Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pilarka typu ukośnica z posuwem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja mam ukośnicę z posuwem, jakiś niemiecki no-name (DURO) ale wykonanie dość przyzwoite. Kosztowała grosze, pewnie nie więcej niż jakieś 300 PLN (sprzedawca pisał że to leżak magazynowy albo demo, ale bardzo możliwe że to jakiś sprzęt pogwarancyjny). Za takie pieniądze napewno warto. W pracach domowych bardzo przydatne, w DIY audio (kolumny) - nie do końca.

Ja ją wykorzystywałem głównie do listwowania, cięcia parkietu, pochwyt do balustrady wewnętrznej, taras z drewna itp. Można założyć tarczę do metalu i ciąć profile stalowe, znajomy ciął swoją ukośnicą (ale bez posuwu) cegły klinkierowe. Gdy jest potrzeba precyzyjnego cięcia pod różnymi kątami - bardzo przydatne narzędzie.

Skomentuj

O ile przy drobiazgach Piła stołowa z crosscutem i innymi jigami może zastąpić ukośnice o tyle dokładne ciecie długich desek, krawędziaków i kantówek na samodzielnie przez jedna osobę jest po prostu niemożliwe. Przy długich na 3-5m lub dłuższych elementach przycinanie na stołówce nawet w kilka osób jest "mission imposible" a na ukośnicy bez problemów robi to jedna osoba. :)

Mam i to i to i przy szeroko pojętym diy i przy pracach konstrukcyjnych drewnianych ukośnica jest niezastąpionym narzędziem. Także zależy kto jakie DIY będzie uprawiał. Bo DIY nie kończy się niestety na DIY audio.

Skomentuj

Najpierw byłem zdecydowany na mateabo ale zdecydowałem dołożyć trochę i jest makita ls1018 a następna będzie mlt100

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
          Najpierw byłem zdecydowany na mateabo ale zdecydowałem dołożyć trochę i jest makita ls1018 a następna będzie mlt100
          Bardzo dobre posunięcie. Ja kupiłem Metabo, myślałem, że to dobra firma, a jestem zawiedziony. Do moich prac trzeba było brać chińczyka za 300zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
            następna będzie mlt100
            Fajnie urządzenie, ma kilka wad ale ogólnie nie ma co narzekać :)

Skomentuj

Tak wiem czytałem o wadach, ale da się trochę to poprawić jak np zrobić sanki więc myślę że da radę

Skomentuj

Czaruję...
              X