Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sklejanie blach stalowych i aluminiowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sklejanie blach stalowych i aluminiowych

Potrzebuję wykonać pudełko ekranujące z blachy stalowej. W związku z tym że nie chciałbym tego skręcać na śruby, pomyślałem aby wyciąć na cnc elementy z blachy i posklejać to w jedną całość i następnie polakierować. Dodam tylko że nie będzie to przenosić żadnych obciążeń mechanicznych, raczej ma to wyglądać estetycznie z zewnątrz. Ma to sens? Podejrzewam, że jakiś klej idzie do tego dobrać.

Skleć blache stalową? Nie masz kolegi z tigiem ? Alu na upartego w domu zlutujesz

Skomentuj

W sumie chyba to też rozwiązanie, na pewno trwałe. Można to dotknąć po zewnątrz, później szlif.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
        Nie masz kolegi z tigiem ?
        To chyba najlepsze rozwiązanie.
        Tak to wygląda później, zrobiłem sobie na transformatory:

Skomentuj

Jak coś małego to możesz spróbować też skleić silikonem sanitarnym/ najpierw odtłuścić, dobrze ścisnąć na 24h. Przed odstawieniem nadmiar usunąć szybko palcem zanurzonym w płynie do zmywania naczyń :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
            Jak coś małego to możesz spróbować też skleić silikonem sanitarnym/ najpierw odtłuścić, dobrze ścisnąć na 24h. Przed odstawieniem nadmiar usunąć szybko palcem zanurzonym w płynie do zmywania naczyń :)
            Serio tak robiłeś już z blachą kiedyś ?
            Robiłem podobne rzeczy.. ale ja miałem na celu uszczelnienie jakiejś kombinowanej szafki, która stała na dworze..

Skomentuj

CX 80 - Auto Weld

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                No i tak to ma wyglądać, tylko prostokątne i na czarno ale z lakierem nie mam problemu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                CX 80 - Auto Weld
                Dzięki gi, coś takiego szukałem.

Skomentuj

Kleiłem tym CX 80 pęknięty cylinder żeliwny, pewnie jeździ do tej pory... Ale jak wykończysz taką puszkę ? malowanie ? i podstawowe pytanie jak chcesz ją uformować ?
                  Przypadkiem może sie okazać że wkład pracy będzie niemiarodajny do uzyskanego efektu,

Skomentuj

Kleiłem tym CX 80 pęknięty cylinder żeliwny, pewnie jeździ do tej pory...
                    To potwierdza, że prawdopodobnie jest to bardzo dobry klej

Ale jak wykończysz taką puszkę ? malowanie ? i podstawowe pytanie jak chcesz ją uformować ?
                    Malowanie jak każde inne szlifowanie, grunt, lakier natryskowo oczywiście. Formowanie tak jak z każdego innego materiału, sklejasz pudełko ze sklejki to też musisz to dobrze ścisnąć, ustawić itp, przynajmniej tak to widzę.

Skomentuj

Hmm myślałem ze chcesz jakieś siatki z lasera wypalić, a potem giąć.. jak tam chcesz, ale jesli w ten sposób chcesz to robić to pomysł nad alu, kupisz plaskowniki( to potniesz sam )albo przycienta blachę, latwiejsza obróbka i moze bez malowania sie obejdzie, tylko bezbarwny.

Skomentuj

W każdym sklepie gdzie sprzedają lakiery samochodowe powinni mieć w tubach coś co nazywają pastą na spawy , lub masą uszczelniająco-klejącą :)
                        Jest lakierowalna , w różnych kolorach (czarna też) , skleisz tym do siebie wszelkie blachy , tworzywa i inne badziewia
                        Nadmiar można elegancko zebrać po wyschnięciu nożem czy skalpelem
                        Tuba do pistoletu to koszt kilkunastu złotych
                        Występuje też w puszkach , ale w tubach praktyczniejsza do tego celu :)

Skomentuj

Panowie, dzięki za rady. Jeśli chodzi o lakier to ma być czarny mat więc nie ma bulu. Pewnie macie na myśli zachowanie, efektu stali lub alu przy takich połączeniach a to nie byłoby łatwie. Po prostu ma być stalowa puszka(ekran) bez otworów i śrub na czarno elementy z blachy zamówię w firmie gotowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                            Dzwiedziu, a ile większe od trafa robisz te garnki? i jak z wyprowadzeniem przewodów? Te po prawej ma wypukłą górę, czy tylko efekt taki?

Skomentuj

Ja mam też pytanko, to nierdzewka?

Skomentuj

Nierdzewka.
                                Z lewej tylko szlifowany, z prawej po polerce.
                                Większe min 1-2cm od trafa, przewody przez otwór w półce pod spód idą.
                                Trafa są przewymiarowane więc są chłodne, a dyskotek raczej nie robię, a przynajmniej staram się :-)
                                Last edited by dzwiedziu; 10.01.2016, 17:18.

Skomentuj

pomyśl jeszcze nad klejem do szyb samochodowych :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal93 Zobacz posta
                                    pomyśl jeszcze nad klejem do szyb samochodowych :)
                                    Próbowałeś taki klej malować ? :)

Skomentuj

Cała obudowa mojego EL34 też tigiem jest potraktowana. Szlif, polerka i wygląda jak z jednego kawałka. :)
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/14...l=1#post469105

Skomentuj

nie probowalem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X