Wzmacniacz wykonany z myślą o zasilaniu szerokopasmowców zaprezentowanych kilka dni temu. Celem było wykonanie małego wzmacniacza, do odsłuchu na normalnych poziomach głośności.
Układ zawiera lampę 12AX7 (ECC83) w przedwzmacniaczu i EL95 (po jednej na kanał)
Obudowy zostały zakupione przez internet, a następnie oddane do malowania proszkowego.

Transformatory głośnikowe to popularne TG2-31 które dla głośnika 8om dają Ra około 10kom co jest idealną watrością dla tej lampy.
Zasilacz wykonany został w oparciu o trafko toroidalne o mocy 30W i napięciach 200V i 6,3V co po wyprostowaniu daje ~250V stałego. Filtr zasilacza to kolejno: 47uF, 1kom, 47uF, 47kom, 100uF.
Zmierzona moc wzmacniacza to około 1,6W/kanał (wystarcza w zupełności do normalnego słuchania), pasmo (nie mierzyłem przy jakich zniekształceniach, ale dla najniższych częstotliwości pewnie sporych) to 35-19000Hz. Wzmacniacz gra bardzo precyzyjnie, przestrzennie i bez zniekształceń, brum nie jest słyszalny, wzmacniacz nie wzbudza się i nie szumi.
Mała obudowa niestety nieco utrudniła przejrzysty montaż, lecz dla mnie wszystko jest jasne i problemów z ewentualnymi zmianami/poprawkami nie będzie.
Koszty:
Lampy - miałem
Obudowy - 70zł
Malowanie - 10zł
Transformatory - miałem
Potencjometr, rezystory, kondensatory - 30zł
Gniazda, przełączniki - miałem
Banany na tył - 15zł
Podstawki - 20zł
W sumie około 150zł
Mała galeria:

Na tle pudełka CD: