Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ściski stolarskie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja zakupiłem ściski "rurowe", znakomite i funkcjonalne, długość wg potrzeb (kwestia zakupu rury np 1mb. 1,5mb., 2mb.).
    Należy jedynie zwrócić uwagę, aby rura była nagwintowana, na aukcji nie jest to sprecyzowane, a ścisk ma gwint i jest nakręcany na rurę.
    Tutaj jest aukcja:http://allegro.pl/partnar-8szt-scisk...887097576.html (PARTNAR 8szt Ściski Stolarskie Rurowe 3/4" FV)

Skomentuj

W pracy mam takie ;
      http://allegro.pl/stalowe-sciski-sru...868359508.html (Stalowe Ściski Śrubowe Zaciski Bessey 1500x140mm)
      Tylko mniejsze, -model ten sam, jeszcze szczypce morse'a różnego typu, piękna sprawa.. jakby ktoś chciał wydać pare stówek to polecam
      A prywatnie też używam marketówek, albo jakieś stare ale konkretne.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomant Zobacz posta
        Mam już dość beznadziejnych ścisków. Czas znaleźć coś lepszego. Nie chcę też wydawać na nie jakiś milionów. Pierwsze podejście:

Wyglądają naprawdę solidnie. Docisk działa jak tłok. Dokręcając go śrubą nie okręca się tylko równomiernie wysuwa. Jak się sprawdzi to będzie trzeba dokupić tego więcej. Koszt ok 55 zł.
        Koszt za dwa czy jeden?

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
          Mistrzu to jeszcze napisz co to i gdzie można takie namierzyć. Ost gdzieś widziałem że sciskow zawsze za mało i jak nie wiesz co kupić do warsztatu to kup sciski więc się przyda pewnie
          To polskie ściski opisane jako EGA PREMIUM nr katalogowy 142. Kupione w hurtowni. EGA sp. z o.o. to chyba nazwa firmy, ale nie jestem pewien bo wielkość czcionki na naklejce przerasta możliwości moich oczu. Właśnie nie wiedząc co by tu jeszcze sobie kupić wybrałem ściski . Mam w warsztacie chyba z 20 marketówek, ale coraz mniej z nich nadaje się do użytku. Czas na zmianę.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          Koszt za dwa czy jeden?
          Niestety tak dobrze nie jest. To cena za szt. Są jeszcze różne wymiary. Te były najkrótsze.

Rurowe też rozważam - fajne rozwiązanie. Te Bessey ( https://www.youtube.com/watch?v=GuOWVeP5-fw ) to już bajka - tylko ta cena... eh.

Skomentuj

Potwierdzam, ściski są rewelacyjne. Już wiem co będę kupował jak nie będę wiedział co kupić .

Skomentuj

w OBI coś na wzór zapadkowych Besseya
              Last edited by jasiop; 24.04.2016, 18:10.

Skomentuj

A tu moje podejście do ścisku próżniowego do montowania elementów do obróbki :) Docelowo będą 4 sztuki (10cm x 10cm każdy) tak by montować większe elementy. Jak się sprawdzą to może i jakieś większe sztuki sklecę.

Jak widać taki mały ścisk jest w stanie utrzymać pionowo kawał 30mm MDF, lecz do praktycznego wykorzystania trzeba by conajmniej 2x (a pewnie i więcej) większej powierzchni ścisków (od tego zależy siła).

Last edited by gi; 07.09.2016, 12:26.

Skomentuj

Ja od siebie mogę polecić ściski stolarskie polskiej firmy Yato. Kupiłem na allegro 4 sztuki długości 50 cm.
                  Uchwyty są żeliwne 80 mm w normie DIN 5117 zakończone czerwonymi ochronnymi nakładkami.
                  Oczywiście stalowa podłużnica z dwóch stron ząbkowana, ułatwiająca docisk/zacisk.
                  Uchwyty tanie, 4 sztuki kosztowały z przesyłką 100 PLN, niestety mają wadę - gumowe rączki do dokręcania śrub z czasem (po bardzo krótkim czasie) w 2 sztukach się zsunęły,
                  na szczęście mają na końcu chwyt na klucz płaski 10, więc można jeszcze bardziej docisnąć.
                  Jak na 50 cm za tą cenę to ok, choć do Bessey się nie umywają.
                  Kod Yato: YT-6448

