Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygotowanie do fornirowania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie stosuje się HDFu, bo nie ma po co.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Nie stosuje się HDFu, bo nie ma po co.
      nawet jeśli zrobiłem z mdf na kąt 90st?
      mówią że zaklawiszuje i prewencyjnie okleić hdfem..
      Michał
      - w sumie odpowiedzi na swoje pytania znalazłem na stronie 3 forum więc proszę o wyrozumiałość dla zaśmieczacza (jest takie słowo..?)
      Last edited by mkralias; 13.11.2018, 07:38. Powód: gapiostwo

Skomentuj

Zamieszczone przez mkralias Zobacz posta
        nawet jeśli zrobiłem z mdf na kąt 90st?
        Przepraszam, źle spojrzałem na cytowanie - jeśli masz łączenia na 90 stopni to HDF warto nakleić. Ja osobiście nigdy nie zacinałem go na 45 stopni, ale jeśli masz taką możliwość to wg mnie warto.
        Last edited by LuSzTi; 13.11.2018, 08:24.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Wydaje mi się, ze oklejanie hdf na 45 stopni moze byc bardzo trudne do wykonania.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Wydaje mi się, ze oklejanie hdf na 45 stopni moze byc bardzo trudne do wykonania.
            Myślę że z frezem 45 stopni z łożyskiem ogarnie temat, jeżeli chce się bawić

Skomentuj

Zamieszczone przez thomas Zobacz posta
              Myślę że z frezem 45 stopni z łożyskiem ogarnie temat, jeżeli chce się bawić
              kurcze ciężko będzie ustawić głębokość idealnie ...zeby zebrać tylko HDF na 45 stopni. Poza tym musi być idealna krawędź bo wykonanie tego nieprecyzyjnie narobi dużo więcej szkód niż pożytku, bo powstanie szczelina którą trzeba czymś wypełnić - jak nie będzie wypełniona to zacznie pracować i na fornirze to na 101% wyjdzie prędzej czy później.

moim zdaniem hdf na 45 stopni to niepotrzebne komplikacje,
              ja uzyskałem najlepsze efekty i mało czasu potrzeba gdy zrobiłem to tak:
              klej soudal 66A - poliuretan rozprowadzam packą gumową do fugowania płytek zarówno na hdf jak i paczkę (bardzo cienki film klejowy)
              on jak schnie to delikatnie puchnie ale nie rozpycha się.
              trzyma jak diabli wypełnia miejsca np po łebkach od wkrętów/konfirmatów itp
              potem frez z łożyskiem objeżdżam krawędzie i na to fornir.

po takim zabiegu nie ma możliwości wystąpienia klawiszowania i innych dziwnych scenariuszy, na dodatek wyrówna wszelkie niedociągnięcia przy jakichś bardziej skomplikowanych kształtach :) ... i na końcu zawsze to jakiś dodatkowy materiał dla bezwładności.
              Last edited by bawolek; 15.11.2018, 08:24.

Skomentuj

Czaruję...