Silnik jest bezszczotkowy więc nie ma iskrzenia, ale ta turbina chyba jest źle zaprojektowana bo nie ma "zasilania" otworu ssącego który powinien być na osi silnika. Jaką średnicę ma ten wąż? Mam podobny 40mm i drut wewnątrz powoduje że wąż się nie elektryzuje, nigdy mnie nie kopnął a nie jest uziemiony.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
odkurzacz do wiórów drewnianych
Collapse
X
-
Poczytaj o odciagach. Niektorzy producenci pisza ze max dlugosc weza elastycznego nie powinna byc dluzsza niz xxx. Instalacje robisz na twardych rurach a do maszyn mozliwie najkrotszy gietki. Tym sposobem zachowujesz max wydajnosc ssania.
Ps. Tez mam projekt zbudowania turbiny ale nieco inaczej. Jak ja wyskrobie to sie podziele:)Last edited by hellrider; 19.05.2015, 08:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tobike Zobacz postaSilnik jest bezszczotkowy więc nie ma iskrzenia
Turbina ma zasilanie od właściwej strony, nie widac tego w tym ujeciu. A przewód ma 60mm i będzie uziemiony bo powstają przecież podczas ruchu powietrza i pyłów ładunki elektrostatyczne
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez hellrider Zobacz postaNiektorzy producenci pisza ze max dlugosc weza elastycznego nie powinna byc dluzsza niz xxx. Instalacje robisz na twardych rurach a do maszyn mozliwie najkrotszy gietki. Tym sposobem zachowujesz max wydajnosc ssania.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tobike Zobacz postaJedyną poważną wadą tych węży jest bardzo mocne zapadanie się. Po zablokowaniu przepływu powietrza mój waż potrafi z 3m długości skrócić się do 1m, za pomocą domowego odkurzacza.
Ja mam bardzo drobne pyły i ew. trociny, no może z grubościówki będą leciały większe, ale głównie robię to pod cnc, bo proces np. 1,5 h daje ze 2 wiaderka trocin a pyłu jeszcze więcej, bez odciągu wszędzie mi siada warstwa pyłu.
Jak ktoś bardzo leniwy to tu ma gotowca
http://www.ebay.com/itm/Cyclone-powd...item25a6938a1bLast edited by Tranzyt; 19.05.2015, 09:29.
Skomentuj
-
Na pierwszej stronie wstawiłem swój cyklon i te najdrobniejsze pyłu delikatnie przedostają się do worka. Jestem ciekaw jak z skutecznością takiego gotowego cyklonu, podziel się wrażeniami. Odkurzałem już gładź szpachlową przy remoncie mieszkania i w warsztacie przy obróbce drewna i płyt. Na youtubie pojawiają się co jakiś czas nowe pomysły i ulepszenia cyklonów więc można zaczerpnąć trochę nowych pomysłów.
Skomentuj
-
Ja nie ciagnalem jeszcze takiego drobnego pylu wiec nie wiem. Ale na zdrowy chlopski rozum. Im mniejsze czasteczki tym mniejszy ciag by sie przydal zeby w cyklonie opadaly na dno. A co za tym idzie..... Pasuje miedzy odkurzaczem a separatorem zrobic zawor lewego powietrza. Bo i po co ma ssac namaksa jak i tak wciaga tylko kurzyk a nie np wióry czy gruz. A co do splaszczania weza przy zatkaniu go to trzeba wydumac zawor ktory sie otwiera wraz z zatkaniem weza :)
Skomentuj
-
No jak skończę to na pewno się podzielę info, widziałem Twoją konstrukcję. I czytałem, że typowy cyklon z lejkiem ponoć lepiej zbiera śmieci. Ma to wynikać z tego, że trociny i pył krążąc po stożku nabierają prędkości i z większa siła wpadają do pojemnika.
Tyle wyczytana teoria. Jak będzie w praktyce zobaczymy. Ja na wylocie turbiny chcę zamontować jeszcze filtr workowy żeby sprawdzić skuteczność całego odsysania.
Skomentuj
-
To może wkleję linka do filmiku:
U mnie zasada działania jest ta sama, tyle że nie mam tej drewnianej wkładki.
Można też osadzić rurę wlotową na górze wieka, tylko kolanko 90* potrzebne aby odpowiednio skierować wiory.
Lepiej by się sprawdzał wyższy kubeł (dlatego tu na filmie ma zrobione z dwóch), no i ta wkładka zapobiegająca unoszeniu się wiorów z dna kubła.
Jednak to co zrobiłem działa, w worku odkurzacza jedynie drobny pył się osadza.Last edited by marian; 04.01.2016, 13:37.
