Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Projekt Vampiria czyli wzmacniacz Benka II

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Projekt Vampiria czyli wzmacniacz Benka II

Witam, chciałbym zaprezentować 3 moją poważniejszą konstrukcję: wzmacniacz Vampiria. Wielu osobą z tego forum ta nazwa nic nie mówi dlatego podaję linka do forum autora (starybej) http://www.vampiria.pl/ .
    Elektronika
    Konstrukcja wzmacniacza jest bardzo prosta, na wejściu mamy wzmacniacz operacyjny TL071, dalej stopień wzmacniający na parze MOSFET-ów IRFP. Prąd spoczynkowy wynosi ok 0.28A na kanał. WO zasila zasilacz stabilizowany na LM317/337, oddzielny na każdy kanał. Oczywiście części jedne z lepszych dostępnych na rynku (rezy metalizowane Vischay, kondy Panasonic i Philipsa).
    W zasilaczu bardzo dobre kondensatory LCR 4700uF/40V po 3 szt na gałąź zasilania czyli prawie 15000uF.
    Konstrukcja to klasyczne dual mono, zasilana z dwóch transformatorów TS120/14 (trafa absolutnie nie doceniane, dają napięcie symetryczne główne 2*26V, 2*13V i 8.5V to pomocnicze, trafo ekranowane blachą miedzianą, dodatkowo posiadają puszki metalowe więc o „sianiu” nie ma mowy). Kto pamięta z jakiego wzmaka wyciągnięte? :)

Zamiast potencjometru użyłem pasywki (to był dobry wybór), jako selektor wejść użyłem zwykłego przełącznika obrotowego.
    Wejście aktywne w danym momencie jest podświetlane.
    Dodatkowo dodałem zabezpieczenie przeciw DC oraz opóźnione załączanie kolumn (schemat ściągnięty ze starego Radmora).
    Obudowa
    Panel i gałki kupione od użytkownika POLIFONIA z audiostereo. Pokrywa górna i dolna to blacha 4mm, panel tylni to płaskownik 5mm. W tym momencie chciałbym podziękować lklukaszowi za poświęcenie się i zorganizowaniu blachy i płaskownika. Dzięki!!
    Boki jak widać to radiatory docięte na wymiar 8cm a długość 18.7cm. Dodatkowo dodałem drewniany „akcent” z listwy progowej jesionowej z Castoramy (nie pisać że brzydko bo taka była moja koncepcja i tak chciałem :P)
    Koszta :-(
    50zł- płytki
    110zł- panel+gałki
    110zł- blacha na obudowe
    70zł- pasywka
    60zł- podzespoły Vampirii
    37zł- radiatory
    40zł- drewno, śruby, wpusty
    30zł- gniazda, kable
    20zł- części zasilacze stabilizowane
    30zł- kondy główne
    60zł- drobnica
    35zł- trafa
    Razem: ok 650zł
    Wrażenia odsłuchowe
    Nie umiem pisać dyrdymałów audiofilskich dlatego wyrażę swoją opinię w jednym zdaniu: góra jest miękka, nie natarczywa, środek OK, taki jak powinien być, natomiast bas jest trszęczkę wyeksponowany, nie mulący, impulsywny, taki jak lubię :grin:

Dla malkontentów: absolutny brak przydźwięku sieciowego, chłodzenie jest wystarczające, po prau godzinach głośnego grania obudowa jest ciepła ale nie gorąca, w środku ok 50st C

Obudowa dość ładna choć te drewniane kawałki wyglądają na trochę niedopasowane... W środku mało estetycznie to wygląda ale jak nie szumi i brumi to ok - mogłeś dać potek i selektor na przedłużkach co by skutecznie zmniejszyło tą kabelkownie w środku:) W górnej pokrywie i dolnej(tu nie widzę akurat czy są) mogłeś dać otwory wentylacyjne :wink:

Skomentuj

Całość fajnie wykonana. Plus za własną konstrukcję. Wykonałem niedawno wzmacniacz według schematu który umieściłeś na forum vampiria.pl (aż musiałem się zarejestrować żeby go ściągnąć ).

