Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drukarka 3D w diy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niektórzy sie rozwijają, inni w tym czasie stoją w miejscu

Ci pierwsi w tym samym czasie mogą robic inne rzeczy a nie siedzieć nad rzeźba w drewnie
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
      I dobrze, bo najłatwiej powiedzieć ze się nie da. A nie ze się nie potrafi :-D
      Bo ty chyba nie rozumiesz o czym mówię.. chodziło mi o taki który by miał otwór w przekroju, no bez klejenia nie zrobisz. nie wyjmiesz trocin ze środka. na drukarce jesteś w stanie zostawić pustą przestrzeń a na frezarace nie zrobisz czegoś takiego. no chyba że skleisz dwie wybrane połówki

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
        Niektórzy sie rozwijają, inni w tym czasie stoją w miejscu

Ci pierwsi w tym samym czasie mogą robic inne rzeczy a nie siedzieć nad rzeźba w drewnie
        Nie chce mi się nawet odpowiadać

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Bo ty chyba nie rozumiesz o czym mówię.. chodziło mi o taki który by miał otwór w przekroju, no bez klejenia nie zrobisz. nie wyjmiesz trocin ze środka. na drukarce jesteś w stanie zostawić pustą przestrzeń a na frezarace nie zrobisz czegoś takiego. no chyba że skleisz dwie wybrane połówki
        Masz rację, sama frezarka tu nie wystarczy, ale jeśli użyjesz wiertarki kolumnowej zrobisz to bez problemu, no chyba że to mam mieć obłe kształty i krawędzie, wtedy będzie wymagało dalszej obróbki (szlifowanie i formowanie)

Dodam jeszcze, wszytko to co na zdjęciach wcześniej można wykonać z drewna, większość na frezarce, stożek tez można zrobić ale trzeba bu to dobrze opracować jeśli ma eliptyczny spód.
        Zresztą nie ma co tu tyle dywagować, dla mnie te plastikowe detale są warte tyle co kawałek plastiku. Materiał, jakość i trudność wykonania świadczy o wartości produktu. Takie pierścienie itd. w mojej opinii nadają się jako zamienniki. Docelowo produkty dobre jakościowo.
        A te na zdjęciach dobre jakościowo nie są. Nawet jak się to wyszlifuje, wyszpachluje, i pomaluje na bajerancki kolor to będzie tworzywo.
        Dla mnie to nie do zaakceptowania.
        To tak jak bym do b. drogiego auta wsadził podłogę z osb.
        Jak technologia się dopracuje to może i zmienię zdanie, teraz to ciekawostka.
        Last edited by Tranzyt; 12.05.2015, 06:48.

Skomentuj

Na prawdę masz ograniczoną wyobraźnie, wyfrezuj mi dętkę nadmuchaną w takim razie. albo wywierć na wiertarce kolumnowej, nawet na tokarce możesz. Oczywiście bez klejenia.
          Może ci wiertło wejdzie zaworkiem a później zrobi kółeczko

W przypadku takich piersicieni wg mnie i tak jest znacznie przyjemniejsza robota niż na przykład taka zabawa

I tak są powleczone jakimś materiałem na koniec

Skomentuj

Czy to są... Zapałki?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
              wyfrezuj mi dętkę nadmuchaną w takim razie. albo wywierć na wiertarce kolumnowej, nawet na tokarce możesz. Oczywiście bez klejenia.
              Może ci wiertło wejdzie zaworkiem a później zrobi kółeczko
              Można to zrobić tylko z klejeniem, ale można zrobić takie klejenie którego nie będzie widać.
              Popatrz na ramy rowerów Renovo. I jak to jest zrobione. Tam celowo uwidacznia się klejenia bo to dodaje im uroku, ale nie musi tak być.
              Coś takiego np. jest wykonalne właśnie w ten sposób.
              Tu niżej masz głośniczki drukowane, i to też można wykonać z drewna. A estetykę pozostawiam do oceny indywidualnej. Mnie to nie w ogóle nie bawi.
              http://www.3ders.org/articles/201406...-download.html

Zgadzam się i napisałem to już wcześniej, jako elementy, jakieś ukryte pierdoły itp. druk 3d się sprawdzi, ale jego jakość jak do tej pory dla mnie nie nadaje się do sprzedaży produktu finalnego (mam na myśli gotową kolumnę, czy choćby taką obudowę preampu. Bo ani to ładne ani estetyczne, a i wątpliwe mogą być właściwości akustyczne no chyba, że ścianka ze 2-3 cm.

Skomentuj

Jeśli już to obudowy do głośników.

Skomentuj

Czy to są... Zapałki?
                  Zdecydowanie tak :)
                  Last edited by Tobike; 12.05.2015, 12:54.

Skomentuj

Lata lecą,a forum nie zmienia się nic - najlepiej jakby wszyscy robili kolejne klony na stxach:)
                    Moja drukarka-zwykły fdm, mną już dwa lata i chyba nic do audio nie wydrukowalem za dużo czasu, za duże rozmiary, ale jakieś monitory małe mnie korca:)

Skomentuj

Pokaż tą drukarkę, jak wygląda głowica, i jakim softem to sterujesz??

Skomentuj

To chyba temat na forum reprapowe
                        Soft, głowice czy sterowanie to dość szeroki temat, bo mam tych klocków sporo w związku z tym że chciałem spróbować wszystkiego. Nawet konstrukcje ciężko opisać bo przez lata przechodziła wiele modyfikacji. Zaczęło się od Prusy i3...
                        Niestety to nie tani sport i trzeba dokładać by móc drukować nie tylko głupoty:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS polskie fora są słabe, nie radzę marnować na nie czasu:)

Skomentuj

e... konstrukcja do druku 3d do pikuś, "w mojej opini" kłopoty to głowica, topienie i sterowanie. Jak czytam że łączą kllej z drewnem to już zaczyna być fajnie, ciekawe tylko jak.
                          Temat mocno rozwojowy, ale póki co w powijakach. Ja wolę iść w dobrą frezarkę niż w nadruk. Ale to pewnie do czasu. Zresztą to nie problem przerobić router cnc na drukarkę czy plazmę, trza mie tylko odpowiednirj konstrukcji ramę

Skomentuj

Drewniany filament?:) jesteś tak z 3 lata do tyłu:))) teraz już się wchodzi w uchwyt a niektórzy to w metal:)))
                            Ja mam ramę spawana, waży kilkanascie kg.
                            Frezarki w domu nie użyjesz,a drukarkę już tak

Skomentuj

Zamieszczone przez PanMembran Zobacz posta
                              Drewniany filament?:) jesteś tak z 3 lata do tyłu:))) teraz już się wchodzi w uchwyt a niektórzy to w metal:)))
                              A to ciekawe, zastanawiające jest czy przenosi wszystkie siły stali ;-)
                              [QUOTE=Frezarki w domu nie użyjesz,a drukarkę już tak[/QUOTE]
                              To ja mam jakis inny dom bo moja frezarka już pracuje ze 3-4 lata, teraz buduję taką która będzie ważyć około 200 kg. Z tym że to frezarka, w Z b ędzie miała jakieś120 mm

Skomentuj

Nie na temat...
                                zależy kto ma jaki dom :)

Skomentuj

Czaruję...
                                X