Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Intertechnik MDS 08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ok a jezeli dam srednice 75mm i przedluze tunel wzgl tego 70mm o jakies 3 cm ? bedzie ok ?

Skomentuj

jak się zmieści rurka o 5 cm dłuższa to tak
      w mojej obudowie taka rurka była by troche za długa
      lepiej żeby odległość końca rurki od ścianki obudowy była większa niż średnica rurki
      Ale nie wiem po co kombinować, rurkę 7cm w mojej małej mieścinie kupiłem bez problemu i pasuje do niej idealnie profilowana rurka kanalizacyjna kupiona w bricomarche

Skomentuj

no wlasnie a u mnie sa tylko 75mm :/

Skomentuj

przed budową warto poczytać podstawy i chociaż trochę znać opcje programu.
          http://felektr.katalogi.pl/__Poradni...h__-t6245.html
          W programie WinISD w przypadku obudów wentylowanych mamy taką zakładkę jak Vents, w której podawana jest średnica i długość rurki br, którą
          stroimy obudowe na daną częstotliwość. Wartość te możemy śmiało zmieniać (jedostki zmieniamy poprzez kliknięcie na nie). I tak:

Vent diameter - średnica
          Vent length - długość rurki
          Vent mach - prędkość powietrza w rurce

Długość rurki liczona jest przez program, my podajemy tylko średnice. Jeżeli damy za małą rurkę, a dodatkowo obudowa będzie mała to prędkość
          powietrza w rurce będzie za duża i będziemy słyszeć nieprzyjemne świsty powietrza. Wtedy program wartość Vent Mach wyświetli nam na czerwono,

jak będzie wartość dopuszczalna to będzie to na zielono.
          więc wpisz te 75mm i zobaczysz czy zmieścisz długość wyliczoną przez program. jeśli nie to trzeba kupić wysyłkowo coś o mniejszej średnicy i długości.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Witam,
            Mam pytanie do znawcow tego glosnika. W moim samochodzie (ibiza 2000) w bagazniku po jednej i drugiej stronie mam wneki w ktorych chcialem zabudowac dwa takie glosniki (IT MDS 08). Moje pytania sa nastepujace. Po pierwsze jakim wzmacniaczem najlepiej je zasilic, prosilbym o konkretne modele, mysle o uzywce do 500 zl, z tego co czytalem dobrze by bylo gdyby to byl sprzet dosc dobry jakosciowo. Drugie moje pytanie jest odnosnie skrzyni, wiem juz ze sa gotowe projekty pod ten glosnik zarowno pod zamknieta jak i br, pytanie brzmi czy nieregularny ksztalt skrzyni (zabudowa zapewne z wielowarstwowej zywicy i maty szklanej) bedzie mial wplyw na zachowanie glosnika jezeli zachowam parametry odnosnie litrazu? Czy miejsce osadzenia br w takim wypadku bedzie mialo jakies znaczenie? Z gory dziekuje za odpowiedz.

Skomentuj

jezeli bedzie to obudowa zamknieta to nie ma najmniejszego znaczenia
              jak bedzie to obudowa b-r to niestety ale moga sie pojawic problemy z tunelem (mozna sie pobawic w szczelinowy z laminatu)

moje MDS08 byly napedzane mocna 2 kanalowka ESXa (450w w mostku - modelu nie znam) oraz car powerem HPB 1502
              niedlugo przetestuje je na jakims pionku i blow

Skomentuj

a się wypowiem :)

Subik...
                nie wiem jak w samochodze, ale w domu nie narzekam na MDSa 08.

Pewnie w samochdze też OK.
                Co do skrzyni ładnie, estetycznie. Powracając jednak do pierwszej wypowiedzi pod tematem, też starał bym się zrobić skrzynie tak, żeby głosnik troche podnieść, żeby bezpośrednio nie grał "w samochód". (dodatkowo zdobić pochył od przodu).
                A napewno starał bym się wykorzystać kształt suba tak, żeby jak najmniejszą powierzchnię zająć bagarznika, tj, maxymalna głębokość, i wysokość skrzyni, a szerokość zgodna z zamierzoną objętością. Napewno można było ciekawy kształt zrobić i było by praktyczniejsze.
                Miałem zgodnie z powyzszym kiedyś taki subik na Pioneer'ze 20cm w cinquecento.

Teraz.... w sumie już 5 lat temu zabudowywałem bagarznik w Leonie za pomocą mat szklanych i żywicy w myśl tej zasady, żeby max głebokość i wysokość bagażnika wykorzystać ze wszytkimi krzywiznami bagarznika. Dzięki temu 10cm chyba wystaje sub na bagarznik.

Niggy się nie pochwaliłem, bo CD z fotkami przestała być .... doczytywalna.
                Musze pstryknąć chyba nowe efektu końcowego i .... pochwalic się.