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
        Pokrywa górna i dolna to blacha 4mm, panel tylni to płaskownik 5mm. W tym momencie chciałbym podziękować lklukaszowi za poświęcenie się i zorganizowaniu blachy i płaskownika. Dzięki!!
        nie ma sprawy :mrgreen:
        fajnie, że ktoś w końcu coś zbudował z tego zamówienia
        ja niestety cierpię na ciągły brak czasu i zaczętych kilka projektów leży :evil:

obudowa mi się podoba
        ja bym jednak trysną ją jakimś kolorem i postawił na wyższych nóżkach
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A co te trafa takie tanie? widzę dwa, więc może napisz coś o nich, bo jestem ciekaw, jakimi napięciami zasilasz końcówkę i jakiej mocy są.
          Masz na każdym trafie uzwojenia do zasilania końcówki i pre?

Skomentuj

Po kolei :wink:
            Obudowa dość ładna choć te drewniane kawałki wyglądają na trochę niedopasowane...
            Zapewniam Cię że są w 100% dopasowane, taka była moja koncepcja obudowy, tak mi się podobało. Zresztą zdjęcia nie oodają tego.
            W środku mało estetycznie to wygląda ale jak nie szumi i brumi to ok - mogłeś dać potek i selektor na przedłużkach co by skutecznie zmniejszyło tą kabelkownie w środku:)
            Jedna przedłużka to koszt ok 20zł więc sporo, dlatego zrezygnowałem z nich choć na początku taki pomysł mi chodził po głowie.
            W górnej pokrywie i dolnej(tu nie widzę akurat czy są) mogłeś dać otwory wentylacyjne
            Dobrze widzisz ale jak już pisałem chłodzenie jest wystarczające, po prau godzinach głośnego grania obudowa jest ciepła ale nie gorąca, w środku ok 50st C

Wykonałem niedawno wzmacniacz według schematu który umieściłeś na forum vampiria.pl
            To nie mój schemat!
            ja bym jednak trysną ją jakimś kolorem i postawił na wyższych nóżkach
            Chciałem żeby była srebrna, docelowo jeszcze może górną pokrywę wyszczotkuje. Nóżki są dość wysokie tylko wzmak leży na łóżku :wink:
            A co te trafa takie tanie?
            Wymontowane z AT9100 :grin:
            Masz na każdym trafie uzwojenia do zasilania końcówki i pre?
            Tak, poczytaj note katalogową TS120/14. Postaram sie pstryknąć puźniej zdjęcia z dokładną wartością :grin:

Skomentuj

To nie mój schemat!
              niedokładnie przeczytałem :)

Skomentuj

Jedna przedłużka to koszt ok 20zł więc sporo, dlatego zrezygnowałem z nich choć na początku taki pomysł mi chodził po głowie.
                chyba2zl:) przeciez to pręcik i rurka z 2 nagwintowanymi otworami...
                Dobrze widzisz ale jak już pisałem chłodzenie jest wystarczające, po prau godzinach głośnego grania obudowa jest ciepła ale nie gorąca, w środku ok 50st C
                Mimo to warto by było dać coś takiego

Skomentuj

Obudowa konstrukcji mi się podoba, jak będzie jeszcze malowana to będzie super.
                  A jak to gra ? robiłeś jakieś odsłuchy i porównania ?

Skomentuj

Malowania nie będzie, to co jest mi się podoba. Porównanie zrobię za jakieś 2-3 miesiące. Mam płytki od GainClona, symasyma i uniampa, porównam te wzmacniacze ze sobą. A jak gra napisałem...

