Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TIG - spawanie itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
    Widzę że kolega na szybko czyta google.
    Popytaj spawaczy lub popraktykuj trochę, wtedy pogadamy.
    No właśnie.

Bardzo chętnie podyskutuję.

Zamieszczone przeze mnie zdjęcie pokazuje skrawek urządzenia, które automatycznie spawa stalowe felgi. Urządzenie wykonałem sam. Spawanie odbywa się na podstawie przewodnika wykonanego przez technologa spawalnictwa, pracującego w branży ciężkiej.

Jednocześnie staram się o certyfikat, który umożliwi mi sprzedawanie, legalne tego typu felg.

Pytanie do Ciebie kolego. Jak myślisz, jaka technika spawania musi być zastosowana, aby w ogóle starać się o takowy certyfikat i oczywiście z jakich powodów?.

Skomentuj

W takim wypadku tak. Tig jest napewno najbardziej zaawansowanym ale nie koniecznie najlepszym sposobem. Tylko zauwaz ze jesli u mnie w podstawie bedzie spawana tylko i wylacznie pachwina miedzy katownikiem a spodem cyrkla na odcinku ~50cm, a ktos pisze ze:

Zamieszczone przez hi_aro Zobacz posta
      .... i będzie krzywy jak resor w Polonezie.
      to opcje sa dwie:
      -albo nie widzial resora od poloneza
      -albo kolo Tiga nawet nie stal
      PS. W garazu powinienem miec stary resor od Caro takze bedzie do przymiarki

Teraz dopiero widze ze jednak ze spawaniem masz stycznosc. W tym wypadku zostaje chyba tylko pierwsza opcja ;D
      Last edited by Jimy-Adi; 10.04.2014, 12:32.

Skomentuj

Nie spawaj po całej długości tylko punktowo. bo przy takiej długości i cienkim materiale faktycznie może pociągnąć.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
          Panowie, ta wasza rozmowa o spawaniu powinna się przenieść do spam postu.
          No nie koniecznie. 90% osób na forum ma problemy z wykonaniem obudowy do swoich zabawek. Większość kupuje godowe, a tylko nieliczni podejmują wyzwanie wykonania czegoś samemu. JA jak zaczynałem, miałem takie same rozterki. Co z czym i jak. Tak gdzie pracowałem pukali się w głowę, jak słyszeli moje założenia do projektów.

Poniżej mały przykład, co z czym i jak.

Gainclone wykonany dawno temu. Mi się zamarzyła nie standardowa obudowa, nie sześciano kształtna. Musiałem sam pospawać, nie było wyjścia. I nie ma tu znaczenie wykształcenie. Nie jestem spawaczem.

Skomentuj

Mnie nie interesują jakieś certyfikaty itp. (tak głęboko w tym nie siedzę).
            Też nie jestem spawaczem ale czasami sobie pospawam.
            Ale gdzie widziałeś spawanie konstrukcji tigiem gdzie potrzebna jest duża wytrzymałość spoiny, np konstrukcje hal czy statków.
            Owszem tig nie zanieczyszcza spoin i spawa bez problemu bardzo cieńkie elementy.
            Ale rozmawiając z kolegami spawaczami to wszędzie tam gdzie potrzebne jest trwałe i mocne połączenie zalecają mig lub "elektrycznie", i tyle w temacie.
            Co do obudów czy czegokolwiek do diy to trzeba mieć jakieś zaplecze warsztatowe lub pieniądze.
            Last edited by dzwiedziu; 10.04.2014, 13:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
              Ale rozmawiając z kolegami spawaczami to wszędzie tam gdzie potrzebne jest trwałe i mocne połączenie zalecają mig lub "elektrycznie", i tyle w temacie.
              Odpowiem Tobie jak Ty mi odpisałeś.
              Po praktykuj. Nie słuchaj kolegów.
              Już wcześniej napisałem. MIG, MAG i inne są po to aby było szybciej!!!. Ustawiasz duży prąd i spory posuw i jedziesz metry. W przypadku konstrukcji czy statków chodzi o ekonomię, szybkie wykonanie z akceptowalną jakością.
              Kiedyś pracowałem w firmie, gdzie spawacze brali dwie elektrody rutylowe w jeden uchwyt, 250A i zalewali jamy w korpusach od turbin parowo-gazowych.

Już się wypisałem o spawaniu.

Pozostałym kolegom polecam tą technikę.
              Jak się trochę poćwiczy, to fajne rzeczy można zrobić.

Taki stolik zrobiłem żonie do salonu. Trochę "pościągany", ale DIY.

Skomentuj

Odpowiem Tobie jak Ty mi odpisałeś.
                Po praktykuj. Nie słuchaj kolegów.
                Tyle to popraktykowałem i podzielam ich zdanie, przez to się wypowiadam.

Już się wypisałem o spawaniu.
                Amen, niech każdy robi to co uważa i jak umie :-)

Skomentuj

Ogólnie, spawa się w osłonie gazu, bo w tych temperaturach stal natychmiast wchodzi w reakcję z tlenem. Otulina elektrody w trakcie spawania wydziela gaz, który daje nam właśnie osłonę gazową. Ale do tego kupę żużla, osłona jest niejednorodna itp. Więc zwykle przemysłowo spawa się w osłonie, a nie elektrodami otulonymi. Tym bardziej że elektrody otulone są znacznie droższe niż drut, a jakość znacznie trudniejsza do uzyskania.
                  Konstrukcja się gnie w trakcie spawania, bo się spawa za dużo na raz, tylko z jednej strony itp. Więc jak się spawa spoinami ciągłymi, albo bardzo grubymi to z ogólnie pojętą kontrolą temperatury, czyli albo naprzemiennie, albo odcinkami itp. Cała teoria do tego jest.
                  Cienkie blachy z nierdzewki czy aluminium to pewnie że lepiej TIGiem, bo estetyczniej będzie. Po prostu to jest spoina lepszej jakości.

Skomentuj

A czy można zwykłe czarne blachy czy tam kątowniki TIGiem czy musze TIGa odpalać tylko do cienkich blach i kajneru :> ??

Moim skromnym zdaniem zakupiłem inwertorówkę z TIGiem bo była niewielka różnica w cenie.... zwykła MMA kontra MMA + TIG

Co do inwestowania w garaż to Migomata Inwertera też kupię tylko po to by zobaczyć jak się tym spawa :) bo nie mam czasu żeby pójść na kurs spawania :)

Dzisiejsze wypociny

Last edited by ploter; 11.04.2014, 21:44.

Skomentuj

http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/...xsl/79_819.htm

Możecie sobie poczytać :)
                      Ja na codzień nie będę spawał nierdzewki czy tytanu ale jeśli zajdzie taka potrzeba to będę miał czym

Proces TIG nie należy z pewnością do najbardziej ekonomicznych metod spawania. Jednakże ulepszenia w zakresie źródeł prądu spawalniczego, jak również zastosowania zmechanizowane lub zautomatyzowane zapewniają przydatność spawania TIG nawet w produkcji wielkoseryjnej. Niezależnie od tego metoda TIG pozostaje pierwszym i oczywistym wyborem w przypadku wielu zastosowań o wysokich wymaganiach jakościowych.
                      Last edited by ploter; 12.04.2014, 18:15.

Skomentuj

Czaruję...
                      X