Znajomy mi wyciął...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Elektronika] Lampiaki by dolphin123
Collapse
X
-
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTa fota jest poglądowa, na docelowe do portfolio przyjdzie czas.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaCo myślicie o tym niskim anodowym dla ecc82?
Skomentuj
-
Zmniejszę jeszcze te 50k jutro/dzisiaj i zobaczę co z tego wyjdzie. Z punktu pracy (anodowe i prąd w katodzie) 12b4a jestem zadowolony. Natomiast Ra wychodzi z mojego układu prawie 9kohm a tg mam 5kohm... Niby ta lampa "wybacza" takie niedopasowanie, muszę trochę potestować na alfredach i koniecznie wrzucić na oscyloskop :)
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaa i tak robiłeś ją pewnie ze 4 godziny...
---------- Post dodany o 14:31 ---------- Poprzedni post o 00:29 ----------
Pajączek na gotowo. Zaraz zacznę mierzyć wzmacniacz na oscyloskopie.
Poprawiłem schemacik.
Last edited by dolphin123; 21.01.2013, 15:23.
Skomentuj
-
Na początku byłem nieco zdezorientowany pentoda siatka 2 , 3 wisi w powietrzu :???: Ale jak wpisałem w google 12b4 to się wyjaśniło że to trioda :P
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNiby ta lampa
Widziałem na allegro jakąś fajną małą triodę mocy z demobilu wojskowego ale za nic nie mogę sobie przypomnieć symbolu. Pasowała by właśnie pod te popularna małe trafa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNa początku byłem nieco zdezorientowany pentoda siatka 2 , 3 wisi w powietrzu Ale jak wpisałem w google 12b4 to się wyjaśniło że to trioda :P
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTrioda wybacza z pentodą jest gorzej. To i tak trioda impulsowa z TVLast edited by dolphin123; 20.09.2011, 22:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaAczkolwiek zastanawia mnie w jakim celu ta trioda w nocie katalogowej ma wyjście siatki na pinie 7..
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postapotem już tylko coś większego, raczej docelowego.
Skomentuj
-
Gratuluję bardzo zgrabnych i kompaktowych konstrukcji lampowych. Podziwiam wykonanie obudów, które zwykle są najsłabszą częścią wielu amatorskich projektów - Twoje są bardzo miłą odmianą.
Mam tylko jedną uwagę co do schematu: jak widać w Circuitmakerze można znaleźć symbol triody więc czemu autor zamiast triody użył symbolu przedstawiającego pentodę? Dla jasności schematu lepiej unikać takich błędów.
Jako coś docelowego proponował bym wzmacniacz przeciwsobny na GU50, są to bardzo wdzięczne w aplikacji i mocne pentody nadawcze. Plusem jest że można je nabyć za bezcen na wielu aukcjach i wolumenie.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Vers...ommes/GU50.htm - tu można zobaczyć gotowy projekt z wzorem płytki. Bez problemu można uzyskać 35w albo i więcej zależnie od dobranego punktu pracy.
Gdyby transformatory głośnikowe do takich aplikacji były trochę tańsze sam bym się przesiadł z 6V6 w układzie pp na GU50.
Pozdrawiam
Ps.
Diabełki odradzam ze względu na duże rozbieżności parametrów między poszczególnymi egzemplarzami. Problemem jest dobranie dobrej pary do PP (Chyba że ktoś ma tych lamp na kopy, to może się pobawić)Last edited by macgor; 22.09.2011, 18:36.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postadiabełki[COLOR="#696969"]
Z wyliczeń wychodzi mi, że wzmacniacz jest niewielkiej mocy:
[(3,2V*0,707)^2]/8ohm=0,64W
Punkt pracy:
12B4A- 207V anodowego i 23mA w katodzie
ECC82- 70V anodowego i 2mA w katodzie
Gra bardzo czysto i odsłuchowo jestem zadowolony :) Dzisiaj upakuję trafo w obudowę i zamknę projekt na tip top.Last edited by dolphin123; 21.05.2013, 10:59.
Skomentuj
Skomentuj