[ Dodano: 2010-09-28, 22:46 ]
                    Hmm, a gdzie podziały się zdjęcia? :neutral:

Skomentuj

benek161, te z pierwszego postu?
                      u mnie są
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

benek161, te z pierwszego postu?
                        u mnie są
                        Tak, na moim drógim kompie nie wyświetlało tych zdjęć, pewnie coś z ustawieniami :?:

chyba2zl:) przeciez to pręcik i rurka z 2 nagwintowanymi otworami...
                        Raczej celowałem w kupne bo nie chciałem kombinować, mieć problemu z wycentrowaniem itp. :wink:

[ Dodano: 2010-09-30, 21:37 ]
                        Dzisiaj pokusiłem się o zrobienie drapania aluminium oraz dodałem 4 brakujące śróbki

Skomentuj

Całkiem przyzwoicie wygląda.Wstawki z drewna może lepiej by wyglądały gdyby były grubsze(równe z frontem i radiatorem).W środku spore zamieszanie z kabelkami co pozostawia złe wrażenie i brak wiary w to,że nie brumi.Kolejny mankament(moim zdaniem) to włącznik zasilania z tyłu-szatański pomysł :roll: No i śruby mocujące górna pokrywę-lepiej wyglądają z łbem grzybkowym.Dużym plusem całej konstrukcji są radiatory umieszczone na zewnątrz obudowy zapewniając swobodny przepływ powietrza .
                          zasilana z dwóch transformatorów TS120/14 (trafa absolutnie nie doceniane
                          zgadzam sie z Tobą i dodam jeszcze TS120/13.Doskonale nadające się na monobloki do domowego słuchania.Na koniec cena-650pln'a to dużo jak na taki wzmak.

Skomentuj

Czy 650 zł to dużo, czy mało ?
                            Chyba zależy jak gra, w porównaniu z innymi konstrukcjami komercyjnymi czy też DIY.

Skomentuj

Wstawki z drewna może lepiej by wyglądały gdyby były grubsze(równe z frontem i radiatorem).
                              Zgadzam się z Tobą całkowicie ale niestety nie miałem dostępu do innego drewna (castorama, leroy, itp). Myślałem nawet żeby przyciąć z mdf i fornirować ale poniżej 10cm nie bawią się w przycinanie... :sad:

W środku spore zamieszanie z kabelkami co pozostawia złe wrażenie i brak wiary w to,że nie brumi.
                              Też na początku myślełem że lepiej mi sie uda to uładzić, niestety za dużo kabli :mrgreen:

Kolejny mankament(moim zdaniem) to włącznik zasilania z tyłu-szatański pomysł
                              Mnie osobiście nie przeszkadza :razz:

No i śruby mocujące górna pokrywę-lepiej wyglądają z łbem grzybkowym.
                              Kwestia gustu, jak kto woli. Myślę że tragicznie nie wygląda :mrgreen:

zgadzam sie z Tobą i dodam jeszcze TS120/13.Doskonale nadające się na monobloki do domowego słuchania.Na koniec cena-650pln'a to dużo jak na taki wzmak.
                              Ten z ws442? Też go znam nawet myślałem o nim, ma większe napięcie zasilania ale nie spełniał moich wymogów co do pozostałych napięc. poza tym puszka ekranująca przemówiła na + :grin:
                              Najdroższe częsci to panel i aluminium (ok 300zł). Możnaby tu zaoszczędzić ze 250zł kupując jakiegoś trupa z allego ale patrząc po ostatniej konstrukcji kaman777...

Czy 650 zł to dużo, czy mało ?
                              Chyba zależy jak gra, w porównaniu z innymi konstrukcjami komercyjnymi czy też DIY.
                              Na pewno zdecydowanie lepiej od denona PMA-737 którego miałem i porównywałem. Co do reszty DIY, tak jak pisałem wcześniej- złoże i zdam małe sprawozdanie :grin:

[ Dodano: 2010-10-03, 20:09 ]
                              River , widzę że jesteś z wawy, jak złoże pozostałe końcówki to może zorganizuję jakieś porównanie w Wawie i byś mógł ocenić osobiście jak to gra :razz:

Skomentuj

benek161
                                Ja też robię Vampirię, ale trzymam się ostatnich zaleceń konstruktora.
                                Zaczyna ten wzmacniacz być porównywalny z dobrej klasy lampowym.

Skomentuj

Czaruję...
                                X