Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie kolumnu i powstające bąble

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
    marian ostatnio pokazał po naszych podpowiedziach jak można naprawić takie ubytki
    Tylko On chyba używał jakiegoś polimerowego kleju o ile dobrze pamiętam.

Skomentuj

fornir dociska sie takim gumowym specjalnym walkiem do forniru i jest ok ale butapren i tak odstaje.. 2 razy go uzywalem bo momentu znalezc nie moglem i juz nigdy w zyciu

http://www.ebay.co.uk/itm/79301L-Har...item5af2905b44

Skomentuj

ja robilem zwyklym walkiem kuchennym tez sie sprawdza ,tylko uwazac zeby zonka nie widziala :P

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          marian ostatnio pokazał po naszych podpowiedziach jak można naprawić takie ubytki. Przeciąć fornir wzdłóż, Strzykawką wprowadzić klej i później klockiem czy wałkiem do pieczenia docisnąć. Przeszlifować i nie powinno być śladu.
          Muszę powiedzieć, że dobrze że nie robiłem dziur strzykawką tylko naciąłem fornir, dziury zapewne było by widać.
          Z drugiej strony pomogła mi faktura forniru, fornir w paski jak natniesz wzdłuż to nikt nie zauważy gdzie ponieważ paski same w sobie to maskują. Z naturalnym fornirem było by gorzej.
          Naklejamy taśmę papierową w miejscu przecięcia, przecinamy, wstrzykujemy klej, rozprowadzamy i wyciskamy. Taśma zabezpiecza fornir przed zabrudzeniem forniru wyciekającym klejem, więc polecam okleić więcej forniru niż tylko tam gdzie nacięliśmy.
          Wycieramy klej, dociskamy i czekamy aż wyschnie. Potem odrywamy taśmę, szlifujemy, lakierujemy i gotowe.

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
          Tylko On chyba używał jakiegoś polimerowego kleju o ile dobrze pamiętam.
          Najpierw użyłem butaprenu (nie polecam, do takich celów się nie nadaje), ale gdy butapren nie chciał kleić (ponieważ szybko zasechł, a glut już nie chce się do niczego przykleić) to użyłem polimerowego, który to od razu złapał, i jak wycisnąłem go z pod forniru to mogłem nawet nie dociskać, tak trzymał (oczywiście i tak położyłem docisk).

Skomentuj

Zamieszczone przez rumunn95 Zobacz posta
            ja robilem zwyklym walkiem kuchennym tez sie sprawdza ,tylko uwazac zeby zonka nie widziala :P
            tez kuchennego uzywalem ale jest za duzy i czesto sie omyka z kolumny dociskajac krawedzie i lamie fornir :P za 30pln sa profesjonalne waskie waleczki do forniru, sam kupilem na tamtej aukcji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
              tez kuchennego uzywalem ale jest za duzy i czesto sie omyka z kolumny dociskajac krawedzie i lamie fornir :P za 30pln sa profesjonalne waskie waleczki do forniru, sam kupilem na tamtej aukcji
              Coś więcej ja temat tego wałka?

Skomentuj

duzo nie moge powiedziec bo dopiero go kupilem ma mala powierzchnie i gumowa (twarda) wiec dostosowuje sie do powierzchni dociskajac ja jednoczescnie. W walku kuchennym przy dociskaniu przy rantach robily mi sie wyzlobienia w drewnie :) mala powierzchnia walka zapewnia wiekszy docisk na cm^2. jest na rolce wiec wygoda bo sie kreci a kuchenny nie praktycznie kuchennym sie "szoruje" po fornirze. za 5,5f czyli 28pln na pewno warto :)

BTW nie mozna dodawac .jpg nie wiem czemu :/ musialem zmienic na gif
                Załączone pliki

Skomentuj

Skomentuj

Już jestem po fornirowaniu. Użyłem kleju Pattex Universal Classic czy jakoś tak:P Trzyma super.. fornirowanie idzie jak burza:) i trzym się bardzo dobrze. Puszką 800ml udalo mi się okleić jedną całą TL'ke i 3/4 drugiej..:) więc nie zły wynik.

Skomentuj

to sporo mi wystarczylo na pare fx-300

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                        a następnie wałeczkiem gumowym (miejsce w miejsce) docisnołem fornir do płyty.
                        Wałki służą do malowania i wałkowania ciasta. Po co sobie utrudniać życie? od kilku lat stosuje jedną metodę docisku, drewniany klocek i trę kantem. Duża siła docisku na małej powierzchni, nic więcej nie trzeba. Gdy pojawi się jeden bąbel czy dwa to i patex da sie doprasować żelazkiem, jeśli jest więcej to lepiej zerwać stary płat bo po lakierowaniu i tak wybrzuszy.

Skomentuj

a klocki do budowania domkow :)
                          lepiej gumowy walek do forniru o malej powierzchni i jest ok. Ja zawsze wszedlkeigo rodzaju walki uzywalem i jest ok, po to je tez produkuja z mysla o fornirowaniu by nie bawic sie klockami

Skomentuj

A nie lepiej szarpnac sie na pare solidnych sciskow i kleic pod naciskiem na zimno "jak Bog" przykazal ? :P

Skomentuj

Czaruję...