Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Pompa próżniowa] Olejowa pompa próżniowa do fornirowania/laminowania/docisku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No jak potrzebujesz 100m ;-)

Skomentuj

ha, przyszedł klej :)
      Dzisiaj testy :flapper:

Skomentuj

Do mnie lecą profile, pewnie jutro będą i będę coś kombinował.

Jak się nie nadadzą na prasę to polecą do piwnicy na regał

Daj znać jak tam wyszedł worek :)

Skomentuj

Niestety nie kleiłem worka, robiłem testy z kleju.
          Hmm do końca nie jestem zadowolony. Niby wiem, że silikon trzyma tylko wtedy kiedy jest wylany z masy, ale liczyłem na więcej.
          Spoinę można normalnie rozerwać. Jak skleisz 2 płyty silikonowe to łapiąc za krawędzie tych płyt rozrywasz spoinę. I nie był by to kłopot bo trzeba w to włożyć trochę siły i płyty się rozciągają, stąd pewnie puszczanie kleju, ale przewiduję kłopot na końcu worka.
          Tam gdzie się zaczyna i masz otwór przez który wkładasz elementy.
          bo łaczenia tego trzeba by jakoś wzmocnić żeby sie nie rozdzieliły. Poza tym jest ok. worek można złożyć i odłożyć na półkę spokojnie.
          Spoina plastyczna i jak na właśnie zwinięcie, bądź złożenie spokojnie wytrzyma.
          Suma sumarum, myślę że można zaryzykować i kleić worek, kupie pewnie ze 3-4 mb tej 0,5 i postaram się pokleić taki większy worek.

Skomentuj

Może klejenie na szerokości 2-3cm i środkiem dać przeszycie zwykła nicią na maszynie + ewentualne przeszycie brzegu ?

Do mnie przyszły profile, ale w opłakanym stanie tak więc pewnie polecą z powrotem o ile nie dostanę*sporego rabatu na nie :/

Skomentuj

Ja mam poklejoną ramkę ze sklejki, dzisiaj ją obijam silikonem :-)
              Jak by co jutro pokarzę fotkę

Skomentuj

Poległem na prasie.
                Ale nie poddaję się. Muszę ja przerobić.
                Zrobiłem ramkę ze sklejki 18 mm położyłem na to taśmę butylokauczukową i membranę. Całość docisnąłem 10 mm mdf.

Ale nieszczelności było bardzo dużo, i to nie w układzie ramki a pod nią. Niestety sklejka 18 mm jest zbyt miękka i w przypadku punktowego docisku (ściski) poddawała się miejscami.
                Trzeba to zrobić z naprawdę solidnego materiału.

Poradziłem sobie na razie workami próżniowymi z leroja.
                Kupiłem w promocji po 6 zł takie na 110 cm długości i o dziwo wszystko działa jak należy.
                Szczelne i jakaś gruba folia bo mi nawet tego dąb lity na ostrych narożnikach nie przecina :-)
                Last edited by Tranzyt; 03.10.2016, 08:12.

Skomentuj

Może zespawasz ramki z profilu stalowego. Jedna ramka na pokrywę, druga na spód. Zawiasy również na tych elementach o raz dookoła wygodne zapinki klamrowe. Jeżeli dojdzie pomiędzy elementami miękki materiał w postaci uszczelki będzie wszystko jak należy (nawet po jakimś czasie drobna krzywizna będzie kompensowana przez uszczelkę).

Skomentuj

Taaaa, właśnie ku takiemu rozwiązaniu się skłaniam, rozwiązanie tanie, tylko jednak stół wolał bym z innego materiału. Chyba lakierowany mdf. Chcę mieć tam rowkowanie i odprowadzanie powietrza ze stołu.
                    Jakiś klejony mdf 40 mm powinien wystarczyć.

