Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pochyłe kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pochyłe kolumny

Przymierzam się do budowy kolumn z tego wątku:
    https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...1?goto=newpost Ponieważ mam małe doświadczenie stolarskie, to próbuje wyobrazić sobie jak podejść do budowy. Zamierzam do tego użyć frezarki Makita RT0700CX2J (jeszcze jej nie posiadam) Narazie wymyśliłemem tyle, że:
    1. Kupuję odpowiednio większe formatki w prostokącie.
    2. Formatkę która jest na górze i na dole przycinam frezarką na pożądany kąt, za pomocą jednej z przystawek z zestawu Makita
    3. Na formatce która ma być bokiem wyrysowuję na górze i na dole linie pod kątem do których dokleję formatki góra i dół
    4. Przyklejam do boku formatkę tył, w ten sposób żeby góra i dół tej formatki wystawały nieco poza linie
    5. Przyklejam formatki góra i dół
    6. Doklejam front w podobny sposób jak tył
    7. To co mam teraz, czyli wystający na górze i na dole, front, bok i tył, przycinam frezem z łożyskiem, w taki sposób, że łożysko toczę po formatce góra i dół. Na tym etapie może pojawić się problem z przycięciem frontu i tyłu. Czy na tej przystawce umożliwiającej frezowanie pod kątem to się uda?

Pominąłem wklejenie wzmocnień, bo tam kąt prosty.

Podczas całego procesu chciałbym jak najmniej docinać pod kątem, bo czuję że nawet mała róznica sprawi że mi się porozjeżdża wszystko. A może się jednak nie bać i podfrezowac wszystkie krawędzie przed klejeniem?

Czy dobrze kombinuję? Czy jest na to prostszy sposób, bez CNC, w domowych warunkach?

Jeśli będziesz mógł użyć wyłącznie frezarki, to zacząłbym od przygotowania jednego boku, który będzie szablonem dla bryły całej kolumny. Jak zrobisz jeden bok, możesz go skopiować za pomocą frezarki z łożyskiem. W ten sposób będziesz miał 4 dokładnie takie same elementy boków na dwie kolumny. Formatki na gore dotniesz juz na wymiar, choc mozesz tez uzyc metody skladania "na około", a po sklejeniu, nad wymiarowe formatki góry, dołu, frontu i tylu licujesz frezarka.

Skomentuj

Możesz zrobić bryły (obudowy) o przekroju prostokąta a pochylenie uzyskać przy pomocy kolców.

Skomentuj

Tak, wiem że akustycznie będzie tak samo, ale wizualnie wolę jak są krzywe a nie jak stoją krzywo

Skomentuj

Czaruję...
        X