Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Prosty rywal dla gainclona" - wzmacniacz na Darlingtonach BDV64/65

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] "Prosty rywal dla gainclona" - wzmacniacz na Darlingtonach BDV64/65

Jako, że chciałbym przedstawić szerszemu gronu userów ten ciekawy wzmacniacz zakładam temat właśnie tutaj. Dodam, że nie mam na celu chwalenie się (nie ma czym), tylko zebranie do kupy wszystkich materiałów pomocnych do budowy tego wzmacniacza.

Wzmacniacz wykonany z chęci poskładania czegoś prostego, na tranzystorach i z wykorzystaniem zasilania oraz obudowy które już mam. Po przeszukiwaniu internetu w poszukiwaniu schematów znalazłem ten temat: http://www.audiosterezo.pl/prosty-ry...ona_33909.html Wytrawiłem płytki i przystąpiłem do dzieła.

Całość wygląda tak:

W bezpośrednim porównaniu do LM3876 jest więcej niskich tonów (a może to efekt zwiększonej filtracji na płytce?), średnie tony mają ładniejszą barwę, a wysokie są zdecydowanie bardziej szczegółowe. Wzmacniacz działa bez problemów mimo wysokiego napięcia zasilania (38V zamiast 30V). Po 1,5 godz grania osiąga temperaturę ok 45-50st. Przy takim zasilaniu tranzystory T3 i T4 bardzo się nagrzewają, dlatego powinny zostać wyposażone w porządne radiatorki.
    Należy również pamiętać, że w przeciwieństwie do Uniampa nie ma tu zabezpieczeń termicznych, przeciwzwarciowych i przed DC na wyjściu.

Materiały informacyjne:

Schemat

Lista elementów:
    C1 - 1nF mkt
    c2 - 1uF mkt/mkp
    c3 - 1 uF mkt/mkp
    c4- 100uF, 10V elektrolit
    c5 - 150nF mkt
    c6 - 150nF mkt
    c7 - 100pF ceramiczny
    c8 - 100pF cermaiczny
    c9 - 1uF mkt/mkp
    c10 - 680nF mkt
    c12 - 680 nF mkt
    c11 - 10.000 (przy dobrym zasilaczu wystarcza 1000uF), 40V/50V
    c13 - 10.000 (przy dobrym zasilaczu wystarcza 1000uF), 40V/50V

R1 - 1K
    R2 - 100k
    R3 - 2,7K
    R4 - 150R
    R5 - 470K
    R6 - 470K
    R7 - 2,2M
    R8 - 2,2M
    R9 - 2,2M
    R10 - 2,2M
    R11 - 4,7K
    R12 - 5,6K
    R13 - 560R
    R14 - 560R
    R15 - 47R
    R16 - 47R
    R17 - 1K
    R18 - 220R
    R19 - 0,22R - 3-5w
    R20 - 0,22R - 3-5W

P1 - 2,5k potencjometr montażowy, regulujemy nim offset na wyjściu (najlepiej by wynosił <0,1V)
    P2 - 250 R potencjometr montażowy (regulujemy nim prąd spoczynkowy, najlepiej by spadek napięcia na rezystorach emiterowych R19/R20 wynosił 22mV)

T1 - BC550C
    T2 - BC560C
    T3 - BD140
    T4 - BD139
    T5 - BD139
    T6 - BDV65B lub BDV65C (różnią sie wytrzymałością mocowa)
    T7 - BDV64B lub BDV64C (różnia sie wytrzymaloscia mocowa)

PCb autorstwa marusmk:

http://www.audiostereo.pl/index.php?...tach_id=173322
    http://www.audiostereo.pl/index.php?...tach_id=173321
    Moja modyfikacja pcb - połączono zasilanie stopnia napieciowego i koncowego, czyli rezystory R14 i R16 i analogicznie R15 i R13:

Zmontowana końcówka mocy:

Widok od strony elementów:

Opis oryginału:
    http://diy.atakama.pl/wzmacniacz_elektor/

Na koniec chciałbym podziękować: raven1985 za cierpliwość w odpowiadaniu na moje pytania, dolphin123 za to, że namawiał mnie do wymiany Lmów na coś lepszego, marusmk za udostępnienie projektu pcb i wszystkim innym, wobec których mam dług wdzięczności.

