Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] GainClone by maxdila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] GainClone by maxdila

Witam.
    Dawno..... a właściwie lata temu pokazywałem jakąś moją konstrukcję, po tych latach czas na coś nowego ;]
    Przed tym wzmacniaczem wykonałem jego kilka wersji mniej lub bardziej udanych.
    Popełniłem też symka, ze dwa holtony w tym jeden napędza xxls'a, na półce lezą 3 gotowe płytki do Uni oraz kompletny Pre nr 3 z audiotonu... powoli kończę badziewia składać a już nowe pomysły lecą do głowy.
    Nie ukrywam że większość moich konstrukcji leci na alledrogo w celach zarobkowych.
    Nie ukrywam także że elektronikiem to jestem raczej słabym i na składaniu własnych zasilaczy, kitów wzmacniaczy/przed wzmacniaczy się kończy.

Ok, intro czas skończyć.

Moje ostatnie dziecko - 4'ty GainClone na następujących podzespołach:
    - toroid 250W 2x24V
    - podwójny mostek prostowniczy na szybkich diodach 8x BYW 29E-200
    - płytki pod GC by Krawiec (forum AS)
    - 2x LM3875TF
    - 4x Panasonic FC 1000uF/50V
    - komplet rezystorów ELPOD 25ppm 0,5%
    - drabinka rezystorowa 2x50k

Obudowa (wys. 75mm, szer. 260mm, dług. 200mm):
    Boczne radiatory z forumowego zamówienia w którym wziąłem ich dość spory zapas.
    Radiatory ścięte na frezarce z 10cm na 7cm.
    Front panel aluminium 10mm, od wewnątrz pod frezowany na 3,5mm w celu zamontowania elementów.
    Dolna i górna płyta bakelitowa 6mm, tył także bakelit z tym że 10mm z pod frezowaniem pod gniazda.
    Toroid z mostkiem wyciągnięte poza obudowę na kabelku z 2'ma żyłami do włącznika zasilania i czterema żyłami zasilania końcówek.

Front i radiatory oddane do malowania proszkowego - front czarny połysk, radiatory czarny mat.

Gałka mosiężna pełna na ośkę 6mm, przycisk włącznika mosiężny, obie rzeczy pomalowane w celu zabezpieczenia powierzchni bezbarwnym lakierem.

Przedłużona oś potka w celu przybliżenia gałki do panelu (wcześniej przeszkadzała nakrętka potka).

Włącznik 3A, mocowany od wewnątrz na taką odległość aby guzik dociskał go lekko.

Połączenie sygnałowe na kynarze, wyjście na głośniki srebrzona plecionka 1,7mm.

Dioda sygnalizująca pracę wzmacniacza połączona do jednej gałęzi zasilania przez 100k ohm.

Obudowa złożona do kupy na ITEM'owskich profilach przemysłowych 20mm.
    http://www.item.info/pl/produkty/mb_..._modulowy.html

Gniazda bananowe ala WBT.

Obudowa warzy ~ 3kg.

Radiatory są 2 razy za duże jak na te kostki co daje letnie efekty przy ostrym graniu ;]

Outro:
    Dźwięk w porównaniu.... no właśnie do czego ?.. do symka !... nie ma porównania - dwa osobne wzmacniacze o całkiem odmiennych charakterach, gainclone można powiedzieć że jest dla koneserów dźwięku - zero czegokolwiek, dźwięk neutralny i tyle, nic nie jest wyostrzone podbite wytłumione itp.
    Symasym - dla muzycznych zapaleńców z gatunkami bardziej rozrywkowymi/dynamicznymi .

Moje wrażenia są całkowicie osobiste i nie powinno się ich wykorzystywać przeciwko mnie jak też do publicznych wywodów na temat np. "wyższości tego nad tamtym".

GainClone jest przez jednych znienawidzony a przez drugich pokochany i uwielbiany. Osobiście robiłem 3miesiące temu GC na zamówienie dla Pewnego Pana który z nim nie miał nigdy styczności a posiadał dość ciekawy kwotowo sprzęt i po otrzymaniu GC był mile zaskoczony, stary wzmacniacz poszedł w odstawkę (dla zainteresowanych jaki to wzmacniacz postaram się to odnaleźć).

W niedalekiej przyszłości mam zamiar skończyć lampowe pre nr 3... podobno daje całkiem ciekawy efekt w połączeniu z GC a z Symkiem też nie omieszkam go sprawdzić.

