Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe cnc dla diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Małe cnc dla diy

Koledzy popatrzą może ktoś się skusi i zrobi.
    Popełniłem takiego drewniaka dla kolegi.
    Łatwe do zrobienia i relatywnie tanie, przy wycinaniu frontów, a nawet boków do kolumn jak znalazł.
    Odpowiem na pytania i uwagi.

Więcej zdjęć tu> https://picasaweb.google.com/1175788...76079992/Frez#

Czołem

Jakie wymiary (powierzchnia robocza )
    Jakie silniki
    Jakie wrzeciono - Co jest zdolne ciąć.
    Jakiej grubości wałki ? One są tak po prostu wsadzone w sklejkę i już ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      Jakie wymiary (powierzchnia robocza )
      W tej akurat chyba było 40x68x10 cm

Jakie silniki
      2 Nm chyba 3A śruby trapezowe 16x4, w osi X 2 żeby zapobiec przekoszeniu.

Jakie wrzeciono - Co jest zdolne ciąć.
      Każde drewno, drewnopochodne, plastiki (chyba wszelkie) i metale kolorowe

Jakiej grubości wałki ? One są tak po prostu wsadzone w sklejkę i już ?
      W osi x prowadnice to rury z kwasówki 20x2 a Y i Z prowadnice liniowe podparte na wałkach 16mm
      W osi X rury wsadzone od czoła w gniazda i na każdej wrędze stołu pasowane w odpowiednie gniazda.
      Z założenia konstrukcja miała być tania
      Czołem

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
        Z założenia konstrukcja miała być tania
        A to tanio to mniej więcej ile?

Skomentuj

Coś takiego zrobi się do 2000, maszyna jest bardzo wszechstronna, tnie w 2d i w 2,5d

Skomentuj

Za 2k mozna złożyć cos z profili alu, przemysłowych. Wystarczy troche poszukać w ogloszeniach i znajdziesz używane w dobrej cenie. A sztywność nieporównywalna. Inwestycja w podparte walki i łożyska jest bardziej opłacalna, niż kombinowanie z polsrodkami

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
              Za 2k mozna złożyć cos z profili alu, przemysłowych. Wystarczy troche poszukać w ogloszeniach i znajdziesz używane w dobrej cenie. A sztywność nieporównywalna. Inwestycja w podparte walki i łożyska jest bardziej opłacalna, niż kombinowanie z polsrodkami
              Powodzenia, przelicz wszytko sam zobaczysz jak to kwotowo wyjdzie.
              Kupię maszynę alu od Ciebie za tą kasę bardzo chętnie
              Czołem

Skomentuj

Łożyska ok 300zl używane walki podparte na pewno lepsze niz jakies kwasowki, bo te sa miękkie! A metr profila 80x40 moglby kupic za 18zl . Dokupic laczniki i gotowe.

Skomentuj

Sory 18zl za kilo profilu.

Skomentuj

Sory 18zl za kilo profilu.
                    Czyli metr wychodzi około 81 zł - powodzenia...

Proszę cię, można zbudować stalową ze złomu w tej cenie. Wszystko "można" Pokaż swoją maszynę z alu za te pieniądze to porozmawiamy.
                    Nie chce mi się dywagować co "można" ja wiem co zrobiłem, tez rozważałem różne opcje i ta wydała mi się po kalkulacji najtańsza. A argument że ścianka stali grubości 2 mm z kwasówki jest miękka wydaje się być lekko śmieszny.
                    Ale ja to specyficzne poczucie humoru mam
                    Czołem

Skomentuj

Metr wychodzi niecale 60zl. Taki walek z kwasowki to sie do drazek w szafie nadaje.. myslisz ze po co sa takie utwardzane do 60hrc ??
                      Jak juz zrobie to sie pochwałę,na razie zbieram osprzet. Mam silniki sterowanie i prowadnice liniowe hiwina

Skomentuj

To zrób i pokaz :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Metr wychodzi niecale 60zl.
                          www.profile-aluminiowe.com.pl/profil-aluminiowy-seria-8/profil-80-40

m=4.54kg/m czyli 18 zł x 4,54 kg daje 81,72 zł/mb, no chyba że stosujesz inną matematykę

Taki walek z kwasowki to sie do drazek w szafie nadaje.. myslisz ze po co sa takie utwardzane do 60hrc ??
                          Wszystkie relingi w jachtach robione są z takich rurek a one są odpowiedzialne za bezpieczeństwo, jak to dla ciebie drążek na ubrania to powodzenia.
                          Oczywiście że ich twardość nie jest porównywalna, ale to nie maszyna przemysłowa tylko amatorska i do takich konstrukcji. Nikt nie lata helikopterem do pracy.

Hwiny - super, bardzo dobre prowadnice nie przeczę.
                          A na maszynkę czekam z niecierpliwością, długo jeszcze poczekam??
                          Bo mój drewniak zarobił na stalową która właśnie powstaje, pewnie za 2-3 miesiące skończę
                          Czołem

Skomentuj

Matematykę stosuja ta sama ale inne wartości do wzoru podstawiam.

Skomentuj

no dobra, jakiej płyty głównej i sterowników do silników używacie? coś DIY czy kupne?

Skomentuj

Kłótnie nie mają sensu.
                                Czy możecie Panowie wkleic linki elementów, propozycji, które są niezbędne przy takim CNC? Wtedy możemy porozmawiać o zamiennikach cenach i wytrzymałości.

Skomentuj

Tych pozycji jest po prostu zbyt wiele jak i rozwiązań które można stosować.
                                  Dużo pytań ale jedno podstawowe, co ta maszyna miała by robić, w czym i jakie duże pole robocze, potrzeba określić wszystkie osie.

Ja nie stosuję chińczyków jeśli chodzi o sterowniki tylko zespolony 3 osiowy sterownik użytkownika alledrogo zelrp, bardzo dobry polski produkt, wkładam już 4 w maszynę, tzn w 4 maszynę, potrzeba do niego tylko odpowiedniego trafa zasilającego i jazda.
                                  Można zrobić maszynę na sterownikach M542 ale cena :o taka skrzyna sterownicza wyjdzie bardzo drogo, no ale dobre - bardzo dobre
                                  Czołem
                                  Last edited by Tranzyt; 03.02.2015, 12:38.

Skomentuj

Możesz pokazać co zastosowałeś w konstrukcji z pierwszego postu:)

Skomentuj

Na osiach z i y wałki z podpormi
                                      http://www.ebmia.pl/podpora-walka-wa...FcjHtAoduh8AVQ
                                      takie łożyska
                                      http://allegro.pl/sme-16-lozysko-lin...976983402.html

w osi x rurki z kwasówki 20x2 kupowane w hurtowni i do tego robiony system kasowania luzów.

wszędzie napędy robione na trapezówkach 16/4
                                      http://allegro.pl/sruba-trapezowa-tr...017368354.html
                                      Nakrętki trapezowe 16x4
                                      http://allegro.pl/nakretka-trapezowa...021576595.html
                                      silniki krokowe
                                      http://allegro.pl/silnik-krokowy-2-n...981975509.html
                                      do tego sprzęgła łożyska i parę innych pierdół
                                      No i generalnie sklejka

Skomentuj

Bardzo fajna sprawa. Gratulacje projektu :).
                                        Z takim cackiem w domu, można już prawie wszystko robić.

A jak wygląda sprawa sztywności całości? Sklejka dobrze się sprawuje?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X