Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

warsztat diy/garaż/lakiernia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez seba007 Zobacz posta
    A tu kompresor poziom - expert
    https://www.youtube.com/watch?v=gR0WC7Uk7QU

Ale wiesz co? działa :)

Skomentuj

Sufit przygotowany do klejenia płyt:

Baranek zdzierałem młotem udarowym, oczywiście tylko w miejscach gdzie będzie klej.
      Dodatkowo płytę będą trzymać kołki z szerokimi podkładkami, które będą się zagłębiać w nią 2mm, a potem zostaną zakryte szpachlą.
      Srodek płyt i tak będą trzymały lampy, ale...

Można hejtować

Skomentuj

Strasznie porządnie to robisz :) Te drzwi antywłamaniowe też w ramach projektu mocujesz? To twoje pomieszczonko czy najmujesz od kogoś?

Skomentuj

Drzwi już były zamontowane.
          Pomieszczenie "odkupiłem" od znajomego który się wyprowadzał z bloku.
          Pomieszczenie jest moje.

Skomentuj

Sąsiedzi sie nie denerwują, ze jest głośno i ze z prądu korzystasz?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Głośno czasem jest, ale tylko jak frezuję.
              Aczkolwiek stalowe drzwi skutecznie tłumią hałas.
              Nad warsztatem znajduje się sklep a dopiero potem mieszkania.
              Samo pomieszczenie jest umiejscowione na szczycie bloku, więc jeśli chodzi o hałas to akurat tutaj mi przypasowało.
              Oczywiście nie mogę hałasować od świtu do nocy, ale podłubać od czasu do czasu mogę.
              Za prąd płacę osobiście, mam założony licznik, wszystko na legalu z papierami
              Last edited by marian; 06.07.2016, 15:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                Sufit przygotowany do klejenia płyt:
                Marian, nie to żebym się wymądrzał, ale z tego co wiem sufitu się płyt nie klei..

Skomentuj

A możesz napisać dlaczego?

Skomentuj

Bo wyobraźnia mówi, że może się to zwalić na głowę. Poczytaj porady ekspertów od K-G raczej nie jest to sugerowane rozwiązanie..

Skomentuj

Dlatego:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Dodatkowo płytę będą trzymać kołki z szerokimi podkładkami, które będą się zagłębiać w nią 2mm, a potem zostaną zakryte szpachlą.
                      Srodek płyt i tak będą trzymały lampy, ale...
                      Skoro tylko wkręty KG z małymi łbami potrafią utrzymać płytę i nikt się nie martwi że spadnie na głowę, to i klej + kołki z dużymi podkładkami + lampy też taką płytę utrzymają.
                      Śmiem nawet twierdzić że bardziej niż standardowe wkręty KG wkręcone w stelarz.
                      Last edited by marian; 06.07.2016, 15:34.

Skomentuj

Marian, nawet delikatne naruszenie/pęknięcie papieru sprawia, że teak jakby tego kołka nie było. Nie to, żebym się czepiał i doskonale rozumiem całą sytuację i potrzebę tego pomieszczenie, ale chyba trzeba z tym uważać, albo dać mała belkę przez środek. U Ciebie też trochę jest inaczej bo powierzchnia sufitu jest mała, co za tym idzie wielkośc płyty i jej waga będzie mniejsza.

Powodzonka. Też lubię mieć czysto, więc fajna incjatywa remontu.

Skomentuj

Jak dasz zwykłe kołki to spokojnie wystarczy, @Marios, nie daj się zwariować. Daj normalne kołki, (nie takie z dużym kołnierzem do przelotowego montażu tylko zwykłe i zagłęb je pod płytę) i dobierz do nich wkręty do GK (gips jest bardzo kwaśny i żre normalne powłoki. Trzeba brać wkręty do GK). A przykleić nie zaszkodzi :)

Skomentuj

Marian w suficie mogą być max 40 cm przerwy między profilami. Ja na twoim miejscu bym tam dal maly stelaż drewniany.
                            Dziś sam kończę sufit w przedpokoju bo zonie sie 4 spoty w suficie zachcialo

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ps. Jak sie nie chcesz w to bawić to lepiej daj na cały sufit i płytę porządny klej do płytek + wkręty
                            Last edited by ruffpl; 06.07.2016, 19:08.

Skomentuj

Nie mieszaj ruffpll, marian nie robi podwieszanego sufitu więc stelaż niepotrzebnie zjadłby przestrzeń. Po co klej do płytek do GK?
                              Micwoj ma rację, co do kołków, co do wkrętów do GK też, ale tylko wtedy gdy będziesz chciał, aby ten sufit służył jeszcze pra-pra-pra wnukom :)
                              Wg mnie na najbliższe 100 lat wystarczą kołki do szybkiego montażu gdzie wkręty mają stożkowe łebki, i w czasie wkręcania należy zadbać, aby łebki trzymały zewnętrzną warstwę papierową.
                              Większą zagadką jest odpowiednie ułożenie wypoziomowanie płyt? A na pewno, gdy to będziesz robił sam:)
                              Ja bym to robił tak:
                              -dobrze zagruntować sufit,
                              -łata 1 mb- 3 sztuki, -stempel 6 sztuk(po dwa na łatę), -kliny 12 sztuk (po dwa na stempel),(łatka może być zbita z 2 stempelkami, aby to było stabilne)
                              -daję klej na płytę (w miejscach przecięć np. wyrysowanej szachownicy, aby było wiadomo gdzie był klej, chociaż będzie słychać gdzie jest klej stukając po płycie).
                              -podnoszę, ustalam poziomuję za pomocą klinów podbijając przy podłodze stempelki.
                              -czekam do odpowiedniego związania kleju i dopiero wtedy kołki wkręty gips itd.

Skomentuj

Panowie, spokojnie, już sufit zrobiony :)
                                Klej tak mocno trzymał płytę że wystarczyło przykleić i już nie chciał puścić.
                                Dla pewności na czas schnięcia dałem kołki z szerokimi nakrętkami.
                                Po wyschnięciu kołki wykręce i płyty będą się trzymać na kleju, lampach i płytach bocznych.

Skomentuj

Jaki klej?

Skomentuj

panowie, ktos testowal juz posadzki epoksydowe lub inne impregnaty do betonu?

sprawdza sie to?
                                    czy lepiej zainwestowac w plytki?

Skomentuj

Paweł miałem impregnat w piwnicy i taki sobie. Na początku ok ale potem porażka.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                        Jaki klej?
                                        Gipsowy Dolina Nidy.

Ściany oklejone.
                                        W poniedziałek szpachlowanie.
                                        Z moich pomiarów wychodzi że odeszło tylko 4cm miejsca z długości i szerokości, z wysokości góra 2,5cm.

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO Zobacz posta
                                          Paweł miałem impregnat w piwnicy i taki sobie. Na początku ok ale potem porażka.
                                          czyli odpada

gora pomalowana
                                          jutro poprawki i mozna wieszac oswietlenie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X