Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Wzmacniacz MOSFET by Zbig by Jq

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jq
    Jedyny problem to trafo - toroidy.pl znów mocno brzęczy niestety. Myślałem, że będzie lepsze niż to kupione 2 lata temu.
    Złóż reklamację jak Ci buczy ponoć wymienia.
    Zamieszczone przez n_omyzs
    Bzdura. Zwykle transformatory czy to toroidalne czy nie nie brumia chyba ze to byle jakiej jakosci zle nawiniete trafo.
    Nie zawsze obecnie to co jest w sieci potrafi mocno odbiegać od idealnej sinusoidy, może pojawiać się jakaś składowa stała nawet i każde trafo będzie buczeć.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
      n_omyzs napisał/a
      Bzdura. Zwykle transformatory czy to toroidalne czy nie nie brumia chyba ze to byle jakiej jakosci zle nawiniete trafo.

Nie zawsze obecnie to co jest w sieci potrafi mocno odbiegać od idealnej sinusoidy, może pojawiać się jakaś składowa stała nawet i każde trafo będzie buczeć.
      Ale totalnie bledne jest to co zasugerowal kolega:
      "jesli trafo nie jest w wersji audio, bedzie buczec"

Skomentuj

Jeśli masz na myśli to co ja napisałem to źle mnie zrozumiałeś
        "Bezgłośne są transformatory w wersji audio które mają inaczej wykonany rdzeń i opcjonalnie zaimpregnowane uzwojenia."
        Chodziło mi tutaj konkretnie o transformatory z firmy toroidy.pl
        Zwykłe transformatory w wykonaniu "nie-audio" tej firmy niestety są głośne. Dopiero po dopłaceniu do wykonania "audio" są one starannie projektowane i wtedy pracują cicho. Całkiem możliwe że inne firmy produkujące transformatory robią je lepiej, ale nie miałem styczności z innymi toroidami więc się nie wypowiadam. Z tego co czytałem na różnych forach to transformatory indela też nie są bezgłośne.

Skomentuj

Jq opisz jak wrażenia :) .... i z czym mogłeś porównać konstrukcje Zbiga... :)

ja skompletowałem części ale jakoś nie mam w tej chwili bodźca by go poskładać i odpalić ;p ...

Skomentuj

Wrażenia

Bardzo trudno jest opisać różnice w dźwięku. Porównywałem z lampkami 2xEl43 w trybie triodowym. Wystąpiły Ania Dąbrowska, Norah Jones i Anna Maria Jopek. Kolumny Usher 8945A + 9550 + PVC 10K.

Stwierdziłem, że lampka ma dźwięk milszy, bas ma lepszy, jest go więcej, na lampie śpiew kobiet był bardziej pociągający, lampka lepiej radziła sobie przy większej mocy, w porównaniu z Mosfetem lampka ma łagodniejsze wysokie tony delikatniej grały talerze, Mosfet wydaje się że ma bardziej poukładaną scenę, ale im głośniej to się zamieszanie zaczyna robić większe niż na lampie, wysokie tony wydają się ostre na Mosfecie. Norah Jones Chasing Pirates gra lepiej na lampie.

Wrażenia są czysto subiektywne, nie muszą być poprawne :) jak ktoś chętny zapraszam na odsłuch lub sam chętnie wpadnę by poznać różnice.

Co do BGN 4,7 uf na wejściu to naprawdę warto zmienić go na zwykły Jentzen Audio foliowy ?

Skomentuj

o wrażenia to bardziej chodziło mi miedzy jakimiś innymi końcówkami tranzystorowymi ;p ....

imho nie jestem zwolennikiem porównywania tranzystorów do lamp bo to po prostu inny charakter ;p ....

Skomentuj

jak ktoś chętny zapraszam na odsłuch lub sam chętnie wpadnę by poznać różnice. ... no i się nie zdziw kiedy wpadnie ktoś(ja)z Suwałk na słuchanie :lol: było tak,ze trany mos grały podobnie jak lampy-ja lubie tranzystorowe brzmienie ale moim zdaniem wszystko zależy od głosników...(największy wpływ na brzmienie).I tu jak mam wybierać między tranem,lampą i tranemfet to jednak zwykły tranzystor wolę.Mi pasuje chłodne metaliczne brzmienie.

Skomentuj

Zapraszam :)

Sam wzmacniacz od ponad tygodnia poprawiam, bo się brum pojawił, niedługo uaktualnię temat.

Skomentuj

Fajna konstrukcja. Co do tych kondensatorów w zasilaczu, to mam pewne obiekcje. W razie awarii trudno będzie zlokalizować uszkodzony.

Skomentuj

Czaruję...
                    X