Skomentuj

Dodaj uszczelkę do tej ramki i powinno być ok ;-) Tyle, tylko że ramka ze sklejki będzie sama z siebie przepuszczała (chyba, że jest nad membraną, ciężko dojrzeć na zdjęciu)...

Skomentuj

Właśnie dla tego wymiana ramki, boje się, że puszcza mimo wszytko.

Skomentuj

U mnie nowa pompa (w środku bezolejowa pompa Thomas, mac zawór, zawór zwrotny, filtr powietrza festo, zasilacz 24v, etc) prawie gotowa.

Niestety narazie bez zbiornika bo zrobiony z rury pvc ... przecieka. No ale nie wybuchł więc już postęp ;-) Myślę czy nie zrobić tego zbiornika z profilu aluminiowego 150x100x4 i dekle z alu 6mm, pytanie czy mi to nie strzeli i nie rozsieje szrapneli aluminiowych po pokoju ;-)

Miała być poręczna i taka wyszła. :)

W wolnej chwili opisze dokładniej.
                          Last edited by gi; 25.10.2016, 18:58.

Skomentuj

Gi, zapodaj mi jakie chcesz ciśnienia, jaki litraż, i mniej więcej gabaryty (w który wymiar iść) to Ci to policzę :).

Skomentuj

O super :)

Profil aluminiowy 100mm x 100mm, ścianka 4mm. Dekle z aluminium 6mm. Długość maks 250mm. Tutaj litraż wychodzi jakieś ~2.5l.

Maks podciśnienie -13.2PSI choć dobrze by wytrzymał te -14.6 gdybym dorwał wydajniejszą pompę :)

Aha jak to nie problem to oblicz proszę również dla profilu 150mm x 100mm x 4mm długość również 250mm, dekle też 6mm. Litraż wychodzi tutaj ~3.7l. Gdzieś znalazłem wzmiankę, że takie są ale jak narazie nie bardzo mogę namierzyć gdzie taki kupić

Skomentuj

Ogólnie okrągła byłaby lepsza, dużo lepsza. Podaj jeszcze gdzie chcesz się przyłączać i czym (jaki gwint). Domyślam się, że w deklu. Otwór osłabi dekiel.

Skomentuj

Okrągła lepsza to oczywiste, ale i sporo mniejsza pojemność na tej samej długości. :/

Przyłącze G1/4 cala, najlepiej by było na środku długości, ale jak się nie da to oczywiście dekielek.

Skomentuj

Puszcza Ci powietrze to PCV??
                                    Może uszczelnij klejem silikonowym. I z głowy
                                    Ja tak zrobiłem i działa, puszcza mi za to na zaworze zwrotnym.
                                    Jaki zastosowałeś u siebie??

Skomentuj

Właśnie dziwnie z tym zbiornikiem pcv, sama pompa jest szczelna bo po włączeniu bez przyłącza trzyma ciśnienie.

Używany zawór zwrotny SMC, ale chyba również puszcza i to co go ratuje to zawór mac za nim

Co do pompy to do "ciągłego działania" muszę powiercić otwory wentylacyjne bo się grzeje :)
                                      Last edited by gi; 26.10.2016, 09:58.

Skomentuj

No grzanie to kłopot, może wentylator z zasilacza komputerowego??
                                        Jakie podcinienie max uzyskujesz??
                                        Mogą też puszczać ew. połączenia. Fajnie jak byś miał detektor nieszczelności :-)

Skomentuj

Pompa ma własne wentylatory przelotowe na silniku (dwa), więc myślę żę powinno starczyć nawiercenie otworów (ma z resztą również zabezpieczenie termiczne), jak nie to będę musiał kombinować z wentylatorem dodatkowym faktycznie :)

Podciśnienie maks jak do tej pory -13.2PSI/0.91bar/26.87inHg :)

Muszę potestować na przytkanym wężu bez zbiornika czy to nie puszcza przyłącze właśnie, choć wątpię :)
                                          Last edited by gi; 26.10.2016, 10:49.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X