Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przygotowanie i lakierowanie forniru modyfikowanego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dla czego nie można szlifowac papierem na klocki?
    Jeśli użyjemy odpowiedniej gradacji wszystko będzie ok.

Skomentuj

Wszystko zależy od rodzaju forniru. Jak jego powierzchnia jest równa, to klocek jest ok. Natomiast są takie modyfiki, które maja nierówne powierzchnie i jak zaczniesz je szlifować klockiem to zjedziesz je na plaski, a koledze zależało na strukturze. Dodatkowo jest duże prawdopodobieństwo przetarcia forniru, który w modyfikach zwykle jest bardzo cienki. Najlepiej zrobić próbę na odpadzie.

Skomentuj

Panowie jaki lakier matowy polecacie do forniru naturalnego? Wodny np Domalux classic czy jednak nitro np Nitrolak?

Skomentuj

Zamieszczone przez maciekelga Zobacz posta
          Domalux classic
          Ten jest mało widoczny i dlatego mi się podoba.

Skomentuj

Wodny lakier jednokomponentowy jest miekki jak plastelina. Juz olejowoski daja twardsze powloki. Wbrew pozorom lakier trudny w prawidlowej aplikacji, jesli chcemy osiagnac super efekt. Prostsze i bardziej wytrzymale sa lakiery nitro, ale jak wiadomo - smierdza okrutnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Wodny lakier jednokomponentowy jest miekki jak plastelina
              Wosk Starwax jest zdecydowanie bardziej miękki niż ten domalux.

Skomentuj

Starwaxem to sie nablyszcza i picuje powierzchnie po olejowosku. Sam starwax to kupa. :)

Skomentuj

Czym w końcu kleić fornir modyfikowany na fizelinie? Raz czytam klejem kontaktowym Patex Universal Classic innym razem klejem białym. Mam Rakol Express D25 i Patex. Co użyć i jak kleić? Skrzynki mam sklejone. Będę oklejał HDF-em potem fornir i dopiero otwory.

Skomentuj

Osobiście kleiłem wikolem. Nakładałem wałkiem, trochę grubiej na krawędziach.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://diyaudio.pl/i/25271/thumbs/f5...1426956220.jpg

Skomentuj

Jak masz czym przycisnac/scisnac, to klej na wikol. Tylko pamietaj o przekladce z papieru. Warto tez uzyc dodatkowej warstwy korka, lub pianki, ktorej zadaniem jest dociskanie forniru do krawedzi obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Jak masz czym przycisnac/scisnac, to klej na wikol. Tylko pamietaj o przekladce z papieru
                        A jak fornir ma nierówną fakturę to papieru nie wydrę za chiny jak się przyklei. Chyba, że razem z fornirem, który ma 0,6mm zgadza się?

Skomentuj

Po szlifie papier zejdzie
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez jarkos Zobacz posta
                            A jak fornir ma nierówną fakturę to papieru nie wydrę za chiny jak się przyklei. Chyba, że razem z fornirem, który ma 0,6mm zgadza się?
                            Wolisz odrywac plyte dociskowa od forniru jak Ci klej przebije, czy kawalek papieru?

Skomentuj

A może jako płytę dociskową zastosować podkład pod panele podłogowe? Tani, mocny i ma duży format.

A tak wracając do tematu lakierowania forniru modyfikowanego, to jak widać za oknem znów mamy ciepłe dni. Dla tego dziś okleiłem próbne kawałki MDF-ki. Obrobię je i oszlifuję jeden z nich. Jak znajdę chwilkę, gdzie garaż będzie wolny, to zapne kompresor i pomaluje podkładem i później nawierzchniowym matowym. Efektami eksperymentu z pewnością się podzielę.

Skomentuj

Zamieszczone przez mirro--- Zobacz posta
                                A może jako płytę dociskową zastosować podkład pod panele podłogowe? Tani, mocny i ma duży format.
                                Ja na blat kuchenny do prasowania nie narzekam :)

Skomentuj

No i w końcu dziś znalazłem trochę czasu na zrobienie testu z lakierowaniem. Jedną "próbkę" oszlifowałem, a drugiej nie. Obie polakierowałem. Wynik - obie wyglądają ładnie :) Zdjęcia postaram się wrzucić jutro, choć nie wiem jaki jest sens, gdyż na zdjęciach pewnie nie będzie widać różnicy. Ale wrzucę.

Kolory obydwóch próbek są jednakowe, także oszlifowanie nie wpływa tak bardzo na końcowy odcień. No może ta nieoszlifowana jest ciut ciemniejsza, ale wydaje mi się, że ze względu na nierówności światło tak się odbija.

Co do faktury, tu jest różnica. Oszlifowana jest taka "spokojniejsza". Natomiast ta nieoszlifowana daje dużo więcej różnych refleksów. Jak balejaż

Z daleka wyglądają identycznie. Ale z bliska ta nieszlifowana jest bardziej "drewniana", a szlifowana jest gładka i spokojna. Wygląda po prostu jak oszlifowane i polakierowane drewno. Obie mają swój urok i ciężko mi się zdecydować czy szlifować czy nie.

Ale odpowiadając na pytanie postawione w temacie mogę odpowiedzieć, że forniru modyfikowanego nie trzeba szlifować. Można, ale nie trzeba. A czy się chce czy nie chce szlifować, to zależy tylko od tego jaki efekt końcowy chce uzyskać autor projektu.

Skomentuj

Hehe.

U mnie nawet to się sprawdza. A żeby dobrze krawędzie kleiły, wciskam kawałki forniru.

Skomentuj

No i obiecane zdjęcia. Próba po lewej jest nieszlifowana. Po prawej oczywiście szlifnięta :) Sorki, że tak nie po koleji.

Próbka po lakierowaniu, nieszlifowana

Próbka po lakierowaniu, sklifowana.

Obie po lakierowaniu

Obie przed lakierowaniem.

Last edited by mirro---; 03.06.2016, 10:49.

Skomentuj

Panowie czym odtluscic fornir przed nałożeniem podkładu poliuretanowego oraz po jego nałożeniu i przeszlifowaniu?

Rozpuszczalnik nitro czy moze poli, albo jeszcze coś innego?
                                        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Ja uzywam zmywacza sylikonowego, zmywa wszystkie brudy nie odparowuje szybko jak rozpuszczalniki i nie rozmywa położonego lakieru, kiedyś zanim nie wiedziałem o tym używałem co było pod ręką z rozpuszczalników nawet benzyny ekstrakcyjnej jak się nawinęła ale ta ponoć potrafi zostawić tłuste plamy. Surowy fornir dobrze jest odkurzyć

Skomentuj

Czaruję...
                                          X