Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Pre gramofonowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Pre gramofonowe

Witam,
    chciałem się pochwalić pierwszym sprzętem DIY w moim domu. Co prawda powstał przy ogromnym wsparciu kolegi elektronika ale jest to cudeńko brzmieniowe.
    Będę wdzięczny za wszelkie opinie i rady doświadczonych Kolegów. Przydadzą się na przyszłość.

No wiec tak, historycznie sprawa wygląda następująco. Zakupiłem sobie gramofon Pro-Jecta 1 Xpression III i podłączyłem pod pre wbudowane w amplituner Denon 3806. Chciało mi się płakać z wyrzuconych pieniędzy, bo jakość była żałosna. Postanowiłem wiec zakupić pre dedykowane zewnętrzne. Ponieważ kosztami byłem ograniczony do 1000 zl odsłuchiwałem w domu Pro-Jecta Phono Box SE II, za 900 zl. Była ogromna poprawa a jakość dźwięku bardzo satysfakcjonująca. Już miałem go zakupić, gdy znalazłem na jednym z forum modyfikacje podwójnego pre MM i MC na bazie VSPS (Very Simple Pono Stage) i PHONOCLONE (wariacja DIY na temat Phonocube'a 47Labs). Autorem projektu jest Kolega Ahaja i wszelkie dane techniczne i schematy, które zostaną tu załączone są jego autorstwa i są ogólnodostępne w sieci na forum www.audiostereo.pl. Zakupiłem wiec kita w grupowym zamówieniu forumowym i zabraliśmy się z kolegą do składania.

Opis
    VSPS - ma obsługiwać wkładki MM jak i MC High Output 1-9mV.
    PHONOCLONE - przeznaczony jest tylko i wyłącznie dla wkładek MC Low Output 80-600uV.
    Autor wariacji dodał do tych projektów:
    VSPS:
    - regulacja gain/wzmocnienia w 5 krokach
    - regulacja RLoading w 9 krokach
    PHONOCLONE:
    - regulacja gain/wzmocnienia w 5 krokach

Elementy
    - Wszystkie rezystory 0,6W - Beyschlag 1%; Yageo 1%. Raster 7,5mm.
    - Kondensatory - w korekcji RIAA - Wima FKP2, raster 5mm. Pozostałe elektrolityczne.
    - Zasilacz stabilizowany na LM317/337.
    - Elementy aktywne to podwójne wzmacniacze operacyjne, których nie było w kit’cie. Ja zastosowałem AD8599 gdyż brzmiały najlepiej jak na moje ucho a porównywałem je z chwalonymi LME49860. Ponieważ układów AD nie dostałem w wersji podstawkowej musieliśmy zaadaptować do podstawki układy powierzchniowe – udało się.
    - Trafo 20VA toroid wykonany na zamówienie z ekranami odprowadzającymi pojemności. Układ – rdzeń – ekran – 1 wtórne – ekran – 2 wtórne – ekran – pierwotne. Dodatkowo w celu eliminacji wibracji oraz doznań akustycznych wynikających z pracy, trafo zostało zainstalowane do kosza poprzez zalanie go plastyczną żywicą. Z tej samej żywicy odlana została podstawa oddzielająca trafo od kosza. W podstawie zalane są śruby mocujące trafo do kosza. Efekt – układ nie rezonuje a samo trafo jest niesłyszalne.
    - Obudowa sprowadzona z Włoch
    - Kosz instalacyjny wykonany z blachy ocynkowanej 2mm podstawa i 1mm boki.
    - Dodatkowy układ zasilający i stabilizujący prace diody „power” z małym trafem zasilającym tylko diodę tak, aby nie zmieniać wydajności żadnego z kanałów zasilacza właściwego. Dodatkowo zastosowany został potencjometr służący jako Dimmer diody „power”. Widoczny nad zaciskiem GND.
    - RCA Neutrica
    - Drobne elementy jak wtyki, gniazda, śrubki itp.
    - Dodatkowe przelotowe gniazdo wyjściowe 230V załączane włącznikiem pre w celu zasilenia zasilacza wtyczkowego do gramofonu – pro ekologicznie

Koszta
    - Kit – płytki x3 oraz podzespoły bez opow i bez trafo – 350 zł
    - Opy AD8599 – 3 szt. – 60 zł
    - Trafo – 90 zł
    - Obudowa – 350 zł
    - Kosz montażowy – 30 zł
    - Pozostałe drobne materiały ok. – 200 zł

