Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] APO (Auto Power-ON)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Złożyłem układ jednak mam z nim problem. Po podaniu zasilania z baterii 9V za mostkiem, przełącza się przekaźnik. Jeśli na małej płytce zwarte są styki przełącznika w kierunku przeciwnym niż dioda to dioda świeci. W innym wypadku jej światła nie ma. Brak też dodatniego bieguna zasilania na LM'ie.
    Układ zmontowany w miarę poprawnie, porównywałem kilka razy ze schematem, czy nawet zdjęciem. Za pierwszym razem podłączyłem jedynie małą płytkę odwrotnie niż na zdjęciu Questera z głównej.....
    Jakieś pomysły, sugestie?

Skomentuj

pytanie: wytrawiałes płytkę PCB, czy to pająk?
      no i jak nie masz napięć w układzie to jak ma ci działać?
      PS układ został obliczony pod 12VDC a nie 9VDC.

Skomentuj

Cześć.
        Pobawiłem się trochę zmieniłem zasilanie na minimalnie wyższe i teraz wygląda to tak:
        [code]http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1458.pdf[/code]
        poszczególne napięcia na układzie względem masy:
        1 0utput a- 4,9v
        2 inverting input a- 4,85v
        3 non-inverting input a- 4,8v
        4- 0
        5-non-inverting input a 4,85V
        6- inverting input b 4,9v
        7-output b wacha się w okolicach 4-5
        8- V+ 10,4V

Płytka pod układ samodzielnie trawiona, w trybie auto, przekaźnik się nie przełączą po podaniu sygnału, w on przeskakuje od razu czyli jest ok. Nie mam już pomysłu co dalej sprawdzać, możliwe jest uszkodzenie LM'a? czy to raczej problem z montażem?

Skomentuj

japycz poczytaj jak działa komparator.
          i potem reguluj potencjometr.

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 17:41 ----------

a dla leniwych:
          napięcie na nóżce 5 musi być wyższe od napięcia na nóżce 6.

Skomentuj

Również pobawiłem się z tym układem, ale w podstawowej konfiguracji nie działał poprawnie, tzn sam się załączał i wyłączał kiedy chciał. Pomierzyłem trochę napięcia i stwierdziłem, że przy załączaniu i wyłączaniu bardzo pływa napięcie. Zamontowałem więc w zasilaczu stabilizator na 12V - LM7812 i problem jak ręką odjął. Działa znakomicie. Zmieniłem jeszcze kondensator C5 na 10u, bo ze 100u to u mnie się wyłączał po 40 minutach. z 10u wyłącza się po 5 minutach. Zależy to od użytego przekaźnika i ilości prądu który pobiera, trzeba to dobrać doświadczalnie.
            Załączone pliki

Skomentuj

Witam!
              A czy jest możliwość dostosowania układu, tak aby reagował na sygnał niskopoziomowy i wysokopoziomowy?

Pozdrawiam!

Skomentuj

Witam.

Mam problem z tym układem. Otóż gdy po około 20 minutach przakaźnik wyłącza główne zasilanie urządzenia, to po chwili układ ponownie włącza główne zasilanie.

Czy można by było wprowadzić jakieś udoskonalenie, by po wyłączeniu głównego zasilania została odczekana około 1s do ponownego pomiaru wejścia audio?

Udoskonaliłem już zasilanie układu dodając LM7812. Ale co do tego powyższego zagadnienia brak pomysłów.

Skomentuj

nie, wejście jest "stale" monitorowane i czeka na sygnał o odpowiedniej amplitudzie aby załączyć Q1

Skomentuj

A jest jakiś sposób by to rozwiązać jakoś, bo się męczę w dalszym ciągu?

Skomentuj

Zamieszczone przez adam1717 Zobacz posta
                      A jest jakiś sposób by to rozwiązać jakoś, bo się męczę w dalszym ciągu?
                      Tak,jest ,podejść do suba i po prostu wcisnąć jeden przycisk...Nigdy nie byłem zwolennikiem tegoż układu i uważam ,iż jest on niepotrzebny w sprzęcie audio ze względu na pobór prądu w stanie czuwania (większość czasu),prostotę zamiany tej funkcji na anologową (podejść włączyć-za darmo).Dodatkowo, wszelkie urządzenia RTV będoące w stanie czuwania są tykającą bąbą elektryczną,która w każdej chwili może spowodować pożar (nie znasz dnia ani godziny).Odpuść sobie , to naprawdę zbędny bajer.

Skomentuj

Dałeś czadu drogi Zbyszku :-)

Skomentuj

Cześć, co do pytania Adam1717, rozwiązanie problemu jest bardzo proste.

po wyłączeniu przekaźnika, na drenie mosfeta pojawia się napięcie, które ładuje kondensator C1 przez obwód rezystor R3 i złącze BE tranzystora Q2. Podczas ładowania kondensatora płynie w tym obwodzie prąd, który otwiera tranzystor Q2, przez co jakiekolwiek sygnały pochodzące z komparatora zostają zwarte do masy. Dioda D2 służy w tym układzie do rozładowania kondensatora C1 po ponownym załączeniu przekaźnika i przygotowuje układ do ponownego "odliczenia czasu". Przy wartościach elementów ze schematu czas ten wynosi ok 20 sekund.
                          Last edited by Andgraf; 22.02.2017, 19:37.

Skomentuj

pytanie do forumowiczów

ma ktos schematy tego ustrojstwa?
                            linki wygasly i trzeba by odswiezyc :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              pytanie do forumowiczów

ma ktos schematy tego ustrojstwa?
                              linki wygasly i trzeba by odswiezyc :/
                              Mam wszystko
                              APO.rar
                              Last edited by Adzik94; 20.08.2018, 21:00.

Skomentuj

Czaruję...