Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] UniAmp stereo integrated amplifier BC-210

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] UniAmp stereo integrated amplifier BC-210

Witam,
    Przedstawiam moje kolejne dzieło, tym razem jest to wzmacniacz stereo oparty na znanej końcówce mocy UniAmp.

Celem było złożenie wzmacniacza, który z powodzeniem mógłby zastąpić Yamahe A-520 i bez problemu napędzić monitorki na GDN 15/40/5 + XT25TG. Konstrukcja wzmacniacza miała być prosta i nie zawierać zbędnych „bajerów”. Zależało mi również na tym, aby sygnał dostarczany do końcówki nie był zniekształcony przez dodatkowy przedwzmacniacz :cool:

Początki projektu sięgają lipca 2008r. kiedy to było organizowane wspólne zamówienie na części do UniAmpa. Po ok. miesiącu końcówka była zmontowana i mogłem przeprowadzić pierwsze testy na starych podłogówkach XW+ARV.
    Na początku stycznia tego roku powstał pierwszy zarys obudowy wzmacniacza oraz stopniowo zacząłem gromadzić elementy do wykonania podzespołów (zasilacz, selektor, sumator…). Niestety (a może stety) praca, którą dostałem w połowie stycznia, spowodowała, że prace nad projektem znacznie się przedłużyły. W końcu poświęcając kilka weekendów udało się ukończyć budowę wzmacniacza.
    Info dla niecierpliwych: prace nad projektem trwały prawie 10 miesięcy…

Obudowa:
    Zaprojektowana przeze mnie. Poszczególne elementy zostały wykonane przez ojca, a aluminiowe gałki przez kolegę (wielkie podziękowanie :!: ). Obudowa składa się z następujących części:
    - dół, tył, pokrywa - wykonane z blachy nierdzewnej 1,5mm;
    - 4 słupki;
    - front wykonany z 4mm aluminium + 2 ozdobne cokoliki wykonane z tego samego materiału;
    - stopki - 8x45mm z aluminium.
    Pokrywa i front zostały najpierw wypiaskowane, a następnie pomalowane czarną farbą proszkową.
    Wszystkie otwory w panelu tylnym, podstawie oraz pokrywie zostały wypalone za pomocą lasera.
    Uprzedzam pytania typu: „Dlaczego dałeś takie brzydkie gniazdo 230V / dlaczego nie z 3 bolcami?” Odpowiadam: bo wg. mnie gniazdo z 3 bolcami jest kompletnie nie potrzebne. I tak nie mam gdzie podłączyć 3 bolca bo w bloku, w którym mieszkam jest sieć TN-C.

Środek:
    Serce całego wzmacniacz stanowi oczywiście UniAmp projektu Irka + trafo 300VA@2x36V.
    Oprócz końcówki w środku znajdują się:
    - Dodatkowy zasilacz stabilizowany +-12VDC z 6VA trafem;
    - Selektor na przekaźnikach umożliwiający wybranie pośrednio za pomocą obrotowego przełącznika jednego z 4 kanałów. Wybrany kanał sygnalizowany jest po przez zaświecenie się odpowiedniej diody.
    - Sumator, którego zadaniem jest zsumowanie sygnału z kanałów i wyprowadzenie sygnału mono na subwoofer;
    - Zdalne sterowanie (kit AVT594/KPL) – sterowanie potencjometrem z silniczkiem oraz zdalne załączanie i wyłączanie. W układzie jest miejsce tylko na 1 przekaźnik, który załącza trafo z końcówki, dlatego też dodałem jeszcze jeden przekaźnik, który załącza selektor oraz sumator. Dzięki temu w trybie czuwania pracuje tylko zasilacz i zestaw AVT594.

W obudowie zostawiłem trochę miejsca na wzmacniacz słuchawkowy, który może w niedalekiej przyszłości zostanie dołączony do zestawu.