Koszt łączny – poniżej 1100 zł – rozłożone na 2 miesiące

Efekt
    Po zakończeniu projektu dokonałem natychmiastowej zmiany wkładki z Sumiko Pearl na Goldringa 1042. Pre gra niesamowicie precyzyjnie i klarownie z bardzo duza dynamika. Dół nie jest przytłaczający jak to było na pre z Denona, ładna średnica oraz góra, która nie meczy a jest czysta i ładnie rozdzielona. Brak brumów i szumów od pierwszego uruchomienia. Koledzy mający doświadczenie w odsłuchach pre porównują go do klocków na poziomie 2500 zł. Przestałem kupować CD gdyż w bezpośrednim porównaniu LP bije je na głowę nawet, gdy za pre stereo i końcówki mocy robi Denon 3806.

Teraz czeka mnie dobre pre stereo no i końcówki. Udało mi się zakupić IcePowery 500ASP. Czy ktoś z Was miał z nimi, doczynienia? Czy można je upakować do jednej obudowy czy tez lepiej rozdzielić na monobloki? Jak już do mnie dotrą będę zdawał relacje z budowy.

Proszę o wszelkie komentarze.
    Pozdrawiam

No ładnie ładnie, wykonanie staranne, wnętrze uporządkowane. Gratuluje.

Dlaczego wybrałeś ten układ ? Polecil ci go ktoś czy zobaczyles po prostu na audiostereo?

Skomentuj

Dziekuje.

Czytalem pozytywne opinie i porownujac koszta postanowilem zaryzykowac. Widzialem plytke z pre za 3 tys. Nie kosztowala wiecej niz 200-300 zl. Uznalem wiec, ze pre ProJecta za 900 zl wart jest pare zlotych a gral juz dosc przyzwoicie. To co wyszlo przeszlo najsmielsze oczekiwania nawet juz w wersji beta czyli na kawalku sklejki z prowizorka masy itp.

Najlepsza zabawa jest z opami... roznice sa niesamowite. Dalem sie namowic koledze z pracy, bardzo doswiadczonemu elektronikowi na zakup ukladu AD. Jak widac na fotkach trzeba go bylo adaptowac do podstawki ale faktycznie powala barwa i dynamika. Polecam ten uklad wszystkim szukajacym czystego, przestrzennego i dynamicznego dzwieku bez najmniejszych szumow.

Skomentuj

Fotki zjadło... czy można je jescze gdzieś zobaczyć ?

Przymierzam się do wbudowania VSPS w preamp No3 nad którym pracuję.

Op-ampy mam z sampli od AD, ale na pokładzie będę miał tylko +-12V
        A Ty jakim napięciem je zasilasz ?

Skomentuj

Ja widze fotki. Wstawiaja sie normalnie. Moze sprobuj z innej przegladarki?

zgodnie z datasheet ten AD ma +/- 15V. Ile mam dokladnie musialbym zmierzyc ale zapewne wlasnie tyle. Moze warto dolozyc drugie trafo?

pzdr

[ Dodano: 2009-08-11, 09:16 ]
          Jako uzupelnienie finalna wersja juz z opisami.

Skomentuj

niby szczegol ale jak odmienil caly panel
            no ale nie EARTH tylko GROUND :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              niby szczegol ale jak odmienil caly panel
              no ale nie EARTH tylko GROUND :???:
              ten szczegol niezle kosztowal :)
              masz racje ale juz po ptakach... wystarczylo GND... na szczescie to tyl
              poprawie sie :oops:

na swa obrone przytocze jedno z tlumaczen EARTH slownika:

5. techn, uziemienie

oraz wszystkie dla GROUND:

1. ziemia, grunt
              2. teren
              3. tło
              4. grounds teren wokół budynku, park, ogród
              5. grounds podstawy
              6. grounds fusy

pozdrawiam

Skomentuj

To ile taka "zabawa" kosztuje i co to jest? sitodruk?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                  To ile taka "zabawa" kosztuje i co to jest? sitodruk?
                  mial byc sitodruk ale z uwagi na mniejsza trwalosc wykonalem to grawerka laserowa.
                  w w-wie kosztuje to 60zl za godzine pracy lasera. zaplacilem 80 zl za 3 "przejazdy". aby bylo super biale z idelanie wybrana anoda do czystego alu potrzeba drugie tyle. z uwagi na koszt pozostalem na tym etapie. miejscami jest szarawe ale nie wyglada zle. kontrast do reszty jest i to najwazniejsze.

Skomentuj

Czaruję...
                  X