No jak potrzebujesz 100m ;-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Pompa próżniowa] Olejowa pompa próżniowa do fornirowania/laminowania/docisku.
Collapse
X
-
Niestety nie kleiłem worka, robiłem testy z kleju.
Hmm do końca nie jestem zadowolony. Niby wiem, że silikon trzyma tylko wtedy kiedy jest wylany z masy, ale liczyłem na więcej.
Spoinę można normalnie rozerwać. Jak skleisz 2 płyty silikonowe to łapiąc za krawędzie tych płyt rozrywasz spoinę. I nie był by to kłopot bo trzeba w to włożyć trochę siły i płyty się rozciągają, stąd pewnie puszczanie kleju, ale przewiduję kłopot na końcu worka.
Tam gdzie się zaczyna i masz otwór przez który wkładasz elementy.
bo łaczenia tego trzeba by jakoś wzmocnić żeby sie nie rozdzieliły. Poza tym jest ok. worek można złożyć i odłożyć na półkę spokojnie.
Spoina plastyczna i jak na właśnie zwinięcie, bądź złożenie spokojnie wytrzyma.
Suma sumarum, myślę że można zaryzykować i kleić worek, kupie pewnie ze 3-4 mb tej 0,5 i postaram się pokleić taki większy worek.
Skomentuj
-
Poległem na prasie.
Ale nie poddaję się. Muszę ja przerobić.
Zrobiłem ramkę ze sklejki 18 mm położyłem na to taśmę butylokauczukową i membranę. Całość docisnąłem 10 mm mdf.
Ale nieszczelności było bardzo dużo, i to nie w układzie ramki a pod nią. Niestety sklejka 18 mm jest zbyt miękka i w przypadku punktowego docisku (ściski) poddawała się miejscami.
Trzeba to zrobić z naprawdę solidnego materiału.
Poradziłem sobie na razie workami próżniowymi z leroja.
Kupiłem w promocji po 6 zł takie na 110 cm długości i o dziwo wszystko działa jak należy.
Szczelne i jakaś gruba folia bo mi nawet tego dąb lity na ostrych narożnikach nie przecina :-)Last edited by Tranzyt; 03.10.2016, 08:12.
Skomentuj
-
Może zespawasz ramki z profilu stalowego. Jedna ramka na pokrywę, druga na spód. Zawiasy również na tych elementach o raz dookoła wygodne zapinki klamrowe. Jeżeli dojdzie pomiędzy elementami miękki materiał w postaci uszczelki będzie wszystko jak należy (nawet po jakimś czasie drobna krzywizna będzie kompensowana przez uszczelkę).
Skomentuj
-
U mnie nowa pompa (w środku bezolejowa pompa Thomas, mac zawór, zawór zwrotny, filtr powietrza festo, zasilacz 24v, etc) prawie gotowa.
Niestety narazie bez zbiornika bo zrobiony z rury pvc ... przecieka. No ale nie wybuchł więc już postęp ;-) Myślę czy nie zrobić tego zbiornika z profilu aluminiowego 150x100x4 i dekle z alu 6mm, pytanie czy mi to nie strzeli i nie rozsieje szrapneli aluminiowych po pokoju ;-)
Miała być poręczna i taka wyszła. :)
W wolnej chwili opisze dokładniej.Last edited by gi; 25.10.2016, 18:58.
Skomentuj
-
O super :)
Profil aluminiowy 100mm x 100mm, ścianka 4mm. Dekle z aluminium 6mm. Długość maks 250mm. Tutaj litraż wychodzi jakieś ~2.5l.
Maks podciśnienie -13.2PSI choć dobrze by wytrzymał te -14.6 gdybym dorwał wydajniejszą pompę :)
Aha jak to nie problem to oblicz proszę również dla profilu 150mm x 100mm x 4mm długość również 250mm, dekle też 6mm. Litraż wychodzi tutaj ~3.7l. Gdzieś znalazłem wzmiankę, że takie są ale jak narazie nie bardzo mogę namierzyć gdzie taki kupić
Skomentuj
-
Właśnie dziwnie z tym zbiornikiem pcv, sama pompa jest szczelna bo po włączeniu bez przyłącza trzyma ciśnienie.
Używany zawór zwrotny SMC, ale chyba również puszcza i to co go ratuje to zawór mac za nim
Co do pompy to do "ciągłego działania" muszę powiercić otwory wentylacyjne bo się grzeje :)Last edited by gi; 26.10.2016, 09:58.
Skomentuj
-
Pompa ma własne wentylatory przelotowe na silniku (dwa), więc myślę żę powinno starczyć nawiercenie otworów (ma z resztą również zabezpieczenie termiczne), jak nie to będę musiał kombinować z wentylatorem dodatkowym faktycznie :)
Podciśnienie maks jak do tej pory -13.2PSI/0.91bar/26.87inHg :)
Muszę potestować na przytkanym wężu bez zbiornika czy to nie puszcza przyłącze właśnie, choć wątpię :)Last edited by gi; 26.10.2016, 10:49.
Skomentuj
Skomentuj