troche sie wtrące z tym pytaniem, ale to chyba dobry dział, żeby zapytać:
z jakiego kleju można zrobić szpachle, żeby zakleić ubytki w fornirze i na łączeniach. próbowałem wikolem, zmieszałem go z "fornirowym pyłem", ale on się robi troche "brudny" jak wyschnie
Pawel S., Postanowiłem malować lakierem półmat domaluxa... Ale z tego co tam napisane to trza przed ostatnią warstwą lakieru przejechac 150 papierem... toż to mi fornir cały zeszlifuje :-) Będę kombinował jeszcze... może walne ze 3 warstwy lakieru... a ro no
MormoN, na jakims forum stolarskim czytalem ze nienalezy stosowac wiecej jak jedna warstwe caponu bo lakiero bedzie sie luszczyl. no max 2 ale z pozadnym przeszlifowaniem.
albo czekasz dluzszy czas i miedzy kolejna warstwa szlifujesz drobnym papierem delikatnie lakier albo po 2 godzinach (dla nitro) kladziesz 2 warstwe.
pierwsza warstwe (czyli tutaj capon) szlifujsz aby uzyskac gladka powierzchnie. a nastepne beda juz w miare gladkie wiec nietrzeba koniecznie szlifowac. wg mnie odpowiedni jest 180-220
No dobra... to już rzuciłęm dwie warstwy... więc teraz lakier... ale czy po malowaniu wałkiem będą zostawały "bąble" ?? Myślę żeby ogarnąć kompresor ale nie wiem czy sobie poradzę z malowaniem pistoletem... przeleje za dużo albo co... qrde nie mam żadnej większej powierzchni żeby się pouczyć... :/
jak masz kompresor to warto... zacznij o tylnej sciani, nanos z wiekszej odleglosci i w miare plynnie. (gdzies wklejalem na forum taki tutorial jak malowac)
ja po kazdej warstwie robie przecierke... raz ze lakier lepiej trzyma a daw to ze nie ma potem problemu z powierzchnia.
Skomentuj