Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Symasym- końcówka mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[końcówka mocy] Symasym- końcówka mocy

Witam forumowiczów diyaudio.

Chciałbym przedstawić mój nowy projekt wzmacniacza mocy. Jest to końcówka mocy oparta na modułach Symasym'a.

Transformator jest o mocy 200VA o napięciu 2x 28V. Zasilacz składa się z dwóch mostków prostowniczych 8A i 10 kondensatorów o pojemności 4700uF/50V Nippon Chemi-Con, które zakupiłem na portalu aukcyjnym. Pojemność w każdej szynie zasilania to ok 23 500uF. Pod płytką, równolegle pod każdy większy kondensator dałem mniejsze 100n. Przed modułami mocy zastosowałem bezpieczniki 3,15A. Ścieżki są solidnie zalane cyną.

Moduł mocy to Symasym. Płytki postanowiłem zakupić od samego projektanta- flodinsa. Są świetnie zaprojektowane, małe wymiary no i nie wzbudzają się układy. Same końcówki mocy oparte są na tranzystorach 2SA1943/2SC5200. Tranzystory zostały parowane, z resztą te mniejsze też. Tranzystory małej mocy zostały spięte rurką termokurczliwą w celu sprzężenia termicznego. W module zastosowałem rezystory precyzyjne 1%. Tranzystory zostały przykręcone śrubami M3, po uprzednim dodaniu podkładek silikonowych i pasty termoprzewodzącej. Prąd spoczynkowy ustawiony jest na 100mA.

W mojej końcówce mocy zastosowałem zabezpieczenie przed napięciem stałym na wyjściu, przed wysoką temperaturą (przekaźnik odłącza kolumny przy 80°C) Wszystko odbywa się na komparatorze LM393. Zastosowałem również szybkie odłączenie głośników przy zaniku napięcia na transformatorze oraz opóźnione ich załączenie przy włączeniu wzmacniacza (ok. 3 sek. zwłoki). Oczywiście jedno zabezpieczenie na jeden moduł mocy.
    Na tej samej płytce znajduje się Soft start transformatora. Niby przy transformatorze 200VA nie jest potrzebne, bo prąd udarowy jest mały, ale nie raz przy podłączaniu jego do sieci potrafiły strzelić bezpieczniki. Świadczy to o złym zaprojektowaniu transformatora.
    Jako bajer zdecydowałem, że na front panelu będzie włącznik na switchu, który został zrealizowany na przerzutniku CD4013. Dostarcza on napięcie zmienne do soft startu trafa poprzez załączenie przekaźnika. Wyłącznik główny znajduje się z tyłu obudowy.

Na front panelu znajduje się włącznik, w którym są po dwie diody czerwone i dwie zielone. Przy włączeniu przez 3 sekundy świecą czerwone diody- opóźnienie głośników. Złą pracę wzmacniacza (napięcie stałe, zbyt wysoka temperatura) również sygnalizują owe diody. Po kilku sekundach diody czerwone gasną
    i jeżeli końcówka mocy działa prawidłowo zapalają się zielone.

Obudowa wzmacniacza opiera się głownie na radiatorach o wymiarach 300x 85 mm, panelu czołowego
    o grubości 10 mm, reszta obudowy to blacha stalowa.
    Dla uzyskania rys na front panelu, użyłem papieru ściernego o gr.100. Z tyłu zastosowałem na wejście chinche, na wyjście speakony (tylko i wyłącznie dlatego że miałem takie na stanie) i gniazdo zespolone razem z włącznikiem i bezpiecznikiem. Obudowa jest skręcona śrubami M4. Blachy tj. spód, tył i góra zostały pomalowane na czarno metodą proszkową.

Końcówka mocy jest połączona z zestawem DIY 2,5 drożnym opartym na przetwornikach STX serii AWX. Kolumny mają 8Ohm i przy tej impedancji używana jest końcówka mocy, co tłumaczy wybór takiego transformatora a nie o większej mocy. Jeżeli chodzi o dźwięk to nie będę się rozpisywał bo każdy ma inne upodobania. Aczkolwiek chciałbym napisać, iż taki zestaw spełnia moje oczekiwania.

Końcówka mocy będzie pracowała z przedwzmacniaczem opartym na układzie PGA2320 i buforze OPA2134, za który zamierzam zająć się w niedalekiej przyszłości.

Mam nadzieję, że zdjęcia odzwierciedlą rzeczywisty urok końcówki mocy.

Elegancko. Skąd zamawiałeś radiatory?

Skomentuj

Wygląda świetnie :) Gratulacje. W środku ład i porządek.
      Czy te trafko nie będzie za słabe do symka? Wydaje mi się, że 250VA to minimum. No chyba, że będziesz po cichu słuchał
      Możesz podać namiary na ten włącznik na front panelu? Od dawna na coś takiego poluję. Masz może schemat do układu na przerzutniku?