Skomentuj
-
Jak by kto był zainteresowany. Gotowe rozwiązanie u małych braci.
http://www.aliexpress.com/item/High-...9-58d677cea6be
P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz postaJak by kto był zainteresowany. Gotowe rozwiązanie u małych braci.
http://www.aliexpress.com/item/High-...9-58d677cea6be
PLast edited by mumin; 12.03.2016, 11:37.
Skomentuj
-
Poproszony przez chłopaków w innym wątku o rozwinięcie opisu moich doświadczeń z cyklonem napisze co wiem ;-)
Wyszedłem z założenia że cyklon fajna sprawa tylko napęd odkurzacza (po moich doświadczeniach) to kiepskie rozwiązanie. Bo to i głośne, i zapycha się zaraz, i dodatkowe filtry. Słowem kłopoty.
Postanowiłem zatem tanim sumptem zbudować cyklona z wentylatorem. Dorwałem od kolegi mały wentylator kanałowy 120w którego musiałem przerobić tak żeby silnik wystawić poza obieg powietrza (bałem się samozapłonu - w końcu to pyły)
I wyszło z tego coś takiego dużego.
Sprawowało się to bym powiedział bardzo dobrze, cały pył wióry i trociny zbiera, nie podniesie z podłogi śrubki ani gwoździa, ale frakcje drewniane łyka bezproblemowo. Przewód mam 60 mm więc jak na tak mały wentylator całkiem spory.
Jedna rzecz mi przeszkadza. Mam mały garaż i przez gabaryt to nie jest rozwiązanie dla mnie.
Postanowiłem zatem zrobić coś mniejszego ale nie gorszego.
Kupiłem na Ali gotowego cyklona za 20 usd
http://www.aliexpress.com/snapshot/7...73316303460762
Gabarytowo wygląda to tak
Poszedłem prawie w ciemno (konsultowałem się ze sprzedawcą) i kupiłem wentylator promieniowy
http://allegro.pl/wentylator-z-silni...009953764.html (Wentylator z silnikiem 220V 0,45W 1,44A)
Niestety do nadmuchu. I tu pojawiła się potrzeba przerobienia samego wiatraka.
Bo o ile spełniał swoją funkcję i zasysał odpowiednio powietrze w dużym otworze, to lamele wiatraka były tak gęste że gdyby dostał się tam jakiś wiór zapchał by wyloty i spadła by siła ciągu.
A nie chodzi o to żeby to co jakiś czas rozbierać.
Tak wyglądało oryginalnie:
A tak wygląda nowy:
Tu już zamontowany wentylator z parowanym cyklonem.
Wentylator ciąłem na laserze z blachy 1 mm i kleiłem epoksydem do stali.
Oczywiście można kupić PROMA OPM 150 i mieć to z bani (choć nie do końca uważam)
Ale raz że to dość sporo kasy jak dla mnie za dużo za coś takiego, a i funkcjonalność powiedzmy nie do końca.
U chińczyków tanio można kupić cyklon i podpiąć do odkurzacza, ale jak ktoś pracuje tym urządzeniem po 2-3 godziny na raz, to zajedzie ten odkurzacz szybciutko.
Dla tego głównym problemem uważam jest wyciąg. Jak widać można kupić coś fajnego na portalach aukcyjnych za relatywnie niedużą kasę.
Wyciągi promieniowe niestety kosztują dużo choć sam nie rozumiem dlaczego?
Sam z tego powodu postanowiłem przerobić dmuchawę. Teraz ciągnie, że włosy dęba stają :-)
Możliwości jest dużo, nawet takie od odkurzaczy ogrodowych (tylko głośne) i trzeba by pooglądać dobrze czy silniki pozamykane :-)
Jak by jakieś pytania to odpowiem.
Ja planuję wszystko do ścian montować i zrobić stała instalację z dwoma punktami podpięcia krótkiego 2 metrowego węża giętkiego. Wszystko na rurach fi 60.Last edited by Tranzyt; 22.03.2016, 07:46.
Skomentuj
-
Sam jeszcze nie testowałem, ale opierając się na opinii kolegi któremu nie wierzyć nie mam podstaw stwierdził że działa bez problemu przy amatorskim zastosowaniu.
Stwierdził, że przy grubościówce i i szerokim materiale potrafi się przytkać (średnica rur wlotowych i wylotowych 50mm) ale z większością maszyn daje radę. Piły, frezarki itp to na luzie.
Ja głównie do cnc to będę podpinał, jak i ten duży był podpinany, stąd wymóg wentylatora. Jeśli nie ma potrzeby długotrwałej pracy wystarczy odkurzacz.
U mnie tak to wygląd po pół godzinie skubania mdf frezem 8 mm
Last edited by Tranzyt; 22.03.2016, 08:07.
Skomentuj
Skomentuj