Wrażenia:
    Oczywiście jak najbardziej pozytywne, chociaż przed pierwszym uruchomieniem zmontowanego wzmaka miałem pewne obawy związane z brumem, na który często się skarżą konstruktorzy amatorskich wzmacniaczy. Obawy zostały szybko rozwiane. Po podłączeniu głośników i ustawieniu gałki potencjometry na ž położenia niemalże nic nie słychać – żadnego brumu czy szumu. Dopiero, gdy w pokoju jest całkowita cisza i przyłoży się ucho do głośnika to coś tam można usłyszeć, ale ten lekki szumek jest jak najbardziej akceptowalny i kompletnie nie przeszkadza w słuchaniu muzyki.
    Selektor działa bez żadnych trzasków i zgrzytów. Są tylko małe problemy z sumatorem, tzn. po wyłączeniu zasilania sumatora w subwooferze słychać niezbyt głośny, ale nieprzyjemny trzask. Może jak w subie zmienię filtr na filtr z subsoniciem to ten efekt zniknie.

Jeśli chodzi o brzmienie uniampa to nie będę się rozpisywał. Napiszę tylko krótko – szczegółowo, z niezłą średnicą, lekko podkreślonymi wysokimi tonami i dynamicznym basem.

Koszty:
    Ciężko mi to wszystko podliczyć. Projekt był mocno rozłożony w czasie. Dodam tylko, że obudowa kosztowała mnie okrągłe 0zł :smile:

Poniżej kilka fotek gotowego wzmacniacza:

Czekam na komentarze i ewentualne słowa krytyki :smile:
    Pozdrawiam

Ładnie, funkcjonalnie, przyjemny "dizajn". Mi się podoba. I zapewne ładnie kurz widać na tym kolorze :wink: Dodałbym ewentualnie jakieś oznaczenie wejść/wyjść.

Skomentuj

Gratuluję cierpliwości,pomysłu na design.Robota pierwsza klasa.
      P.S.Jeszcze używasz DECKA jak się ma do CD na tym sprzęcie?

Skomentuj

Zrób porządek w kablach, a będzie ładnie :)

Opisz jeszcze selektor i sterownik potka :) A no i co to za mały układzik koło potka z jakimś małym scalaczkiem? To jest ten sumator?

Ten sterownik potka to nie czasami kit z AVT?

Skomentuj

Niestety, ale na każdym czarnym widać kurz :neutral:
          Zamieszczone przez Łyszka
          Dodałbym ewentualnie jakieś oznaczenie wejść/wyjść.
          Pomyślimy :wink:

Zamieszczone przez majkipe
          Jeszcze używasz DECKA jak się ma do CD na tym sprzęcie?
          Decka używam bardzo sporadycznie. Jak na swoje lata gra całkiem nieźle, ale niestety do CD mu daleko.

Zamieszczone przez cudny90
          Zrób porządek w kablach, a będzie ładnie :)
          Nie mam pomysłu jak poprowadzić kable. Starałem się prowadzić kable sygnałowe możliwie najkrótszą drogą i może dlatego wygląda to jakby był mały bałagan.

Opisz jeszcze selektor i sterownik potka :)
          Chodzi Ci o opis na panelu, czy opis układów?

A no i co to za mały układzik koło potka z jakimś małym scalaczkiem? To jest ten sumator?
          Tak, to jest sumator, a ten scalaczek to TL072.

Ten sterownik potka to nie czasami kit z AVT?
          Czytałeś opis? :cool:

Skomentuj

Czytałeś opis?
            Czytałem, ale nawiasy przeważnie pomijam ^^ :mrgreen:

Opisz mi co to za układ selektora jest, może jakiś schemat ? :)

A napisz na froncie jest jakiś taki mało audiofilski xD Nie pasuje mi ta czcionka :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
              Uprzedzam pytania typu: „Dlaczego dałeś takie brzydkie gniazdo 230V / dlaczego nie z 3 bolcami?” Odpowiadam: bo wg. mnie gniazdo z 3 bolcami jest kompletnie nie potrzebne. I tak nie mam gdzie podłączyć 3 bolca bo w bloku, w którym mieszkam jest sieć TN-C.
              Brzydkie fakt i malo uniwersalne na dodatek. A takie wymonntowane z zasialcza komputerowego nic nie kosztuje a bolca nie trzeba nigdzie odlaczac - ma wisiec w powietrzu ew. mozna go nawet usunąc.

