Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.1 prosto i tanio...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] 2.1 prosto i tanio...

Co tu dużo pisać :) Prosty wzmacniacz do zalania satelitek i suba na popularnym Panu Tadeuszu :) z naciskiem na jak najmniejszy koszt wykonania.

Wykonanie prototypu dolphin123:

Kilka uwag dla składających:
    - pamiętacie o zworce pod scalakiem między nogą 13 - 14 scalaka trzeba ją przylutować bezpośrednio do wprowadzeń układu !
    - Jeden z kanałów TDA odwraca fazę i satelity należy podłączyć dokładnie tak jak na schematach/opisie na pcb.
    - regulacja fazy o 180 stopni jest realizowana ręcznie - polaryzacją głośnika :)
    - wzmacnianie części niskotonowej można dodatkowo zmniejszyć /zwiększyć przez zmianę rezystorów R1,R2,R3. R1,R2 nie powinny być jednak mniejsze niż ~68k a R3 większy niż 220-330k. Wzmacnianie wyniesie R3/R1 (R1 i R2 muszą być jednakowe)
    - TDA wymaga radiatora.
    - D5 nie należy montować

Dokumentacja:
    Załączone pliki
    Last edited by raven1985; 25.10.2011, 22:24.

Da radę powiększyć wielkość padów? Bo przy wierceniu w domu może zrywać miedź.

Jutro sprawdzę koszt kitu przy zamówieniu 10szt.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Faktycznie PCB robiłem w ustawieniach pod fabrykę. Nie wiem czy jak powiększe pady nie będzie problemu znowu z odległościami które też są małe.
      Praktycznie nie robię projektów PCB pod prasowanki i normalnie nie zwracam na to uwagi. Zobaczę co da się zrobić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Praktycznie nie robię projektów PCB pod prasowanki i normalnie nie zwracam na to uwagi.
        Zauważyłem to jak chciałem zwiększyć otwory w pcb... :)

Skomentuj

Co nieco poprawiałem.

Skomentuj

Ma ktoś PCB do tego cuda??

Skomentuj

Nie. Dopisz się do listy :)

Skomentuj

Jak tylko Łukasz wyśle mi elementy to przedstawię finalnie ten projekt w niecodziennej obudowie... :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  do konca tygodnia bedziesz mial wszystko...
                  Glosniki zapakowane, jeszcze tylko avt
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kto prowadzi listę na pcb??

Skomentuj

Witam
                      Z góry przepraszam, że odgrzebuje temat ale mam problem z tą końcówką otóż:

Złożyłem wszystko wg powyższych schematów niby wszystko ok satelitki grają normalnie, problem dotyczy subwoofera gra bardzo cicho, nie wiem czemu.
                      Napięcie na wyjściu SUB ok. 33 mV.
                      Zasilam to zasilaczem ok. 13V DC.
                      Potencjometr zamiast 22k stereo założyłem 50k ale myślę, że to nie ma znaczenia,
                      Proszę o jakieś wskazówki , pozdrawiam.

Skomentuj

Zworki wszystkie dobrze wlutowałeś?:)

Skomentuj

Wydaje mi się, że tak choć mogłem się pomylić w tej długiej zworce, tej która jest koło R3 i C14 bo coś mi się tu nie podoba, zaraz to sprawdzę i napiszę :)

P.s sprawdziłem tą zworkę i dalej nic, jedyne co zaobserwowałem jak mam podłączony głośnik pod wyj SUB, odkręcę wszystkie potencjometry na max to głośnik dudni tylko.

Pozostałe zworki wydają się być w porządku, pamiętałem o wszystkich włącznie z 13 i 14 nóżką od TDA i zwarciu COM z DC w J7.
                          Last edited by sec1906; 21.01.2012, 08:10.

Skomentuj

Chciałbym zapytać czy sprawdzono już koszty całego zestawu przy ewentualnym zbiorowym zamówieniu?

Skomentuj

Myślę, że w 30zł można się zamknąć..

Skomentuj

To może ktoś ogarnie temat i zbiorowe zamówienie ruszy. :)

Skomentuj

Nie widzę zastrzeżeń abyś się tym zajął... Przede wszystkim trzeba by znaleźć zakład który tanio wykona pcb (za ok 5-6zł/szt.)

Skomentuj

Problem z tym, że o ile złożyłbym to sam gdybym dostał kit, to chyba nie jestem w stanie dobrać sam odpowiednich elementów... z elektroniką u mnie kiepsko, i jakoś nie mogę się przemóc....

Skomentuj

A co tu dobierać jak wszystko napisane na schemacie? Scalona kostka nie wymaga regulacji jeśli układ projektowała wiarygodna osoba.

Skomentuj

Zamieszczone przez sticky Zobacz posta
                                        Problem z tym, że o ile złożyłbym to sam gdybym dostał kit, to chyba nie jestem w stanie dobrać sam odpowiednich elementów... z elektroniką u mnie kiepsko, i jakoś nie mogę się przemóc....
                                        O rety ! Co włożysz to będzie działać :) Tylko o zworkach pamiętać i elektrolitów na opak nie wkładać

Skomentuj

Czaruję...
                                        X