Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przypadkowo zeszlifowany naroznik MDF - czym odbudowac?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przypadkowo zeszlifowany naroznik MDF - czym odbudowac?

Niezdarnosc, pech, badz inne fatum spowodowalo, ze podczas szlifowania MDF "zjechalem niechcacy jeden z naroznikow plyty.

Probowalem odbudowac go szpachla - okazal sie za kruchy

Probowalem wikolem zmieszanym z wiorami na papke - mocniejsze spoiwo, ale dalej za kruche

Macie jakies sprawdzone metody na odbudowe "utraconych" naroznikow? Jakas forma szpachli, ktora po wyschnieciu dalaby efekt "kamienia"?

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
    Macie jakies sprawdzone metody na odbudowe "utraconych" naroznikow? Jakas forma szpachli, ktora po wyschnieciu dalaby efekt "kamienia"?
    Epoksyd ? Epoksyd z wypełniaczem ? Epoksyd + mata szklana/węglowa ?

Pytanie czym to potem chcesz kleić ;-)

Skomentuj

No później to juz tylko kontakt lub poliuretan. Nie wiem jak wyglądają kolumny ale moze by je okleić hdf, który odbuduje róg, następnie tylko wypełnienie.

Skomentuj

szpachla samochodowa z włóknem szklanym

Skomentuj

Wiecie ja pisze o ubytku 1-1,5 mm

EDIT: NIby pierdola, ale boje sie, ze zle bedzie to wygladac pod skajem, tudziez fornirem.

Skomentuj

Mozesz tez okleić róg tasma, uformować kształt, a następnie zalewać od góry wikolem ale w malych ilościach. Jak dasz duza krople to będzie za dlugo wysychać. Potem zeszlifujesz razem z tasma.

Skomentuj

Dziekuje za rady. Problem nie pojawia sie w ksztaltowaniu tylko w pozniejszym etapie obrobki.

Przykladowo odtworzylem naroznik gory kolumny lecz musze ja obrocic by zajac sie spodem. Nastepuje kontakt "wyrzezbionego" naroznika z twardym podlozem czego wynikiem jest jego zgniecenie. Owszem mozna by delikatnie obracac pudlem, uwazajac, aby przypadkiem w nic nie uderzyc i niczym nie zachaczyc naroznika, ktory moze sie zgniesc badz wgniec, ale kto by chcial w ten sposob pracowac Coraz bardziej zastanawiam sie na poxilina bo z tego co pamietam tworzy dosyc twarda i mocna powierzchnie.

Skomentuj

Musisz użyć kleju, który wchlonie mdf, czyli kleju na bazie wody, tak aby zagruntować materiał. Inaczej czego byś nie przykleil to po czasie odpadnie, bo struktura mdf jest krucha. To nie lite drewno czy dobra sklejka.
                Last edited by Pogromca mitow; 26.03.2015, 18:42.

Skomentuj

Ja kiedyś odbudowywałem ukruszony róg obudowy z MDF (w trakcie przenoszenia pudła, wyślizgnęło się z rąk i róg się rozwarstwił / ukruszył).

Odbudowałem go używając pyłu MDF oraz żywicy do szpachlowania parkietów - konkretnie RESIPLAST firmy Deva. Efekt bardzo dobry, do dziś używam tych kolumn i nic złego się z tym rogiem nie dzieje.

Tej samej żywicy używam do szpachlowania ubytków w fornirze. Nie ma żarnego problemu z późniejszym klejeniem na wikol czy lakierowaniem.

Skomentuj

Odrobina żywicy i pyłu z mdf jako wypełniacza (w kręgach car-audio nazywanego gwiezdnym pyłem :lol: ) potrafia zrobić cuda w takich sytuacjach :)

Skomentuj

miałem to samo :) frezarka mi zjechała

dałem kawałek pleksy i użyłem szpahli do mdf-u z molto

szybko schnie, jak jest mokra ma konsystencje takiego zmielonego mdfu z klejem.. strasznie gęste ciężko się to rozprowadza i raczej do takich małych poprawek

- - - - - aktualizacja - - - - -

ale jak wyschnie to nie ma hu.. we wsi żeby to odpadło :)

Skomentuj

Fajne, można użyć zamiast szpachli na otwory po wkrętach:) to jest jednoskładnikowe ?
                        Hmm dostępne tylko u oprawców chyba że jest jakiś odpowiednik w PL :)
                        Last edited by Rfck; 29.03.2015, 01:17.

Skomentuj

jednoskładnikowe wyciskasz z tubki i szybko nanosisz :)
                          poszukaj na ebayu może ktoś ma u nas znaczy w pl

Skomentuj

Wszystko zależy co chcesz później z tym robić. Dobrym rozwiązaniem może okazać się wybranie frezarką i wklejka z mdf, którą można ściskami dobrze docisnąć. Ale tak czy inaczej jeżeli fornir to zalecałbym hdf na to.

Skomentuj

Czaruję...
                            X