Czytalem fragment wątku o tym wzmacniaczu na audiostero. Zauważyłem, że sporo ludzi chwaliło tą konstrukcję.
    Samo wykonanie wzmacniacza oceniam na 5. Gratulacje.

PS. Zmień te gałki na coś ładniejszego :) i zrób porządek z kalbami w środku.

Skomentuj

Cholercia, to juz GC nie kosi wzmacniaczy sklepowych za xx xxx zl? A taki byl pikny, amerykancki...

Fajny wzmaczyk Tomq, moze wykonanie i obudowa lekko kuleje, ale wazne jak gra.

Skomentuj

Czy robił ktoś może pomiary tej końcówki?
        Głównie chodzi mi o THD, pasmo przenoszenia, DF i SR.

Skomentuj

Przecież to jest jakaś przedpotopowa topologia...
          No i rezystory 470 kilo i ponad 2 mega? To ja przepraszam.

Skomentuj

Jakoś bardziej przemawia do mnie wzmak od Zbiga

Skomentuj

Bardziej wazne jak "przemawia" przez kolumny . Mi najbardziej podoba sie jego bardzo prosta konstrukcja tym bardziej ze autor tematu zauwazyl zdecydowana poprawe po zmianie z uznawanych jako bardzo dobre kostek .

Skomentuj

Zamieszczone przez ZIG ZAK Zobacz posta
                autor tematu zauwazyl zdecydowana poprawe po zmianie z uznawanych jako bardzo dobre kostek
                Statystycznie nie ma to znaczenia :)

Skomentuj

PS. Zmień te gałki na coś ładniejszego i zrób porządek z kalbami w środku.
                  Bedę i tak wszystko przerabiał, więc nie ma sensu bawić się w jakieś wielkie porządki.

SR to podobno 100v/s

Jakoś bardziej przemawia do mnie wzmak od Zbiga
                  Ale to nie jest konkurencja dla wzmacnaicza Zbiga, tylko dla scalaków za 10 zł :)
                  Przecież to jest jakaś przedpotopowa topologia...
                  Technologie "po potopowe" są duzo bardziej skompliowane. Porównaj swoją wiedzę elektroniczą i moja

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                    SR to podobno 100v/s
                    Ktoś ma netlistę do ltspice?

Skomentuj

Może marusmk?
                      Chcesz poprawić pcb?

Skomentuj

To prosty, klasyczny, odchudzony jak się da CFA (prądowe sprzężenie zwrotne)
                        Pomiary wykonane AP są tradycyjnie w oryginalnym artykule.

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        No i rezystory 470 kilo i ponad 2 mega? To ja przepraszam.
                        Nie są szeregowo z sygnałem :P

---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post o 11:59 ----------

SR to podobno 100v/s
                        Nie podobno tylko taki pewnie jest :)
                        Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                        Ktoś ma netlistę do ltspice?
                        Przerysowanie do MC zajęło mi mniej niż 5min i mogę pliczek udostępnić LT nie posiadam :)

---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------

Mnie jedynie straszą te banany. Jakiś kot, pies albo inny zwierzak się zaplata w kabelki i może być bum !

Skomentuj

-SR to podobno 100v/s
                          -Nie podobno tylko taki pewnie jest
                          Przy okazji zapytam - widoczan na zdjeciu zwrotnica aktywna oparta jet o wzmacniacze operacyjne tl072, maja one SR na poziomie ok 14v/s. To znaczy, ze nie wykorzystue w pelni mozliwosci wzmacniacza, tak? Nową ktorą bede robil powienien zaopatrzyć w jakieś lepsze op-ampy?

Sr ma jakiś zwiazek z dynamika dźwięku?

I druga rzecz - muszę zrobic jeszcze jedną parę końcówek mocy. Czy mogę użyć zamiast BDV64/65c "słabszą wersje", tj. BDV64/65B? Wersja C ma napięcie kolektor-emiter 120V i korektor-baza 120V, a wersja B ma te napiecia 100V? Dodam, ze zasilanie ma 2x38V.

