Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Klasy A ZEN PASS V2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Wzmacniacz Klasy A ZEN PASS V2

Witam serdecznie.
    Tematy wzmacniacza w oparciu o projekt Pass Lab - Zen , mozna znalezc w wielu miejscach , choc czesto zdaje sie byc zapomniany .
    Chciałbym go jednak wznowić, ponieważ uważam, że jest tego wart.

Od 10 lat mieszkam w Holandii . Na codzień zajmuję się programowaniem PLC.
    Akustyką zajmuję się hobbystycznie.

Widziałem kilka konstrukcji opartych na tym samym projekcie, które zakończyły się różnymi efektami. Dlatego właśnie postanowiłem wznowić ten temat.
    Oto moja konstrukcja DIY :

Panowie, rozwiązanie panelu nie było odpowiednie, a raczej nie na moje umiejętności stolarskie i malarskie. Po prostu brak doświadczenia w tych dziedzinach. Dlatego tez zdecydowałem się jednak na wykonanie panelu z aluminium. Żałuję, że nie zrobiłem tego od początku, bo jak się okazało, nie jest to aż tak wielki koszt. Niestety muszę poczekać, na powrót znajomego do pracy, ponieważ obecnie jest na zwolnieniu lekarskim po poważnej operacji.
    Mówiąc krotko:
    1. Panel do wymiany, na aluminiowy.
    2. Galka potencjometru ma zły filtr podświetlania, wiec mała poprawka wymagana.
    3. Konieczność dołożenia układu opóźnionego załączenia głośników. Podczas włączania, może nieznaczne, ale jednak niezbyt przyjemne dla ucha "pykniecie".
    4. Podpórki metalowe na płytki stopnia końcowego.

Wzmacniacz, gra wspaniale, jednak ze względu na obecność kondensatora na wyjściu da się odczuć niedosyt w niskich zakresach częstotliwości.
    Wzmacniacz przetestowałem na siedmiu zestawach głośnikowych. W efekcie końcowym, zdecydowałem się na Wharfedale Diamond 10.7. Nie ukrywam, że jest to wybór wypośrodkowany pomiędzy jakością a cena.
    Oczywiście wasze zdania i opinie na temat tego właśnie wyboru będą różne, ale gdyby tak nie było, to sens tego forum byłby znikomy.
    Podobne brzmienie uzyskałem na JBL LS80 oraz nieco słabsze na Jamo S606.
    Jako źródło dźwięku zdecydowałem się na Yamaha CD-S300.

Tak jak napisałem wyżej, pozostało jeszcze kilka poprawek. Nie z wszystkiego jestem do końca zadowolony, ale postaram się wprowadzić w/w poprawki w najbliższych dwóch miesiącach.
    Jak to zazwyczaj bywa, każda taka konstrukcja motywuje i daje pomysły na kolejna. Zdecydowałem się wiec na kolejny projekt, również ze "stajni" Passa.
    Jednak w nieco innej konfiguracji. Myślę o dwóch monoblokach np. F5, lub coś z "Alephow", ale z oddzielonym w niezależnej obudowie zasilaczem i oddzielnym blokiem przedwzmacniacza.
    Może wy macie jakieś inspiracje co do takiej konfiguracji, wiec czekam na opinie.

Pozdrawiam : patrix20
    Załączone pliki

Mnie tylko tak zastanawia...
    Po co ci takie ogromne radiatory?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
      Mnie tylko tak zastanawia...
      Po co ci takie ogromne radiatory?
      Proponuje koledze zapoznac sie z tematyka "Wzmacniacze Klasy A" poznac ich zasade dzialania oraz powod niestosowania wentylatorow w takich konstrukcjach .
      I wszystko stanie sie jasniejsze :cool:

No chyba , ze w oryginalnych konstrukcjach Nelson Pass tez przesadzil z ich rozmiarami :)

Last edited by patrix20; 26.08.2012, 15:13.

