Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tanie i amatorskie lakierowanie MDF. Cokoly pod kolumny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proponuję rozgraniczyć to na dwa tematy lakierowanie i malowanie, po zaraz temat zejdzie na poziom pędzla ławkowca i wapna.

Skomentuj

Pogromco, jak wspomniałeś temat jest bardzo szeroki. Sam kiedyś popełniłem instrument malowany i wykańczany tylko ręcznie w nitro. i to aplikowałem pędlem. I z mojego doświadczenia nigdy więcej tego nie zrobię. Masa pracy a warstwy cieniutkie. W wypadku kolumn głosnikowych, wystarczą 2 etapy. Zabezpieczenie powierzchni MDF przed chłonięciem lakieru i włąsciwa powłoka.
      Jeśli ktoś się upiera przy podkłądzie nitro to i nie ma kłopotu, bo to wdzięczny lakier jest, chwila i gotowy do szlifowania, Potem, jeśli to ma być ręczna robota, radził bym jednak lakier gruby, poliuretan nakładany walkiem. Sam się teraz zastanawiam czy jedno czy dwuskładnikowy. Ten pierwszy miękki i łatwy w szlifowaniu - łatwy w nanoszeniu bo nic nie trzeba odmierzać tylko malujemy. Ten drugi twardy, trydny w wyszlifowaniu ale za to powłoka piękna.
      W każdym razie po położeniu każdej warstwy zostaje nam klocek i papier ścierny, tu nie będe radził bo każdy ma swoje preferencje, ja zdzieram z regóły do zera pierwsze warstwy, ale to zboczenie z budowy instrumentów, przy pydłach nie ma to wielkiego znaczenia. W każdym razie jak już powłoka nie ma błyszczących łusek, tzn. niedoszligowanych miejsc po klocku z papierem, to czas na ostatnią warstwę żadkiego lakieru i paiery wodne. Potem polerka i już mamy lusterko.
      A gdzie mowa o lakierach poliestrowych itp. Akrylu sam osobiście nie polecam bo to miekki lakier. Ale... kto bogatemu zabroni ;-)
      Podoba mi się to Wasze lakierowanie bo to jak lakierowanie mebli. Łatwe, szybkie i przyjemne, proste "z regóły płaszczyzny".
      Zawsze uważałem jedną zasadę, "nie świeci garnki lepią" i przez to nie bałem się zadnej roboty, przez to dziś już mam jakieś doświadczenie w malowaniu i innych pracach, i o ile komuś kto zaczyna może wydawać się to trudne, to po kilku razach sam stwierdzi że nia ma w tym nic skomplikowanego.
      Jezu ale natrułem:biggrin:

Skomentuj

W temacie lakiernictwa jest jedna, najwazniejsza zasada, ktora mowi ze: nie ma dobrze i tanio. Nie dosc ze profesjonalna chemia kosztuje krocie, to zeby jej uzyc potrzebujemy zaplecza lakierniczego. Wlasciwie moglbym zrobic tutorial o lakierowaniu w oparciu wylacznie o chemie PUR, zaczymnajac od izolatora, przez podklad i konczac na konwerterze, tylko komu sie to przyda? Ktos, kto uzywa takich produktow juz wie jak to sie robi.
        Podklad nitro to bardzo wdzieczna chemia, szczegolnie przy cokolach lub innych, plaskich elementach oraz przygotowaniu forniru. Do tego jest tania i latwa w aplikacji. Co prawda poliuretan jest najlepszym wyborem przy izolowaniu mdf, ale to co kupisz w markecie nie dziala tak samo jak specjalistyczna chemia 2k.
        Lakierowanie walkiem czy pedzlem, to mimo wszystko mordega, zarowno od strony szlifowania, jak i straty materialu. Poza tym daje dosc ograniczony wybor, co do wygladu powierzchni. Stosujac takie metody jestesmy zmuszeni do wykonania powierzchni w pelnym polysku, a co jesli checemy polpolysk, satyne, mat, strukture? Zostaja nam albo puszki albo natrysk.
        Mam znajomego lutnika gitar, uzywa wylacznie chemii nitro, ale bardzo wysokiej jakosci. Jego gitary wygladaja przepieknie i nie maja tego " plastikowego i taniego wygladu" lakierow poliuretanowych czy poliestrowych jakie widzialem na roznych i bardzo drogich lakierach. Pracy z nitro jest ogrom, bo wymagane jest kilkanascie warstw, a po lakierowaniu potrzeba kilku ( czasami kilkunastu ) tygodniu na pelne utwardzenie lakieru, ktore pozwoli na dalsza obrobke.
        Akryl to wdzieczny lakier na poczatek, latwy w aplikacji i szlifowaniu. Tanszy od dobrego poliuretanu, spokonie sprawdza sie w lakierowaniu kolumn, ktore przeciez nie sa poddane zadnemu mechaniczemu zuzyciu. Co innego meble kuchenne czy lazienkowe. Tam trzeba profesjonalnie zabezpieczyc mdf przed wilgocia i do tego PUR jest chyba bezkonkurencyjny.

Skomentuj

Pawda to co piszesz, akryl dla kowalskiego jest łatwy. Naprzwdę żądzi poliuretan. Nitro jako wykończenie odpada 'choć piękne". Ale tak naprawdę wszystko można zrobić ręką....
          Nie potrzba aplikacji pistoletem, choć to znaxcznie ułatwia i przyspiesza. Dla mnie ilealna powłoka to lakier spirytusowy, ale w swere audio - mam na myuśli systemy kolumlowe - nie ma to żadnego sensu.
          Trza by się na piwko umówić i temat rozwinąć ;-)

Skomentuj

Szkoda mi było poliuretanu na trochę eksperymentalną budę i wykorzystałem jako podkład Capon (Nitro), tylko nie wiem o co chodzi, bo z pistoletu zamiast fajnego rozpylenia miałem "nici", regulowałem materiał i ciśnienie, ale nic to nie dało.

Tak przy okazji, znacie jakiś niedrogi czarny mat z delikatną strukturą?
            Mam nadzieję, że choć trochę niedoskonałości zostanie zamaskowanych, bo już mi się tego nie chce kolejny raz szpachlować.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
              Szkoda mi było poliuretanu na trochę eksperymentalną budę i wykorzystałem jako podkład Capon (Nitro), tylko nie wiem o co chodzi, bo z pistoletu zamiast fajnego rozpylenia miałem "nici", regulowałem materiał i ciśnienie, ale nic to nie dało.

Tak przy okazji, znacie jakiś niedrogi czarny mat z delikatną strukturą?
              Mam nadzieję, że choć trochę niedoskonałości zostanie zamaskowanych, bo już mi się tego nie chce kolejny raz szpachlować.
              capon trzeba rozcieczyc do natrysku .

Strukturę poszukaj samochodową do plastikow .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
              Trza by się na piwko umówić i temat rozwinąć ;-)
              jestem za :)

Skomentuj

Może przy okazji AS w tym roku się uda :) jeśli uda się spotkać.

Skomentuj

Czaruję...
                X