Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Wzmacniacz Kondensatora

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Wzmacniacz Kondensatora

Witam.

Założenia, Początki, Plany
    DIY wciąga... No więc w pewną sobotę wymyśliłem sobie wzmacniacz. Zwykły, monofoniczny wzmacniacz o mocy nie przekraczającej 5W i jak najprostszej budowie. Więc na motor (poczciwy Romet) i do sklepu elektronicznego.

Elektronika
    Kit AVT2050. Bardzo "skomplikowany", tzn. TDA7056 + 3 kondensatory + 1 rezystor. Do tego dioda zapobiegająca odwrotnej polaryzacji zasilania i elektrolit 10000ľF, potencjometr i dwa rezystory sumujące sygnał stereofoniczny. Prościej się nie da...

Obudowa
    Zwykła plastikowa, w której wcześniej miałem tandetny wzmacniacz słuchawkowy (stąd opisy na obudowie).

Budowa
    Budowę zacząłem od montażu płytki AVT2050. Po zmontowaniu przykręciłem ją do obudowy. Gniazdo Jack 3,5 wykorzystałem jako wejście sygnału. Dwa rezystory 1k sumują sygnał stereofoniczny, który dalej idzie na potencjometr 2x50k (wykorzystana jedna sekcja). Od potencjometru sygnał poprowadziłem skrętką do płytki AVT2050. Od płytki idą dwa przewody do terminali głośnikowych na gołe kable. Od gniazda zasilającego 12VDC na szynie "+" jest dioda zapobiegająca odwrotnej polaryzacji zasilania, dalej kondensator 10000ľF i płytka AVT2050. Taki duży kondensator zastosowałem, aby wyeliminować (przynajmniej częściowo) przy zasilaniu bateryjnym przysiadanie napięcia.

Odsłuch
    Według dokumentacji, TDA7056 potrafi dostarczyć 3W/16Ω przy 12V. Okazuje się, że to wystarczy do cichego słuchania, aczkolwiek wzmacniacz potrafi głośniej zagrać z kolumną 10W/8Ω i to z całkiem niezłym, słabo kontrolowanym basem. Tony średnie są dość znacznie wyeksponowane, tu pomaga korektor w MP3. Góra zapiaszczona. W kategoriach bezwzględnych gra to tragicznie, aczkolwiek dużo lepiej niż tanie radyjka z biedronki.

Koszty
    AVT2050 - 16zł
    Terminale głośnikowe - 3zł
    Obudowa - miałem (4zł)
    Elektrolit 10000ľF - miałem (5zł
    Inne drobiazgi - miałem (5zł)

Mnie to kosztowało 19zł, gdybym wszystko musiał kupić wyszłoby 33zł.

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2010-02-05, 09:42 ]
    poprawilem zdjecia
    nastepnym razem wstawiaj miniaturki - wygodniej

he he,
    not bad, od czegos sie zaczyna ;]

widzialem o wiele brzydsze obudowy, ty sie postaralas nawet,
    ten kond 10000uF to mnie rozwalil, wzmak pewnie jeszcze 2 dni gra potym jak odlaczysz zasilanie, co ;-)

Skomentuj

o ile sie nie myle to diode zabezpieczajaca daje sie miedzy masa a plusem
      jak masz teraz podlaczone w szeregu to masz spadek napiecia na tej diodzie i caly prad przez nia przechodzi...

przynajmniej ladnie to wyglada

czym to zasilasz?

Skomentuj

Sam nick (Kondensator) wskazuje na to, że we wzmacniaczu musiał znaleźć się duży kondensator :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

I jeszcze wzmocniony!

