Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Końcówka Mocy UniAmp150

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Końcówka Mocy UniAmp150

Witam.
    Chciałbym zaprezentować mój drugi samodzielnie wykonany wzmacniacz (końcowa mocy).
    Końcówka mocy to UniAmp150 na tranzystorach Toshiby 2SC5200/2SA1943. Od samego początku konstrukcja miała współpracować z kolumnami DIY Alphard (2xLW800 i TW401). Moje założenia były takie aby skonstruować wzmacniacz na tranzystorach min. 40W/8Ω. Obudowa Skytek PRO240 "XXL".

Sama końcówkę składałem dość długo bo ponad 2/3miesiace ponieważ niekiedy nie miałem czasu lub czekałem na części. Złożenie przebiegało bez problemowo, nie miałem sytuacji żeby np. rezystor wlutować w miejsce innego. Problemem było znalezienie radiatora, ponieważ obudowa miała wysokość 80mm i trudno było znaleźć radiator pod ten wymiar, nie chciałem za niski ani łączyć dwa mniejsze radiatory. Uruchomienie i ustawienie prądu spoczynkowego było już tylko kwestia czasu. Jedyne zmiany jakie są w tej konstrukcji są to tranzystory sterujące 2SC4793/2SA1837 w moim przypadku są to 2SC4382/2SA1668. Stabilizatory są bardzo budżetowo zrobione, ponieważ nie wykonywałem płytki tylko bezpośrednio według ogólnego schematu kondensatory połączyłem z stabilizatorem.

Końcówkę zasila transformator toroidalny 120VA 2x26V. W przyszłości mam zamiar kopić transformator 200/300VA 2x32V.

Kosztorys:
    Części (rezystory, kondensatory, tranzystory itp.) : 45zl
    Kondensatory 10000uF/50V : 6zł
    Mostek prostowniczy (6A) : miałem
    Rezystory (0R22 5W) : miałem
    Obudowa i transformator : miałem (brat kopił, więc nie z mojej kieszeni)
    Radiator(wym:190x70x40) : 6zł
    Wentylator: miałem

Ogólnie koszt zamyka się w 60zl, może nieco więcej.

Oto kilka zdjęć:
    UniAmp150 w czasie składania.

UniAmp150 100%

Pozdrawiam

fajny wzmak za małe pieniądze
    Skytec robi karierę w polsce jako producent obudów :grin: a propo te wskażniki podłączyłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
      a propo te wskażniki podłączyłeś?
      Tak wskaźniki są podłączone :)

[ Dodano: 2010-08-08, 21:23 ]

Skomentuj

obudowa bardzo fajna zawsze mi sie podobala,srodek troche gorzej juz wyglada ale pewnie to pierwsza Twoja konstrukcja wiec wszystko jest do przyjecia plytka do uniego tez widze trawiona wlasnorecznie wraz z opisami elementow:),gratuluje checi i podjecia sie wykonania uniampa od podstaw:),pozdrawiam

Skomentuj

miałem nie pisać ale...Akurat to jak wyglada pcb do uni to wiekszosc wie a Ty serwujesz 6 z 10 zdjęć właśnie pcb.Z tych pozostałych czterech to widać,iz nic szczególnego nie osiagnąłeś,niestety.

Skomentuj

Wazne ze wszystko ladnie podlaczone, radiator jest dosc maly ale przy tym trafie moc nie jest duza i obejdzie sie bez wentylatora. Jak zmienisz trafo na 2x32V to juz wentylator bedzie potrzebny ale tylko na 4omach. Jakbys zmienil radiator na profil A6023 to wentylator nie bylby potrzebny nawet na 4omach.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
              Wazne ze wszystko ladnie podlaczone, radiator jest dosc maly ale przy tym trafie moc nie jest duza i obejdzie sie bez wentylatora. Jak zmienisz trafo na 2x32V to juz wentylator bedzie potrzebny ale tylko na 4omach. Jakbys zmienil radiator na profil A6023 to wentylator nie bylby potrzebny nawet na 4omach.
              Z radiatorem właśnie mam problem miałem kupić nawet ten profil A6023 ale by za wysoki, dokładniej mówiąc miałem go ciąć. Tak jak pisałem w temacie miałem problem z znalezieniem radiatora. Musiałem się zdecydować na ten co mam.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek41
                Stabilizatory są bardzo budżetowo zrobione, ponieważ nie wykonywałem płytki tylko bezpośrednio według ogólnego schematu kondensatory połączyłem z stabilizatorem.
                jakie stabilizatory?

Ogólnie koszt zamyka się w 60zl, może nieco więcej.
                tylko pogratulowac

no ale z fotek to nie ma co oceniac :???:

Skomentuj

Witam.

Z tego transformatora sieciowego nie osiągniesz wymaganej mocy,za małe napięcia
                  oraz brak wydajności prądowej. Ładna konstrukcja,choć przełącznik można było
                  zaprojektować z tyłu obudowy,ale to moje zdanie.
                  Nie przejmuj się krytykantów zawsze jest sporo.
                  Jak reflektujesz na T.S. 350W, to napisz na mój E-mail janusz.krzem3@wp.pl
                  Transformator toroidalny.
                  Dane do napięć zasilających.
                  AC-230V
                  AC-36,7V X 2
                  AC-10,5V
                  AC-16V
                  AC-7,5V
                  AC-10,5V
                  AC-17V X 2
                  AC-2,5V X 2

Pozdrawiam.
                  krzem3

Skomentuj

jakie stabilizatory?

:wink:

Skomentuj

Re: Końcówka Mocy UniAmp150

Radiator(wym:190x70x40) : 6zł
                      Gdzie tak tanio zdobyłeś radiator ? Sam szukam takiego dla siebie z podobnych wymiarów lub 170 x 100 (~)

Skomentuj

Miałem szczęście na allegro, ktoś sprzedawał 2 szt TDA7294 i miał jeszcze do tego taki oto radiator...

Skomentuj

Czaruję...
                        X