Skomentuj

wzmacniacze operacyjne tl072, maja one SR na poziomie ok 14v/s. To znaczy, ze nie wykorzystue w pelni mozliwosci wzmacniacza, tak?
                            Nie :)
                            Wartością graniczną dla opampów jest coś koło 2,5 V/us (to się podaje w woltach na mikrosekundę, a nie na sekundę) przy sygnale "rail-to-rail". Jeśli sygnał użyteczny jest mniejszy, niż napięcia zasilania (np. -2,0,2 V przy zasilaniu -15,0,15 V) to możesz nawet użyć NE4558, który ma oszałamiający SR na poziomie 1 V/us.
                            Zresztą NE4558 można np. znaleźć w klockach Sony z serii ES.

Skomentuj

Takie wzmaki zawsze dają frajdę i zaczynają pokazywać do czego się dąży. Klep następne i z czasem stwierdzisz co chcesz sobie zostawić:)

Skomentuj

Sr ma jakiś zwiazek z dynamika dźwięku?
                                Nie. SR to coś takiego jak max. prędkość w samochodzie (z jaką max. szybkością wzmacniacz potrafi zmienić napięcie wyjściowe) i tak jak w samochodach lubimy mieć duży zapas mimo że nigdy tak szybko nie pojedziemy :)

widoczan na zdjeciu zwrotnica aktywna oparta jet o wzmacniacze operacyjne tl072, maja one SR na poziomie ok 14v/s. To znaczy, ze nie wykorzystue w pelni mozliwosci wzmacniacza, tak? Nową ktorą bede robil powienien zaopatrzyć w jakieś lepsze op-ampy?
                                Nie. SR zależy od napięcia w zwrotnicy jest góra kilka V na wyjściu wzmacniacza mocy jest już kilkadziesiąt V dlatego potrzebne jest więcej SR :)
                                Ale i tak teoretycznie nawet gdyby wzmacniacz mocy miał te 14v/us to i tak miał by spory zapas :)

---------- Post dodany o 21:36 ---------- Poprzedni post o 21:34 ----------

I druga rzecz - muszę zrobic jeszcze jedną parę końcówek mocy. Czy mogę użyć zamiast BDV64/65c "słabszą wersje", tj. BDV64/65B? Wersja C ma napięcie kolektor-emiter 120V i korektor-baza 120V, a wersja B ma te napiecia 100V? Dodam, ze zasilanie ma 2x38V.
                                Do puki nie przekroczysz całkowitego zasilania 100V to wszystko jedno które dasz :)

Skomentuj

Rozmyślam jescze nad wymianą traf i w związku z tym pytanie - na schemacie jest pokazane, ze wzmacnaicz najlepiej wspolpracuje z 30V, a ile minimalnie mozna mu dac zeby nie stracil stabilnosci? 28V?

Skomentuj

Same pcb polutowane przyzwoicie, ale ta sieczka z kabli to masakra, normalnie siedlisko zła :P Zrób z tym rząd, popraw estetykę zewnętrzną i będzie cacy zabawka:)

Skomentuj

Zrób z tym rząd, popraw estetykę zewnętrzną i będzie cacy zabawka
                                      Będzie cacy zabawka jak wsadzę 3 parę końcówek mocy i zmienię zasilacz. Wtedy płytki będą ułożone w inny sposób, wywalę zwrotnice ze środka i jakoś sensowniej ułożę kable.

Co do estetyki zewnętrznej - hmm.. chyba na tych zdjęciach tak nieładnie wygląda, w rzeczywistości jest lepiej. Np. te śrudby u góry wydają się srebrne, a to tylko tak światło pada. Natomiast co do gałek - nie są za piękne, ale zwyczajnie szkoda mi kasy na ładniejsze. Są gusta i guściki :)

Skomentuj

Natomiast co do gałek - nie są za piękne, ale zwyczajnie szkoda mi kasy na ładniejsze. Są gusta i guściki
                                        Uwierz mi że nie trzeba wydawać majątku a można to zrobić ładnie:
                                        otwór, mały dystans i gałka z odzysku a wygląda to o niebo lepiej niż te małe plastikowe cypki:P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X