Skomentuj

Skąd masz górną blachę, ew. jak ją wykonałeś. Chodzi o otwory wentylacyjne.
        HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
        CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
        Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Bardzo ładnie, szkoda takiej ładnej budki dla tego Syma.

Zamieszczone przez grant Zobacz posta
          na wyjście speakony
          No i wreszcie normalne rozwiązanie a nie jakieś złote sterczące śruby :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            szkoda takiej ładnej budki dla tego Syma.
            Nie lubisz symasyma?

A ja tam do speakonów nie jestem przekonany, zwłaszcza że jest to konstrukcja do domu. Mi zwykłe bananki wystarczą :)

Skomentuj

Bardzo ładne wykonanie, jedyne co razi to śruby na górze które trochę wystają, nie podobają mi się takie rozwiązania, jak już to tak jak na froncie wpuszczone w blachę Ogólnie profeska!

Skomentuj

Dziękuję za komentarze.

dolphin123- Radiator kupiłem w całości tj. 300x 170 mm na alledrogo z 30 zł,

wojak737- Transformator kupiłem ok 6 lat temu do innego projektu, który nie został zrealizowany Nie widziałem sensu kupować nowego, tymbardziej że końcowka mocy pracuje z zestawem głośnikowym 8Ohm który nie obciąża tak transformatora jak 4Ohm. Przycisk jest z jakiegoś odtwarzacza CD, te białe paski to kawałki opaski zaciskowej. Aby to zgrabnie wyglądało potrzebowałem ok 2 godzin, małego pilnika i motywacji Schematów na przerzutniku jest wiele w sieci, ja użyłem tego:

pablo.see- Blacha górna znaleziona na złomie. W ruch poszła gilotyna, giętarka no i pilnik w celu wyrównaniu krawędzi,

raven1985- Zaskoczyłeś mnie. Napisz proszę w takim razie jaką polecasz końcówkę ?

csbiczek- Te wysokie śruby na górze to tylko chwilowe rozwiązanie. Planuje kupić stożkowe o wys. łebka 2 mm których akurat nie było w hurtowni. Schowanie śrub w obudowę nie wchodzi w grę ponieważ blacha ma tylko 1,5mm grubości.
                Last edited by grant; 09.06.2011, 19:57.

Skomentuj

dolphin123- Radiator kupiłem w całości tj. 300x 170 mm na alledrogo z 30 zł,
                  Rozumiem, że sam go sobie podzieliłeś na dwie części? Chętnie zrobiłbym coś podobnego, z tym że wyższy. Zastanawiam się czy nie dać 2x A6023 na stronę..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                    Rozumiem, że sam go sobie podzieliłeś na dwie części? Chętnie zrobiłbym coś podobnego, z tym że wyższy. Zastanawiam się czy nie dać 2x A6023 na stronę..
                    Tak, dzieliłem go piłą aby całość była równa. Również odpowiadałby mi wyższy, jednak za tą cenę grzechem byłoby nie wziąść tego radiatora.

Skomentuj

jednak za tą cenę grzechem byłoby nie wziąść tego radiatora.
                      To rzecz jasna:)

Skomentuj

Piknie Ci to wyszło.
                        Po sesji planuję też zbić jakąś obudowę do swoich symków :P
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

raven1985- Zaskoczyłeś mnie. Napisz proszę w takim razie jaką polecasz końcówkę ?
                          Chociażby forumowy Uni :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Bardzo ładnie, szkoda takiej ładnej budki dla tego Syma.

No i wreszcie normalne rozwiązanie a nie jakieś złote sterczące śruby :)

Oj tam uczepiłeś się tego syma już od dawna. Wzmacniacz nie gra źle, a na porządnej płytce się nie wzbudza. Nawet Irek go sprawdzał pod tym kątem na swojej płytce i przeszedł testy. Jedyne co mu brak to zabezpieczeń (na płytce Irka już są).

Skomentuj

Dlatego symasym dostał zabezpieczenia na osobnej płytce :) Zależało mi też na tym aby radiatory były po bokach dlatego forumowego Uni nie brałem pod uwagę, choć nie ukrywam że chciałbym porównać oba układy.

Skomentuj

mogłeś zrobić 2 szt uniego tj. jeden uni w mostku na jeden kanał :)

Skomentuj

Witaj, piękne wykonanie obudowy !!

Skomentuj

Nie wiem jak mogłem przegapić taką ciekawą (i łądną konstrukcję).
                                    Tranzystory małej mocy zostały spięte rurką termokurczliwą w celu sprzężenia termicznego.
                                    Ten patent zdaje egzamin? Taki termokurcz ma wystarczajaca przewodnosc cieplna?

Skomentuj

Między tranzystorami zastosowana jest również pasta silikonowa na bazie srebra. Rurka termokurczliwa ma zadanie tylko ściskać oba tranzystory aby przylegały jak najbliżej siebie.

Skomentuj

Bardzo ładna obudowa!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X