Chciałem je kupić przyszłościowo ale długość 50 cm ma też swoje wady - nie obejmuje przytrzymania/dociśnięcia rozmaitych materiałów na dość niewysokich stołach itd.
                  Poniżej foto z rączkami oraz po ich zsunięciu. Generalnie jestem w stanie je spokojnie polecić - choć często kupuję produkty Yato bo mam sklep firmowy niedaleko domu ale
                  niestety część produktów jest kiepska. Ostatnio kupiłem zaciskarkę konektorów i ściągacz izolacji w jednym - oddałem następnego dnia i wymieniłem na sam zaciskacz konektorów bo
                  ani do zdejmowania izolacji ani zaciskania się nie nadawały w 100%. Przypadłość produktów 2w1 lub 3w1.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowyelement Zobacz posta
                    Ja od siebie mogę polecić ściski stolarskie polskiej firmy Yato. Kupiłem na allegro 4 sztuki długości 50 cm.
                    Tzn polskiego importera chinskich sciskow :)

Skomentuj

Wydłużenie małego ścisku bez zwiększenie grubości /wytrzymałości pręta prowadzącego nie ma sensu. Ten zacisk wygnie się w pałąk przy pierwszej robocie. Chyba, że ma to posłużyć do przytrzymania do wkrętów, klejenie itp. Siły ścisku tym się nie uzyska.

Skomentuj

To już wolał bym kupić ścisk rurowy i ewentualnie jakiś dwuteownik dla docisku "na środku" płyty :)

Skomentuj

Jak na razie skleiłem nimi 2 monitory 16 litrowe. Ścisk był bardzo mocny i nie ma mowy o jakimkolwiek wygnaniu prętów. Nie wiem w ogóle skąd ten wymysł. Nie wiem jakiej normy są pręty prowadzące ale numer produktu tej firmy podałem więc śmiało można sobie sprawdzić.
                          Wygnanie prętów....dobre.... co tam wygięte pręty..... siła wygięcia była tak duża, że powstałe ciśnienie doprowadziło do zawalenia 15 piętrowego budynku. Katastrofa budowlana w Warszawie !!!!

Skomentuj

Tak najtaniej do klejenia forniru czy HDFu to 3 pręty gwintowane np. M10 dł. 1 m. Tniemy na pół i jakiś kątownik, ceownik czy coś o podobnej wytrzymałości, skręcamy i gotowe mamy.

Skomentuj

Mam takie coś, ale zabawy jest ze skręcaniem I nie uwierzycie ale ten ceownik potrafi się wygiąć..

Skomentuj

Mam takie coś, ale zabawy jest ze skręcaniem I nie uwierzycie ale ten ceownik potrafi się wygiąć..

Trzeba było założyć śruby trapezowe

Skomentuj

No trzeba, nie miałem dostępu do takich. Rzadko tego używam więc leży i się kurzy.

Skomentuj

I nie uwierzycie ale ten ceownik potrafi się wygiąć..
                                    Bo go było trzeba w pion dać.
                                    Dla porównania sztywności: UPE120 ma Iy=55,4cm^4 (czyli w tą stronę co dałeś), a (czyli jakbyś dał w pionie) Ix=363,5cm^4

Skomentuj

Ależ to nic dziwnego. Zwykła śruba M6 potrafi wygenerować kilka kN. Co dopiero takie wielkie pręty jak u Ciebie :). Kilkadziesiąt kN, jak nie kilkaset. Dwa razy większy ceownik byś wygiął bez problemu :P

Skomentuj

Wydłużenie małego ścisku bez zwiększenie grubości /wytrzymałości pręta prowadzącego nie ma sensu. Ten zacisk wygnie się w pałąk przy pierwszej robocie. Chyba, że ma to posłużyć do przytrzymania do wkrętów, klejenie itp. Siły ścisku tym się nie uzyska.
                                        Marios - w sprawie zacisków 50 cm Yato (YT-6448) przyznaję Ci rację.
                                        Dzisiaj zamknąłem moje pudełka od góry, więc całkowita długość łączenia z drewienkami podkładowymi wyniosła 40 cm.
                                        Faktycznie pręty po bardzo mocnym dokręceniu się wygięły, aczkolwiek siła docisku jest bardzo mocna.
                                        Boję się tylko, czy po 24 h nie odkształcą się na stałe - najwyżej po 10-12 h lekko je poluzuję.
                                        Klejone były Pattex'em D3 więc ten klej dość szybko wiąże.

30 cm jest długością całkowicie bezpieczną dla tych prętów prowadzących - najwyraźniej powyżej tej długości przy dużej sile docisku następują odkształcenia.

Marcin

Skomentuj

Odkształcają się, ale można nimi działać. Yato, nie Yato każdy tego typu się wygnie. Ważne, że działają :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X