Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój pierwszy wzmak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój pierwszy wzmak

Witam!

Jako, że od dawna ciekawi mnie prąd i cała reszta z nim związana postanowiłem w końcu złożyć coś samemu. Otóż wiele czytam to forum oraz inne o podobnej tematyce i przyszło mi na myśl zrobić wzmak, który by zastąpił moją starą miniwieżę Aiwa.

Możecie powiedzieć, że co to za DIY jak sam nie lutowałem płytek, ale nie mam takiej gibkości z lutownicą, aby sobie na to pozwolić. Więc polutowane płytki, trafo i kondy do zasilacza kupiłem na alledrogo, a od kumpla starą, zepsutą Diorę WS354, z której wyprułem flaki i wsadziłem moje

Nad całością siedziałem parę dni, żeby zrobić jakoś porządnie, chociaż czasami brakowało wiedzy fachowej, więc zrobiłem wszystko solidnie, ale jak najprościej.

Kosztorys:
    ** Trafo 2x24V 200 WAC + 2 końcówki mocy z płytkami + kondy i mostek prostowniczy: 115 zł z przesyłką
    ** Obudowa: browar ;]
    ** Radiator: był w obudowie
    ** Pozostałe elementy np. potencjometr, gniazda chinch i głośnikowe też były w obudowie
    A więc całość: 115 + browar dla kolegi

Jak gra?
    W porównaniu z wieża Aiwy to niebo a ziemia. Wysokie i średnie tony klarowne, bas szybki i kopiący, ale jak trzeba to zamruczy. Pojawiła się przestrzenność w muzyce, czego wcześniej nie było. Nigdy bym nie pomyślał, że para takich małych układzików może tak mocno zagrać - gra naprawdę głośno, tata chciał mi korki wyciągnąć . Nic nie brumi. Wzmak podłączony do kompa pod SB Audigy. Polecam go każdemu, kto chciałby zrobić coś fajnego za małe pieniądze.

A teraz do fotek:

Jedyny mankament to, że potencjometr nie ścisza do końca, tylko im głośniej jest ustawione na kompie, tym głośniej gra na maksymalnej pozycji na lewo. Potek to Unitra Telpod 2x47kΩ A. Czemu?

Equalizer jest tylko ozdobą, nie wiem jak go podłączyć.

Troszke niestarannie wykonane, szkoda ze bajzel w srodku. Potencjometr pewnie nie scisza bo za maly chociaz 50k powinno raczej byc wystarczajace (chyba ze podajesz jakis mega sygnal). Napisz cos na temat aplikacji i czy masz jakies szumy cos takiego czy pod tym wzgledem ok.

Ogolnie wyglad bardzo kiepski a reszta - wazne ze gra :).. lm3886 to naprawde fajny scalaczek

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
      Troszke niestarannie wykonane, szkoda ze bajzel w srodku.
      Ja tam raczej bajzlu nie widzę, ale każdy "bajzel" rozumie inaczej. Co byś poprawił?

Potencjometr pewnie nie scisza bo za maly chociaz 50k powinno raczej byc wystarczajace (chyba ze podajesz jakis mega sygnal).
      A może nie ścisza do końca dlatego, że jest typu A - liniowy, a nie logarytmiczny?

Napisz cos na temat aplikacji i czy masz jakies szumy cos takiego czy pod tym wzgledem ok.
      Aplikacji. o co chodzi?
      Jeśli chodzi o szumy to słyszeć tylko lekki szumek na wysokotonowym, a jak zmieniłem na lepszą kartę dźwiękową (SB Audigy) to praktycznie wcale nie ma szumu.
      Brumu takiego normalnego np. od trafa, albo jak się dotknie obudowy, potencjometru to nie ma, tylko reaguje na komórki, czyli jak sie wysyła np. smsa to słychać tryt, tryt, tryt.

Skomentuj

ehe try, try, try, :)

Jak na początek może być, od czegos trzeba zacząć. Pozdrawiam

Skomentuj

Moze jestem pedantem , ale dla mnie tam jest bajzel. Polowa kabli moglabybyc o 50% krotsza przez co nie platalobysie to wszystko w srodku. Do tego zamiast skladac kable z 2,3 czesci itd moglbys po prostu dac porzadne bo wg mnie to prowizorka :).. jasne ze na dzwiek to nie wplywa (chyba) ale dobrze rozplanowany wzmak bez plataniny kabli cieszy oko

Skomentuj

Jak babcia się przyzwyczai do mocy tego wzmaka, to zbuduję nowy i wtedy zrobię idealnie ;D

Skomentuj

ejj panowie... ważne ze gra :twisted:

chłopak sam (prawie) wszystko zrobil...

a jak z prądem spoczynkowym ? jak mierzyłeś xD

Skomentuj

a jak z prądem spoczynkowym ? jak mierzyłeś xD
                lm3886

Skomentuj

omg... jaka wpada :oops: nie siedze wiecej po nocy :cry:

Skomentuj

daje rade, mogłes uzyć tlyko lepszych ekranowanych kabli do sygnału, bo te co masz to jakies z odzysku

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                      mogłes uzyć tlyko lepszych ekranowanych kabli do sygnału, bo te co masz to jakies z odzysku
                      masz rację, kable są z odzysku, ale od starych słuchawek, czyli chyba ekranowane tzn. dookoła są druciki masy, a w środku idzie sygnał

Skomentuj

Potencjometr pewnie nie scisza bo za maly chociaz 50k powinno raczej byc wystarczajace (chyba ze podajesz jakis mega sygnal)
                        przecież potencjometr to regulowany dzielnik napięcia więc teoretycznie nawet 10k wystarczyłoby do całkowitego wyciszenia:), walnięty potek albo źle go podłączyłeś.

Skomentuj

przecież potencjometr to regulowany dzielnik napięcia więc teoretycznie nawet 10k wystarczyłoby do całkowitego wyciszenia:), walnięty potek albo źle go podłączyłeś.
                          hmm, czyli pewnie, źle podłączyłem tam na trzecim od góry zdjęciu jest ten potek może ktoś pomoże

dwa białe kable masy, wszystkie cztery masy łączą się w tym jednym punkcie tam po prawej, po prawej jest wejście prawego i lewego kanału, po lewej wyjście lewego i prawego (tzn. ja tak podłączyłem, raczej nie dobrze)

przypominam że to unitra telpod 2x47 kΩ typ A oryginalny ze wzmacniacza Diora WS354

Skomentuj

nie wiem jak sa ulożone wyprowadzenia w tym potencjometrze w każdym razie podłączasz tak:
                            poczatek sciezki potka-masa, koniec sciezki-sygnal wejsciowy, suwak-wyjscie do wzmaka
                            jeżeli nie wiesz jakie są wyprowadzenia sprawdź miernikiem pomiędzy którymi dwoma jest stała rezystancja około 47k niezaleznie od polozenia suwaka, są to nóżki od ścieżki potencjometru

Skomentuj

Fajnie, ze samodzielnie zrobione. Fajnie, że gra. Co razi: front panel, masa "izolacji", plątanina kabli. Jedyny plus, to oddzielenie toru audio od zasilacza radiatorem. Ale wszystko da radę "dopracować". Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                              X