Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cięcie aluminium

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cięcie aluminium

Cześć.
    Czym w domowych / warsztatowych warunkach można ciąć aluminium? Mam na myśli alu o grubości <1mm. Szlifierką kątową z odpowiednią tarczą? Czy może lepiej na pile stołowej w przekładce np z MDFu, żeby krawędzi nie poszarpać? Może jest jeszcze jakaś inna metoda?

Pozdrawiam

Jeśli faktycznie 1mm to może nawet gilotyną do papieru pójdzie, krawędź powinna być całkiem dobra, albo wyrzynarka z dobrym brzeszczotem , ale możesz poszarpać

Skomentuj

Zawsze można wykończyć zwykłą frezarką z jaką prowadnicą z czegokolwiek, nie powinno to być problemem jak się mało będzie zbierać.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

jak 1mm to spokojnie na pile tarczowej ze zwykla tarcza do drewna
        na koniec tylko papierkiem przejedziesz

szlifierki bym w to nie mieszal - zbyt niebezpieczne :p

a nawet wyrzynarka wyjdzie ladnie

Skomentuj

A amelinium 3mm?

Skomentuj

Pila tarczowa powinna też dać radę, choć do alu. jest specjalna tarcz ma chyba 80 albo 82 zęby ale najważniejsze jest smarowanie. Zwykłe WD 40 wystarczy.

Skomentuj

Ewentualnie tak jak tutaj pisałem:

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
              Jak ma być równo i estetycznie to z grubsza wyrzynarką z odpowiednim brzeszczotem (!!!), wielu próbuje ciąć tanimi brzeszczotami do drewna/stali i się dziwi, że lipa. Do wszystkiego są odpowiednie brzeszczoty i ich odpowiedni dobór jest ważniejszy niż sama wyrzynarka, niestety to kosztuje:
              http://www.znarzedziami.pl/product/i...et_3_szt_.html

Potem frezarką z łożyskiem wyrównanie. Jak ktoś ma wprawę i prowadnicę to być może dałby radę bez wyrównywania frezarką.

Ewentualnie piła tarczowa/zagłębiarka z tarczą do alu/stali po prowadnicy, ale tego nie próbowałem a i tarcza będzie kosztowała parę stów ...

Skomentuj

osobiscie cialem walek fi 60 na tarczy do drewna. bez zadnego chlodzenia! :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  osobiscie cialem walek fi 60 na tarczy do drewna. bez zadnego chlodzenia! :p
                  Tylko potem tarcza do ostrzenia ;-) Na jakimśtanim gównie to czemu nie, ale na drogich tarczach bym się nie odważył, a mam bezproblemowy dostęp do profesjonalnego ostrzenia/regeneracji ;-)

Skomentuj

WD 40 jest do smarowania a nie tylko do chłodzenia, do chlodzenia np. przy toczeniu używałem denaturatu.
                    Smarowanie stosujemu w celu uzyskania lepszej jakościowo powierzchni.

Skomentuj

Pila stolowa lub kapowka. Tarcza do ciecia alu, stali, pcv kupisz za ponad stowke ( np krajowy Globus ). Sa jeszcze tansze tarcze typu Globus Brytan, to jest typowa tarcza do pilarek budowlanych, mozesz ciac nia nawet deski z gwozdziami, a co dopiero aluminium. Jej minus to jakosc ciecia i spory halas. Dobra tarcza do drewna z duza iloscia zebow, tez przetniesz tak cienkie aluminium bez uszkodzenia weglikow.

Skomentuj

Podłącze się pod temat z moim problemem. Mam kilka płyt aluminium >1mm. Niestety nie posiadam sprzętu żebym mógł sobie je odpowiednio pociąć na równe części. Jedynie kątówkę najlepszej jakości ( jakaś chińska ) bez prowadnicy co eliminuje ją w temacie równego cięcia.
                        Zastanawiałem się nad tym Dremelem http://allegro.pl/pila-reczna-dsm-20...369386719.html
                        Jest poręczny i co najważniejsze posiada prowadnicę, ale tu też jest pewien haczyk. Wszystko zależy od tego czy powierzchnia po której porusza się prowadnica będzie prosta. Wiadomo co się stanie jeśli prosta nie będzie...
                        Czy znacie jakieś dobre urządzenie do cięcia aluminium które nie jest bardzo drogie a można nim precyzyjnie pociąć aluminiowe płyty?