Skomentuj

Gdybym diodę podłączył tak jak sugeruje Pawel S., to przy błędnej polaryzacji mógłbym wykopcić zasilacz, a tak jak jest teraz to tylko nie zagra. Spadek napięcia nie jest duży, wzmacniacz pobiera ok. 300-400mA przy pełnym wysterowaniu. To moja druga konstrukcja audio, pierwsze było radyjko "Detektor". Wzmacniacz składałem około 2 godziny. Tak długo dlatego, że wszystko robię powolutku, aby uniknąć błędów. Wzmacniacz musi być zasilany napięciem stabilizowanym. Niestety przy niestabilizowanym zasilaczu, mimo ogromnej pojemności filtrującej, słychać zakłócenia sieci. Do zasilania używam zasilacza stabilizowanego 12V 1A, firmy Velleman (stabilizacja na LM7812). Nie umieszczałem zasilacza wewnątrz obudowy, gdyż wzmacniacz miał być mały i lekki.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Tylko pogratulować, że mając 14 lat (przynajmniej tak podałeś na forum) potrafisz złożyć i uruchomić układ elektroniczny. Właśnie na takich prostych konstrukcjach uczysz się co to jest kondensator, dioda, rezystor, wiesz jak podłączyć potencjometr, jak podpiąć zasilanie. Widać, że lubisz elektronikę i sam we własnym zakresie poszerzasz wiedzę, bo z tego co pamiętam to w podstawówce (obecnie gimnazjum) takich rzeczy nie uczyli i chyba nie uczą.
              Jako następną konstrukcję proponuję wzmacniacz stereo na TDA7294 lub Gainclona na LM. Jest to trochę wyższa półka, ale z pewnością dasz sobie radę :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Kondensator
                Gdybym diodę podłączył tak jak sugeruje Pawel S., to przy błędnej polaryzacji mógłbym wykopcić zasilacz
                tak, m.in po to to sie stosuje. i przeciez bezpiecznik to podstawa! :P

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                  Jako następną konstrukcję proponuję wzmacniacz stereo na TDA7294 lub Gainclona na LM. Jest to trochę wyższa półka, ale z pewnością dasz sobie radę :wink:
                  Na razie brak funduszy, ale w wakacje może...
                  Jaką mocą dysponuje Gainclone?

Skomentuj

Wersja na LM3875 ma moc ok. 56W @ 8ohm i raczej nie obsługuje 4ohm.
                    Wersja na LM3886 ma moc ok. 68W @ 4ohm (38W @ 8ohm przy tym samym napięciu zasilania) lub 50W @ 8ohm przy wyższym napięciu zasliania (wtedy jednak lepiej nie podłączać 4ohm).

(Dane katalogowe)

Skomentuj

nie polecam LM3875 - wyjatkowo latwo uszkodzic
                      tak wiec albo LM3886 albo TDA7294

Skomentuj

Schludnie :) panel robiłeś sam?
                        Skoro to wzmacniacz mono, to dlaczego terminale wyjściowe opisane są jako left/right a nie sygnał/masa, na panelu napis "Stereo" a wejście jack podpisane jako słuchawkowe?

Skomentuj

Witam!

Zamieszczone przez Tanner
                          Ale skoro to wzmacniacz mono, to dlaczego terminale wyjściowe opisane są jako left/right a nie sygnał/masa oraz na panelu napis "Stereo"? :)
                          Zamieszczone przez Kondensator
                          Zwykła plastikowa, w której wcześniej miałem tandetny wzmacniacz słuchawkowy (stąd opisy na obudowie).
                          Pozdrawiam,
                          Krzysiek191022.

Skomentuj

Aaa to przepraszam, czytanie ze zrozumieniem się kłania :oops:
                            Tak więc gratuluję udanej kontrukcji :wink:

Skomentuj

Złożyłem dokładnie taki sam wzmacniacz i moja opinia jest taka: Nie gra to najgorzej, na pewno mało prądu pobiera bo grałem 2 godziny ponad na akumulatorkach 2500mAh (7.2V) i pewnie grałoby dalej, bo nie sprawdzałem dłużej. Zastanawiam się czy nie zastosować tego urządzonka w jakiejś kolumnie przenośnej skoro pobiera tak mało prądu. Nawet jakoś gra jak podłączyłem pod Scherzo 200 :razz: ale sprawdzałem też pod Tonsilem ZG30C22 (Tonsil deklaruje 30W) i przy tej kolumience jest tak w sam raz.

Skomentuj

Czaruję...
                              X