Witam.
Chciałbym zaprezentować mój drugi samodzielnie wykonany wzmacniacz (końcowa mocy).
Końcówka mocy to UniAmp150 na tranzystorach Toshiby 2SC5200/2SA1943. Od samego początku konstrukcja miała współpracować z kolumnami DIY Alphard (2xLW800 i TW401). Moje założenia były takie aby skonstruować wzmacniacz na tranzystorach min. 40W/8Ω. Obudowa Skytek PRO240 "XXL".
Sama końcówkę składałem dość długo bo ponad 2/3miesiace ponieważ niekiedy nie miałem czasu lub czekałem na części. Złożenie przebiegało bez problemowo, nie miałem sytuacji żeby np. rezystor wlutować w miejsce innego. Problemem było znalezienie radiatora, ponieważ obudowa miała wysokość 80mm i trudno było znaleźć radiator pod ten wymiar, nie chciałem za niski ani łączyć dwa mniejsze radiatory. Uruchomienie i ustawienie prądu spoczynkowego było już tylko kwestia czasu. Jedyne zmiany jakie są w tej konstrukcji są to tranzystory sterujące 2SC4793/2SA1837 w moim przypadku są to 2SC4382/2SA1668. Stabilizatory są bardzo budżetowo zrobione, ponieważ nie wykonywałem płytki tylko bezpośrednio według ogólnego schematu kondensatory połączyłem z stabilizatorem.
Końcówkę zasila transformator toroidalny 120VA 2x26V. W przyszłości mam zamiar kopić transformator 200/300VA 2x32V.
Kosztorys:
Części (rezystory, kondensatory, tranzystory itp.) : 45zl
Kondensatory 10000uF/50V : 6zł
Mostek prostowniczy (6A) : miałem
Rezystory (0R22 5W) : miałem
Obudowa i transformator : miałem (brat kopił, więc nie z mojej kieszeni)
Radiator(wym:190x70x40) : 6zł
Wentylator: miałem
Ogólnie koszt zamyka się w 60zl, może nieco więcej.
Oto kilka zdjęć:
UniAmp150 w czasie składania.

UniAmp150 100%

Pozdrawiam
Skomentuj