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
                          Podłącze się pod temat z moim problemem. Mam kilka płyt aluminium >1mm. Niestety nie posiadam sprzętu żebym mógł sobie je odpowiednio pociąć na równe części. Jedynie kątówkę najlepszej jakości ( jakaś chińska ) bez prowadnicy co eliminuje ją w temacie równego cięcia.
                          Zastanawiałem się nad tym Dremelem http://allegro.pl/pila-reczna-dsm-20...369386719.html
                          Jest poręczny i co najważniejsze posiada prowadnicę, ale tu też jest pewien haczyk. Wszystko zależy od tego czy powierzchnia po której porusza się prowadnica będzie prosta. Wiadomo co się stanie jeśli prosta nie będzie...
                          Czy znacie jakieś dobre urządzenie do cięcia aluminium które nie jest bardzo drogie a można nim precyzyjnie pociąć aluminiowe płyty?
                          Najtańsza frezarka + płaskownik/profil aluminiowy jako prowadnica i zostaje ci połowa ceny tego dremela w kieszeni.

Ewentualnie w cenie tego dremela masz zagłębiarki z szynami:
                          http://allegro.pl/pilarko-zaglebiark...372848286.html

Ewentualnie używka, ale bardzo dobrej firmy, do tego dwie szyny:
                          http://allegro.pl/pilarko-zaglebiark...375122397.html

Jak za darmo, mimo że używka (trzeba by siędowiedzieć dokładniej o stan).
                          Last edited by gi; 30.05.2015, 14:22.

Skomentuj

Jak duze masz te plyty?

Skomentuj

1mx1mx2mm oraz 1mx2mx2mm i kilka mniejszych kawałków <1m2 o grubości 4mm i 10mm.

Skomentuj

To spore. W takim razie zaglebiarka z szyna to dobra opcja.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  Ewentualnie używka, ale bardzo dobrej firmy, do tego dwie szyny:
                                  http://allegro.pl/pilarko-zaglebiark...375122397.html

Jak za darmo, mimo że używka (trzeba by siędowiedzieć dokładniej o stan).
                                  Nowa kosztuje <1kzł więc szału nie ma

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam też sporo takich kawałków ok 50 cm, które pewnie będą za małe dla tej pilarki. Czy do niej są też jakieś mniejsze szyny niż 80cm? ( taka najmniejsza jest w zestawie ). Jeśli nie tą pilarką to czym można by pociąć precyzyjnie te mniejsze blachy aluminiowe?

Skomentuj

Zamieszczone przez toorop Zobacz posta
                                    Jeśli nie tą pilarką to czym można by pociąć precyzyjnie te mniejsze blachy aluminiowe?
                                    Na pile stolowej.

50cm to jeszcze spokojnie mozna ciac zaglebiarka. Moze byc nawet zwykla pilarka, tylko musialbys drobic solidna prowadnice do tego. Troche upierdliwa robota ale da sie zrobic. Chinska zaglebiarke typu Scheppa, czy Matrix kupisz za troche ponad 200zl na znanym portalu aukcyjnym. Do tego szyna, jakas dobra tarcza i w 400zl sie zmiescisz. Zostanie Ci maszyna do rzniecia formatek na kolumny.

Skomentuj

Ok, czyli już wiem co i jak wybrać. W którą tarczę warto zainwestować żeby cięło się przyjemnie aluminium a jaką do mdf?

Skomentuj

Ja uzywam tarcz Globusa. W mojej zaglebiarce mam Globus Koliber i mdf czy wiora tnie jak maselko, duzo lepsza od standardowej, ktora dawala nierowna krawedz ciecia. Weglik jest spory, wiec jest z czego ostrzyc w przyszlosci. Do aluminium mozesz wybrac cos z szerokiej oferty producenta. Zalezy ile chcesz wydac.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X