Jak dla początkującego w samodzielnej budowie wzmacniaczy GC jest idealny, można go spokojnie poskładać na "pająka" i nie wymaga zbyt wielkich nakładów finansowych (w zależności co chcemy uzyskać).

Foto pokazuje różne opcje jakie mi przeszły przez głowę a i tak finalnego efektu nie zamieściłem.... zrobię to niebawem.

Galeria:
    http://img137.imageshack.us/gal.php?g=g106626.jpg

Lub "direkt link" :razz: :

Wykonanie i obudowa jak dla mnie super !! Jak dźwięk Ci się podoba to czego chcieć więcej :)

Skomentuj

bardzo ładny wzmacniacz.
      Gdzie kupiłeś te profile i uchwyty (nakrętki) do przykręcania radiatorów i boków obudowy?

Skomentuj

Profile mam z pracy, leżą w złomie aluminium po rozbiórce co jakiś czas stanowisk.
        Razem z nimi też są tzw. "łódki" (specjalnie wyprofilowane nakrętki) które wprowadza się w szczelinę profilu.
        Do tego wkręca się już śrubę 5mm.
        W środku profilu jest otwór na gwintownik 5mm i wykonuje się już samemu tam gwint.

Na allegro znalazłem osobę która prowadzi sprzedaż ITEM'ów:
        http://allegro.pl/item722342179_prof..._item_cnc.html

DO GŁÓWNEGO OPISU:

Zapomniałem napisać o szumach z głośników... chyba dlatego że ich nie ma.
        Nie wiem czego to zasługa ale jest kompletne ZERO z głośników, z uchem w membranie dosłownie !!

Jeszcze nie miałem takiego efektu że po włączeniu wzmacniacza dopiero po puszczeniu muzyki wiem że jest na 100% włączony. Zawsze były słyszalne jakieś delikatne szumy, przydźwięki itp.

Prawdopodobnie to zaleta wyciągnięcia toroida poza obudowę i prowadzenia już do wzmacniacza nap. DC oraz samej drabinki rez. a może coś innego ?

W niedalekim czasie dodam jeszcze na płytkę mostka 2szt. Panasonic FC 220uf/50V.

Dzisiaj postaram się umieścić zdjecia końcowego efektu (głównie środka obudowy).

Skomentuj

Wizualnie ładnie i schludnie, ale elektrycznie - testowałem wszystkie LMy, nawet te dość mało popularne jak 2886 etc , raz czy dwa pokusiłem się o "desperackie" wykończenie elektryczne - szybkie diody, za duże trafa, "markowe" rezy, kondy itd i nie odczułem różnicy na plus, brzmiało to niby nieco inaczej, ale ciężko stwierdzić na ile to nieco wynikało z autosugestii. Stąd też jestem sceptycznie nastawiony do takich konstrukcji. Ale każdy ma swój gust :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            Wizualnie ładnie i schludnie, ale elektrycznie - testowałem wszystkie LMy, nawet te dość mało popularne jak 2886 etc , raz czy dwa pokusiłem się o "desperackie" wykończenie elektryczne - szybkie diody, za duże trafa, "markowe" rezy, kondy itd i nie odczułem różnicy na plus, brzmiało to niby nieco inaczej, ale ciężko stwierdzić na ile to nieco wynikało z autosugestii. Stąd też jestem sceptycznie nastawiony do takich konstrukcji. Ale każdy ma swój gust :P
            Napiszę tak:
            - poskładaj sobie na byle jakich elementach i spróbuj sprzedać
            - dołóż 50zł do elementów i spróbuj sprzedać
            efekt sam zważysz, ja składając nie oszczędzam, oczywiście można by jeszcze lepsze elementy kupić ale dla mnie jest to powoli przesadą, lepsze elementy zawsze pomagają lepiej sprzedać wzmacniacz.

