Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Małe cnc dla diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Taka maszynka na Alu profilach będzie w stanie obrobić 10mm Alu?
    Jako wrzeciono Makita 0700. Silniki nema 17, albo nema23.
    Ogólnie, to chcę sklonować to: https://www.inventables.com/technolo...kit-shapeoko-2

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja, moim zadaniem przydatna dla każdego kto się zajmuje "sztuką" DIY. Taka Frezarka może przecież posłużyć do budowy kolejnej jeszcze lepszej od tej. Gratuluje dla autora.

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
        A jak wygląda sprawa sztywności całości? Sklejka dobrze się sprawuje?
        Wszystko to kwestia rozwiązań, generalnie albo grube ścianki sklejki albo konstrukcja skrzynkowa gwarantuje odpowiednia sztywność.

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
        Taka maszynka na Alu profilach będzie w stanie obrobić 10mm Alu?
        Jako wrzeciono Makita 0700. Silniki nema 17, albo nema23.
        Ogólnie, to chcę sklonować to: https://www.inventables.com/technolo...kit-shapeoko-2
        Ona wygląda dość delikatnie, na pewno ma małe silniki krokowe chyba max koło 0,9 Nm.
        Ale nie wiem, jeśli będziesz zbierał te 0,2 mm na przelot to pewnie tak, kłopot tkwi w sztywności konstrukcji. Moim zdaniem to raczej maszynka do drewna i płytek pcb

Zamieszczone przez Rafells Zobacz posta
        Taka Frezarka może przecież posłużyć do budowy kolejnej jeszcze lepszej od tej.
        Nie ta, ale bardzo podobna zarobiła na powstającą stalową.
        Last edited by Tranzyt; 04.02.2015, 10:08.

Skomentuj

Frezarka pokazana z linku:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post453985

Pierwszy front obrabiany bardzo wolno na potrzeby filmików. Skopciliśmy trochę frez przy otworach na śruby, bo nie wzięliśmy pod uwagę faktu, że frez nie będzie miał gdzie wybierać wiórów.. :)
          Największe zaskoczenie to kąt ostry. Byłem przekonany że frezując dookoła formatkę, narożniki będą zaokrąglone chociaż w minimalnym stopniu, no ale nie.. :)

Last edited by dolphin123; 20.07.2015, 20:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Frezarka pokazana z linku:
            http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post453985

Pierwszy front obrabiany bardzo wolno na potrzeby filmików. Skopciliśmy trochę frez przy otworach na śruby, bo nie wzięliśmy pod uwagę faktu, że frez nie będzie miał gdzie wybierać wiórów.. :)
            Największe zaskoczenie to kąt ostry. Byłem przekonany że frezując dookoła formatkę, narożniki będą zaokrąglone chociaż w minimalnym stopniu, no ale nie.. :)

WIdze typowe bledy pocztkujacych ,plecam wpier zrobic symulacje i nauke gkodu

ja wiekszosci pisze gkod z palca jak byscie chcieli jakies pomocy piszcie z cnc mam dosiwiadczenia z 15 lat :)

Skomentuj

Dolphin Maciek na cnc pracuje 18 lat
              Pisz, dzwon jakby co
              Napewno pomoże

- - - - - aktualizacja - - - - -

Pierwsze zamowienie z programem już szykuje :)
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1 Zobacz posta
                WIdze typowe bledy pocztkujacych
                Tzn? :)

Skomentuj

można się dowiedzieć jakie pieniądze trzeba mieć na taką zabawkę?

Skomentuj

Trochę czasu i ok 2 tysie. Wszystko zależy jak mechanika jest zrobiona. Rozwiązań jest wiele w tym temacie. Jak masz dużo gotówki to i rakietę zbudujesz i wyślesz w kosmos.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                      można się dowiedzieć jakie pieniądze trzeba mieć na taką zabawkę?
                      Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
                      Trochę czasu i ok 2 tysie.
                      Powodzenia :) Na to co pokazałem na zdjęciu już jest wydane ok 8kzł a jeszcze nie koniec.

Jeżeli możesz coś za 2kzł zaproponować to podrzuć linki, chętnie w tej kwocie sam sobie postawię swoje :)

Skomentuj

Tak rzuciłem. Samo wrzeciono to od 800 do 1300 w sklepie. Podałbyś więcej info na jej temat to byśmy precyzyjniej zgadywali.

Skomentuj

Raczej 5 tyś na cos z sensem. Chyba ze masz chody z materialami i usługami.

Skomentuj

Prawdopodobnie kolega inwestuje w osprzęt żeby przekładkę później zrobić w coś ,, stabilniejszego w czasie'' (Alu lub stal).

Skomentuj

No moja druga maszynka posuwa się coraz dalej :)

Plan był taki

Ale jak zwykle ewoluował :biggrin: Drewnianą bramę zastąpi stalowa i zmienił się układ podparcia stołu.

Rama ma 1500/800, planowane pole pracy 1300/700, napędy paski HTD, silniki 2Nm z przełożeniem 1/3, sterownik polski, koszt pewnie około 4do 4,5 tys. Sama maszyna bez kompa i wrzeciona.
                              Last edited by Tranzyt; 07.08.2015, 10:31.

Skomentuj

Nadawałyby się takie elementy na ramę do małej maszyny CNC? http://www.makeblock.cc/beam-2424/

Skomentuj

Jak najbardziej. Same profile kup bezpośrednio od producenta. Np. Alutec. Póki co najlepsze ceny w PL. Będą zdecydowanie lepsze ceny. Znajdź na ich stronę nr katalogowe i wyślij zapytanie z określoną długością.

Skomentuj

Mógłbyś podać link do strony gdzie są szkice maksymalnie prostych konstrukcji frezarek CNC? Do dłubania w głośnikach na początek wystarczyłaby mi frezarka o polu roboczym 20x30cm a nawet mniejszym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://allegro.pl/rama-do-maszyny-ob...720487391.html (Rama do maszyny obrabiarki CNC frezarki Nierdzewna)

Skomentuj

cnc.info.pl. konstrukcje własne >stalowe bedzie cos tam co cie zainteresuje.

Skomentuj

Na forum powstaje wiele elektronicznych konstrukcji, do których potem są organizowane zbiorowe zmówienia na części. A może by ktoś udostępnił projekt małej o prostej konstrukcji frezarki CNC której koszt mechaniki nie przekraczałby 1000zł ze sterowaniem np. za pomocą Arduino?

Skomentuj

Obawiam sie ze nie znajdziesz czegos takiego ...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X