Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Malutki wzmacniacz na 12AX7 i EL95

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Malutki wzmacniacz na 12AX7 i EL95

Wzmacniacz wykonany z myślą o zasilaniu szerokopasmowców zaprezentowanych kilka dni temu. Celem było wykonanie małego wzmacniacza, do odsłuchu na normalnych poziomach głośności.

Układ zawiera lampę 12AX7 (ECC83) w przedwzmacniaczu i EL95 (po jednej na kanał)

Obudowy zostały zakupione przez internet, a następnie oddane do malowania proszkowego.

Transformatory głośnikowe to popularne TG2-31 które dla głośnika 8om dają Ra około 10kom co jest idealną watrością dla tej lampy.
    Zasilacz wykonany został w oparciu o trafko toroidalne o mocy 30W i napięciach 200V i 6,3V co po wyprostowaniu daje ~250V stałego. Filtr zasilacza to kolejno: 47uF, 1kom, 47uF, 47kom, 100uF.

Zmierzona moc wzmacniacza to około 1,6W/kanał (wystarcza w zupełności do normalnego słuchania), pasmo (nie mierzyłem przy jakich zniekształceniach, ale dla najniższych częstotliwości pewnie sporych) to 35-19000Hz. Wzmacniacz gra bardzo precyzyjnie, przestrzennie i bez zniekształceń, brum nie jest słyszalny, wzmacniacz nie wzbudza się i nie szumi.

Mała obudowa niestety nieco utrudniła przejrzysty montaż, lecz dla mnie wszystko jest jasne i problemów z ewentualnymi zmianami/poprawkami nie będzie.

Koszty:

Lampy - miałem
    Obudowy - 70zł
    Malowanie - 10zł
    Transformatory - miałem
    Potencjometr, rezystory, kondensatory - 30zł
    Gniazda, przełączniki - miałem
    Banany na tył - 15zł
    Podstawki - 20zł

W sumie około 150zł

Mała galeria:

Na tle pudełka CD:

nice.. :wink: podaj jeszcze sklep gdzie te obudowy mozna kupic.

Skomentuj

Jak dla mnie rewelacja :grin: . Gdzie kupiłeś te kubki?

Skomentuj

No ładnie sie prezentuje.Staranne wykonanie.Jedyne zastrzezenie to niezabielony drut masy,który zbiegiem czasu zacznie sniedzieć i utleniać.Lepiej było zrobić to srebrzanka.

Skomentuj

Wzmacniacz wyglada solidnie jesli tak samo gra to nic tylko pochwalic : )

Skomentuj

Wzmacniacz wygląda cacy, bardzo mi się podoba :mrgreen: Jedynie te gniazda mogłeś dać na tył bo szpecą trochę...

Skomentuj

Obudowy można kupić tu
              http://www.bns.com.pl/
              albo droższe hammonda tu
              http://mse.beep.pl/listtest.php?grupa=OBU10

:arrow: zbyszek
              Racja, ale nie miałem akurat srebrzanki, ale nic straconego, pobielę.

:arrow: csbiczek
              Gniazda celowo z przodu, żeby kable sygnałowe były maksymalnie krótkie, pozatym musiały by iść koło trafa sieciowego :roll:

A jeszcze schemat: Ja wprowadziłem niewielkie zmiany (pot 47k, 330R w katodzie EL95 i inne trafo wyjściowe)

Ciemno się zrobiło to jeszcze jedna fota:

Skomentuj

No, megabit to jest naprawdę przyjemność oglądać takie dzieło. Jestem pełen podziwu , że udało ci się upchnąć to wszystko w takie małe pudełeczko i to jeszcze z dobrym skutkiem tzn. bez ubocznych efektów podczas odsłuchu. Brawo!

Skomentuj

Bardzo ładna i ergonomiczna konstrukcja. Jedyne co bym zmienił, to złocone gniazda i zaciski głośnikowe na srebrne - nie ze srebra a o takim kolorze. Uspokoiło by to wygląd wzmaka i dodało by mu jeszcze elegancji. Oczywiście dla mnie.

Skomentuj

Piekny maluszek, w kolorze starych klasykow Klangfilm'a. Gratulacje :)

Skomentuj

Jak odsłuch Comy na tym maleństwie? :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                        Jak odsłuch Comy na tym maleństwie? :wink:
                        No widzę, że jednak ktoś rozpoznał :twisted: A odsłuch bardzo pozytywny :smile:

Skomentuj

Na "tapecie" przez 3mc od premiery, później mix z pozostałymi :mrgreen:
                          Szkoda, że gościu od masteringu zabił i spier... robotę - przestery i odcięte końcówki pasma :evil:

Skomentuj

Ale mimo wszystko jest to kawał dobrej muzyki, która robi się z czasem coraz lepsza. Jak wino.

Skomentuj

Czaruję...
                            X