Tu masz drogie elementy :]
            http://allegro.pl/item726366463_ruby...ar_4_7_50.html

Skomentuj

maxdila, powiem tak:
              dołóż migające diody i kalkomanię "super basss boost" i spróbuj sprzedać ;]
              Są rzeczy które robie pod siebie, a nie pod kątem sprzedaży i takie właśnie są wzmaki - w nie wkłada się najwięcej pracy. Ale powiem Ci jedno - na niczym jeszcze nie straciłem :)
              Pytanie czy robisz coś dla siebie czy dla innych, dla mnie nie ma znaczenia jakiej firmy jest rezystor czy kond, szczególnie że działają tak samo , ludzi ze znanego konkurencyjnego forum którzy słyszą różnicę w zastosowanych kondach w zasilaniu, czy w rezystorach zupełnie nie w torze audio nawet nie komentuje, po prostu uśmiecham się i cieszę że mają taką , a nie inna pasję ;] Ja zawsze kieruję się swoim słuchem i nie powielam opinii, jeśli coś dla mnie jest głupotą lub zagrywką pod publikę to po prostu to mówię , jeśli uważam że scalak jest przeciętny i nawet na świetnych elementach gra tak samo przeciętnie , słabiej od większości dyskretnych , a wszystkich popularnych wzmaków typu uni czy sym to to mówię, widać coś w tym jest, albo mam słaby słuch, albo coś w tym rzeczywiście jest i żeby znów być szczerym - mam gdzieś czy chodzi o to pierwsze czy drugie , obie przyczyny są dla mnie równie korzystne

[ Dodano: 2009-09-05, 11:35 ]
              Zamieszczone przez maxdila
              :lol: :lol: :lol:

Skomentuj

to przecież ci napisałem że nie warto kupować słabych częśći
                dokładasz naprawdę niewiele a jeśli coś nie pójdzie, zrodzi się nowy pomysł, braknie gotówki, nie spasuje brzmienie itp. to masz większe możliwości odzyskania straconych pieniążków

co do samej kości to napisanie że jest badziewiem mija się z celem tak samo jak wkładanie do niej rezystorów za 20zł szt. i kondensatorów po 50zł

sam lm nie jest katastrofą, zauważyłem że tu panuje całkowita niechęć do którejkolwiek kości z serii LM a na AS uwielbienie.... ja staram sie być kimś po środku nie twierdze że lm jest tragedią z telewizorów, jest bardzo dobrą kością, za te pieniądze nic lepszego chyba nie ma

reasumując takero o gustach nie dyskutujemy, to jest dział konstrukcji a nie opinii która kość jest lepsza
                jest grono ludzi którzy mieli wiele, w tym wiele był też GC i rzadko kto napisał o nim coś złego
                to czy ktoś im na ucho nadepnął czy są świetni w "te klocki" to juz zostanie nie rozstrzygnięte
                jeśli każdy kto robi wzmacniacze miał by się tu wypowiedzieć za lub przeciw "fenomenowi" lm'a to mieli byśmy tu niezły Sajgon więc tego nie róbmy

Skomentuj

sam lm nie jest katastrofą, zauważyłem że tu panuje całkowita niechęć do którejkolwiek kości z serii LM a na AS uwielbienie.... ja staram sie być kimś po środku nie twierdze że lm jest tragedią z telewizorów, jest bardzo dobrą kością, za te pieniądze nic lepszego chyba nie ma
                  nie mówię żę to katastrofa, napisałem żę jest przeciętny w porównaniu z uni/symem, ale ogólnie nie jest zły, niskim nakładem kosztów , sił , chęci i pracy możemy mieć dość fajną i wystarczającą dla niedużych kolumn człowieka który twardo stąpa po ziemi i nie wymaga nie wiadomo czego.

to przecież ci napisałem że nie warto kupować słabych częśći
                  dokładasz naprawdę niewiele a jeśli coś nie pójdzie, zrodzi się nowy pomysł, braknie gotówki, nie spasuje brzmienie itp. to masz większe możliwości odzyskania straconych pieniążków

co do samej kości to napisanie że jest badziewiem mija się z celem tak samo jak wkładanie do niej rezystorów za 20zł szt. i kondensatorów po 50zł
                  ja raczej stosuje tuning elementów jakie akurat mam :>

Skomentuj

Przepis na droga ałdjofilska zabawke ; ).. powiedz ile cie to wyszlo?

Skomentuj

i ile sama obudowa ?

[ Dodano: 2009-09-05, 20:29 ]
                      Obudowa warzy ~ 3kg.
                      oj byczek... :wink:

Skomentuj

sama obudowa nie była droga z tego względu że miałem części, miałem również dostęp do tokarki i frezarki więc wszystko zrobione własnoręcznie
                        najcenniejsze w wykonaniu tej obudowy to czas na to poświęcony a możecie mi wierzyć trochę go ubyło i były momenty że łacina leciała na prawo i lewo

3kg to właśnie nie byczek a raczej ptaszyna :wink:

za niedługo pokarzę Symka w podobnej obudowie (kolorystycznie)

Skomentuj

za niedługo pokarzę Symka w podobnej obudowie (kolorystycznie)
                          Za co chcesz go karac ? Nie no taki zart nie czepiam sie. Powiedz bo jestem strasznie ciekawy ile dla zwyklego szarego czlowieka wyszlyby czesci tego wzmaczka wraz z obudowa.. tak orientacyjnie.

Skomentuj

maxdila, a ja powiem, że po prostu - chciałeś mieć wzmak na drogich elementach - masz, i wszyscy się powinni cieszyć :) Żeby tylko takie konstrukcje powstawały na diyaudio to by było dobrze :)

Obudowa mi się akurat bardzo podoba.

Skomentuj

profesjonalnie.

przedstaw mi działanie "potka" :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                maxdila, a ja powiem, że po prostu - chciałeś mieć wzmak na drogich elementach - masz, i wszyscy się powinni cieszyć :) Żeby tylko takie konstrukcje powstawały na diyaudio to by było dobrze :)

Obudowa mi się akurat bardzo podoba.
                                nie chciałem mieć bo miałem już nie raz więc teraz to już standard :razz: , czy to są drogie elmenty ?
                                kondensatory 20zł, rezystory 5zł, lmy 14zł, płytki 30zł...

przedstaw mi działanie "potka"
                                Jest to chyba jedyny dobrze działający :potek", większość potencjometrów np. niebiski alps ma odchyłkę do 20 a nawet słyszałem że 30% miedzy kanałami:

Przełącznik obrotowy 24 pozycje 4 sekcje wraz z kompletem rezystorów 1% W tym typie potencjometru sygnał audio przechodzi tylko przez jeden rezystor, natomiast drugi idzie do masy - typ ladder. Możliwy jest też układ rezystorów dla sygnału zbalansowanego - typ shunt.

- srebrzone styki
                                - komplet 92 szt. bezindukcyjnych metalizowanych rezystorów o tolerancji 1%
                                - zakres tlumienia - -2, -4, -6, -8, -10, -12, -14, -16, -18, -20, -22, -24, -26, -28, -30, -33, -36, -40, -45, -50, -58, -67, -inf dB. (oczywiscie mozna zdefiniować samemu swoje własne preferencje poprzez wymiane odpowiednich rezystorów). Przy takich skokach regulacja głośności jest prawie płynna. Nie słychać dużych różnic pomiedzy pozycjami.
                                - zrównoważenie międzykanałowe jest rzędu ułamka procenta - nie to co w potencjometrach węglowych. szczególnie słychac to przy mniejszych poziomach głośności, gdzie jeden kanał gra głosniej od drugiego
                                - wersja MBB (make-before-break) tzn w czasie skoku dwa styki obok siebie sa jednoczesnie zwierane. nie słychać żadnych stuków w kolumnach

Skomentuj

No ładna obudowa,nawet te sterczace walcowe łby srub imbusowych dodaja jej pewnego smaczku.Oczywiscie nie wierze w cudownie wpływajace na dzwiek własciwosci diod super-fast czy jak zwał ale jak robisz na sprzedarz to staje sie waznym aspektem strony marketingowej :lol: właśnie,pisząc na forum:
                                  Nie ukrywam że większość moich konstrukcji leci na alledrogo w celach zarobkowych.
                                  Nie ukrywam także że elektronikiem to jestem raczej słabym
                                  stracic mozesz klientów :razz: Ostania uwaga to farba-radze stosowac drobnoziarniste struktury bo te maty,pólmaty to sam wiesz-na front sie nie nadają(szczególnie z alu)

Skomentuj

no właśnie front jest z połyskiem... nie wiem o co ci chodzi z tymi farbami.... mozesz rozwinąć temat ?

Skomentuj

maxdila pokaz jakies linki do potka, skąd go masz, jest bynajmniej interesujący.

Skomentuj

http://autocentrum.allegro.pl/item67...670935992.html
                                        http://www.swistak.pl/a3402464,Przel...diofilski.html
                                        W sklepach nie znalazłem tylko allegro i świstak

Cena jeszcze nie taka straszna, jeżeli parametry są prawdziwe to warta bardziej od alpsa

Skomentuj

Czaruję...
                                        X