Skomentuj

Witam
                  Jestem na etapie projektowania swojej pierwszej obudowy BR do słynnego MDS08. Wyliczyłem sobie obudowę w WINISD i chciałbym przedstawić wyniki swoich badań po to, aby poradzić się bardziej doświadczonych kolegów z forum. Myślę, że jak wszystko będzie spoko to może zostawię projekt skrzynki dla potomnych. Miałem ten głośnik w klozecie i on się tam po prostu męczy. Głośnik mało nie wyleci z budy, a i tak za mało niskich częstotliwości jak dla mnie. Słucham elektronicznej muzy z szybkim i mocnym basem, oraz hip hop. Poniżej przedstawiam wykresy tego co mi wyszło.
                  Gain:
                  http://img28.imageshack.us/img28/4163/gain.png
                  Odp. impulsowa:
                  http://img28.imageshack.us/img28/1066/impw.png

Przedstawiłem na wykresach 3 projekty skrzyni w porównaniu do klozeta (żółty). No i mam dylemat co dalej robić. Zawyżyłem sobie pojemność skrzyni do 21l, bo zawsze można tam czegoś napchać i zmniejszyć. Wolę mieć jakiś zapas. Zastanawiam się, czy warto podbijać niskie tony, czy zrobić raczej płaską charakterystykę. Zależy mi na jakości i jak najniższym zejściu. Może warto zrobić płaską charakterystykę i podbijać basik na wzmaku? Proszę doradźcie coś. Może poda mi ktoś najbardziej sprawdzone parametry strojenia? Wszelka krytyka mile widziana.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    kremien, a pomyslales o tym ze nie kazdy ma wielki, nowoczesny monitor?
                    duza fotka na forum moze byc w max 800pix szerokosci!

Zamieszczone przez kremien
                    Zastanawiam się, czy warto podbijać niskie tony, czy zrobić raczej płaską charakterystykę.
                    zamiast symulowac cos to posluchaj
                    ja z doswiadczenia wiem ze na symulacji musi byc lekka gorka zeby bylo OK

smialo mozesz robic obudowe 19-23 litry b-r strojony 38-40hz
                    nie nizej! bo niby zyskasz zejscie ale stracisz na efektywnosci...

Skomentuj

dziękuję za poradę. Już dla mnie sprawa wygląda inaczej i mój wybór chyba padnie na 21l przy 39Hz. Powyższe wykresy uznaję za nieaktualne i wstawiam tutaj nowe kalkulacje między 38-40Hz. Teraz sprawa wygląda na tyle inaczej, że chyba nie ma sensu się kłócić która charakterystyka będzie lepsza, bo są bardzo zbliżone.
                      21l bo nie będę się bawił w obliczanie objętości kosza głośnika i zawsze będzie można ją lekko zmniejszyć wkładając do środka jakieś klocki. Teraz zabieram się za projektowanie obudowy. Umieszczę tutaj efekty swojej pracy.
                      Gain:

char. impulsowa:

Oczywiście wszelkie sugestie i porady mile widziane

PS Przeskalowałem obrazki do 800x600 i mam nadzieję, że teraz będzie spoko, bo u mnie takie maleństwa są, że nie wiem czy wszystko widać :P jak coś to mówcie to przeskaluję je jeszcze raz

Skomentuj

PS Przeskalowałem obrazki do 800x600 i mam nadzieję, że teraz będzie spoko, bo u mnie takie maleństwa są, że nie wiem czy wszystko widać jak coś to mówcie to przeskaluję je jeszcze raz
                        a nie mogles wkleic poprostu miniaturek?
                        przeciez jest tama funkcja na imageshack i 99% uzytkownikow jej uzywa ;]

Teraz zabieram się za projektowanie obudowy. Umieszczę tutaj efekty swojej pracy.
                        a czemu nie poszukasz moich projektow?
                        wklejalem tutaj chyba ze 3 projekty obudowy na ten glosnik...

Skomentuj

wklejalem tutaj chyba ze 3 projekty obudowy na ten glosnik...
                          yyy szczerze mówiąc to nie znalazłem żadnego projektu oprócz tego tematu. Muszę się przyznać, że nie znalazłem w internecie żadnego gotowego projektu. Może źle szukam sam nie wiem. Jeśli mógłbym Cię prosić to podrzuć mi linki do tych projektów. I tak mam zamiar samemu sobie ją skonstruować pod wymiary, ale nawet jak coś robię sam to lubię skorzystać z wiedzy innych ludzi. Lepiej tak niż popełniać srogie błędy, a potem żałować. Oczywiście skrzynka do CA, nie do domu

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16453
                            http://pawel.lutuje.se/skrzynka%20MDS08%20zamknieta.PDF
                            http://pawel.lutuje.se/skrzynia_mds08_b-r19litrow.PDF - tunele alpharda. to co kupisz w 90% sklepow i na allegro

Skomentuj

Normalnie super dziękuję bardzo. Teraz z czystym sumieniem mogę się zabierać za konstrukcję. Jakby co to będę pytał. W sumie fajnie bo temacik jest uzupełniony, może ktoś skorzysta.

[ Dodano: 2010-04-30, 11:05 ]
                              ja mam takie pyanko. Zastanawiam się jaką rurę kupić do skrzynki. Myślę o takim czymś:
                              http://allegro.pl/item995884757_rura...tanio_f_v.html
                              i chciałem kupić dwie sztuki i połączyć. Nie wiem tylko jak zwężająca się średnica wpływa na długość rurki i czy warto się tym przejmować.
                              Myślałem też, czy nie lepiej by było zrobić dwa otwory koło siebie zamiast łączyć rury w jedną. Jak uważacie które rozwiązanie byłoby lepsze?

Skomentuj

Czaruję...
                              X