Skomentuj

No pięknie :wink: gałki mogły być czarne, ale to szczegół. UNIwersalny i bez zbędnych pierdoł tzn. wyjście na woofer i brak niepotrzebnego preampa.

ps. za jakiś miesiąc przetestujemy na seasach i vifce :cool:

Skomentuj

Ładny, front przypomina trochę wzmaki naima :smile: . Można wiedzieć ile kosztowało cięcie laserem i jak zrobiłeś te napisy na froncie?

Skomentuj

A napisz na froncie jest jakiś taki mało audiofilski xD Nie pasuje mi ta czcionka :P
                    Jak się ma za darmo grawerowanie to się nie wybrzydza :razz:
                    Schemat sumatora:

Zamieszczone przez pegelmesser
                    Brzydkie fakt i malo uniwersalne na dodatek.
                    Możesz wytłumaczyć dlaczego mało uniwersalne?

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                    za jakiś miesiąc przetestujemy na seasach i vifce :cool:
                    Z miłą chęcią :)

Zamieszczone przez kombo
                    Można wiedzieć ile kosztowało cięcie laserem i jak zrobiłeś te napisy na froncie?
                    Cięcie kosztowało... tyle co mała kawa :) Napis jest grawerowany.

Skomentuj

Cięcie kosztowało... tyle co mała kawa :) Napis jest grawerowany.
                      Rozumiem że po znajomości tyle kosztuje? Musiałeś dostarczyć plik z autocada do tego cięcia?

Skomentuj

Tak, po znajomości. Żadne pliki z autocada nie były potrzebne. Wszystko rozrysowałem na kartce papieru :smile:

Skomentuj

Bede kiedys musial przyjechac i zobaczyc jak w koncu wykonczony uni gra :).. wymysliles ciekawy projekcik szkoda tylko tylu. Dlaczego blacha na tyl nie jest taka jak reszta obudowy? No i w sumie otwory pod te chinche moglyby byc normalnie okragle. Niemniej to szczegoly wyglada niezle a przedewszystkim wazne ze dobrze gra :).. jescze tylko filterek do suba no i ten sluchawkowiec :)

Skomentuj

Bardzo fajny wzmacniacz tylko pogratulować, ja nie mogę się zebrać do zrobienia obudowy, taka by mi pasowała.
                            lekko podkreślonymi wysokimi tonami
                            Czy nie odniosłeś wrażenia że przy podaniu gorszego sygnału np. z radia XT w połączeniu z uni robi się nie przyjemna, u mnie nie brzmi to najlepiej?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                              Dlaczego blacha na tyl nie jest taka jak reszta obudowy?
                              Jakoś tak mi się bardziej podobało :wink:

funiax1, wszystko zależy od tunera. Ja mam Yamahe TX-550 i jeżeli sygnał jest bardzo mocny to dźwięk/brzmienie podoba mi się nawet bardziej niż z CD. Przypuszczam, że przy gorszym sygnale każda wysokotonówka będzie kiepsko grała.

Skomentuj

Koszty:
                                Ciężko mi to wszystko podliczyć
                                A tak mniej wiecej? Tak π * drzwi?

Skomentuj

Mniej więcej, hmmm... myślę, że ok. 450zł.

Aha, mała pomyłka. Trafo zasilające Uni ma 2x35V (a nie jak wcześniej napisałem 2x36V) :razz:

Skomentuj

Bardzo ładna konstrukcja, pogratulować... :grin:

Pzypomina mi trochę sprzęty LOG Audio.
                                    Ponadto bardzo fajne chassis z ciekawą linijką diod...

Dwie rzeczy jedynie rażą. Umiejscowienie odbiornika podczerwieni (mógł być pod linijką) oraz czcionka napisu :razz: , jak już zauważył cudny90...

Chciał bym bardzo posłuchać UniAmpa, ale niestety daleko mam do jego posiadaczy, niemniej jednak wierzę iż gra tak jak piszesz :wink:

PS. Stolik robiłeś sam? :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Mixer...
                                      czcionka napisu :razz:
                                      Niestety, ale miałem bardzo mały wybór, właściwie to w ogóle go nie miałem. Także brałem co było :razz:

Zamieszczone przez Mixer...
                                      PS. Stolik robiłeś sam? :roll:
                                      Tak, stolik to też "samoróba". Ojciec w robocie podocinał elementy, a ja tylko skręciłem :razz:

Skomentuj

tylko te rca jakies lipne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X