to ładnie wyszło na koniec.

Skomentuj

Czyli pozostaje fornir na MDF? Czy nowy front z fornirem i na końcu wycinanie otworów?

Skomentuj

Najlepiej nakładać fornir na gotową obudowę i wtedy frezować otwory.

Skomentuj

Przydał by się jakiś poradnik jak zrobić kolumny od początku z różnymi opcjami co i jak po kolei.

A pozatym co do wycinania na oklejonym fornirze to zastanawiam się czy lepiej nie po eksperymentować na gotowej płycie już oklejonej fornirem z hurtowni. Przyciąć pod kkątem 45 stopni

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            Ciekawy klej stosuje. Swoją drogą znalazłem coś takiego, klej kontaktowy do natrysku, wydaje się ciekawy.

http://www.laminart.pl/img/pliki/kle...a%202009.1.pdf
                            Kleje natryskowe typu kontakt są bardzo kapryśne . Fornir przed lakierowaniem trzeba dobrze zaizolować bo rozpuszczalniki z lakieru potrafią go rozwarstwić . Miałem kupę producentów do testowania i często się robiły jaja .

Skomentuj

Nie będę kleił od spodu deski żeby zamocować cyrkiel frezarki tylko przykręcę ją od środka do otworów pod głośniki żeby wyfrezować fornir naklejony na front. Z wyznaczeniem środka nie powinno być problemu, najlepiej zrobić to przynajmniej dwiema metodami.

Skomentuj

Jestem na etapie projektowania monitorów. Już wiem żeby je okleic HDF i proszę o zweryfikowanie procesu:
                                Planuje front i tył w "pełnym wymiarze" a boki i górę z dołem robie wpuszczane czyli patrząc z przodu widać sam front. Następnie na boki i górę z dołem naklejam HDF. Czy szpachluje wtedy połączenie frontu/tyłu z okalajacymi go krawędziami płyt HDF oraz połaczena HDF na pozostałych krawedziach czy tylko wyrównuje papierem ściernym i mogę kleić fornir?

Skomentuj

3 mm szpachli chcesz nałożyć?

Skomentuj

Dlaczego 3mm szpachli?
                                    Pisze, że przód i tył będą z płyt (bez łączeń), łączenia płyt będą na bokach i górze, i na to zostanie naklejony HDF.
                                    Jeżeli szpachlowanie łączeń HDF-u z płytą itp. to kitem szpachlowym samochodowym,, który dodatkowo zespoi łączenia. Na pewno nie zaszkodzi przy klejeniu forniru kontaktowym klejem, przy wikolopodobnych i ich ewentualnej aplikacji z podgrzewaniem żelazkiem trzeba pamiętać, że kit szpachlowy poliestrowy można łatwo uszkodzić wtedy termicznie! Natomiast zwykłe klejenie na docisk nie spowoduje żadnej destrukcji szpachli.

Skomentuj

oki, załapałem według mnie nie ma sensu tego szpachlować. Szpachla samochodowa nic tutaj nie da, a na pewno nie wzmocni tej powierzchni.

Skomentuj

Dzięki za podzielenie się doświadczeniem :)
                                        Last edited by tao84; 23.09.2016, 15:29.

Skomentuj

Pytanie po czasie - czy HDF też robimy z fazą na 45 st.??

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                                          Jeżeli formatki nie masz zacinane na 45st. to nawet jak okleisz fornirem, po jakimś czasie zrobi się klawiszowanie, a gdy kolumny będą narażone na duże nasłonecznienie, to w miejscach gdzie szpachlowałeś łebki wkrętów porobią się przebarwienia. Jak dobrze przykleisz HDF, to nie będziesz miał takich problemów.
                                          Pozdrawiam
                                          Witam, czy zacinanie płyty hdf 3mm na kąt 45 st się tu stosuje czy to już ponadnormatyw w tej sztuce?

dzięki
                                          Michał

Skomentuj

Czaruję...
                                          X