Skomentuj

Super wygląd
        Gratulacje
        Napisz coś o kosztach
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Napisz coś o kosztach
          Hmm..koszta . Wszystkie podzespoly oraz radiatory zamawialem w holenderskim Farnellu , wiec nie wyszlo to malo +/- ok 500euro . Mysle , ze w PL zamkneloby sie to do 1000PLN .
          Jednak proponuje zainwestowac w dobrej jakosci radiatory . Testowalem ten wzmacniacz na "Ebayowskich" i niestety tragedia , no chyba , ze ktos potrzebuje dodatkowe ogrzewanie na zime :-)
          W tej chwili na radkach z "HS" po godzinie wygrzewania , nie przekraczaja 53 stopni C . Wymiary obecnych to : 300x200x40 0,31C/W .

Skomentuj

Co to znaczy "dobrej jakości radiator"?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Co to znaczy "dobrej jakości radiator"?
              Radiatory sa wykonwane roznymi technikami , czyli moga byc odlewane lub walcowane . Do tego najwazniejszy jest stopien zanieczyszczenia aluminium , w procesie odlewania . Niestety wiele niszowych firm stosuje nieoficjalne domieszki ze "smieci"
              co negatywnie wplywa na przewodnictwo temperaturowe (szczegolnie wynalazki z Chin) Wspolczynnik stopni C/W nie zawsze jest taki , jak podaje producent . Pisalem wyzej , ze testowalem wzmak na tanich radkach z Ebay . Profil i wymiary te same . Roznica w temperaturze ...Uwaga 18stopni C , wiec ewidetnie widac roznice .
              Ostatecznie zastosowalem radiatory HS Marstona, jak znajdziesz chwilke to zobacz ten link .
              http://www.hsmarston.co.uk/products-1.html

Skomentuj

Ładnie, schludnie co tu więcej pisać :)

To ten Zen ?
                http://www.passdiy.com/pdf/zen-ver2.pdf

Skomentuj

Tak , dokladnie ten oraz preamp . Dzieki za opinie

---------- Post dodany o 09:23 ---------- Poprzedni post o 19:59 ----------

Versja pdf:http://cygnus.ipal.org/mirror/www.pa...s/retofzen.pdf

Skomentuj

Wygląda estetycznie i wzbudza zaufanie co do możliwości wysterowania prądożernych kolumn. Uznanie za wytrwałość i realizację niełatwego zadania.

Skomentuj

Zamieszczone przez patrix20 Zobacz posta
                      Proponuje koledze zapoznac sie z tematyka "Wzmacniacze Klasy A" poznac ich zasade dzialania oraz powod niestosowania wentylatorow w takich konstrukcjach .
                      I wszystko stanie sie jasniejsze
                      Tak tylko ze tak ogromne radiatory dały by sobie rade z 2 a nawet 3x mocniejsza koncówka,jak dla mnie wyglada po prostu zbyt nabuzowano.

Skomentuj

jaką metodą cynowałeś oraz trawiłeś płytki?
                        wygląda ładnie, jak z fabryki wszystko.
                        Zastanawia mnie fakt zastosowania takich olbrzymich radiatorów. Q2 jest stale nasycony i tak się grzeje?

Skomentuj

Co do różnicy w radiatorach.
                          Chyba istotnym parametrem jest rezystancja termiczna radiatora. Imniejsza tym lepiej tzn im szybciej się nagrzeje (czyi lepiej przewodzi ciepło) tym szybciej te ciepło powinno oddać do otoczenia. A chyba o to chodzi w odprowadzaniu ciepła z tranzystorów, prawda?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                            Tak tylko ze tak ogromne radiatory dały by sobie rade z 2 a nawet 3x mocniejsza koncówka,jak dla mnie wyglada po prostu zbyt nabuzowano.
                            Kolega chyba nadal nie rozumie sensu projektu .
                            Oczywiscie , ze radiatory , ktore zastosowalem z pewnoscia nadawalyby sie do wzmacniacza 200W.......tak kolego ...ale w klasie B !!! .
                            W klasie A , moc oddawana "w glosniki" stanowi tylko 10-20% mocy pobieranej z zasilacza . Latwo policzyc , ze w stopniu mocy , ktory zastosowalem (ze stalym zrodlem pradowym ....pobor 2A ) i zasilaniem +50V , wydziela sie moc ok 100W .
                            To powoduje silne nagrzewanie sie radiatorow . Oczywiscie zapewne kolega zapyta ....A gdzie wentylatory?
                            Tylko jaki jest sens stosowania "szumofonow" przy tak wysokiej jakosci odtwarzania dzwieku . To jak sluchanie high endu nad brzegiem morza . :biggrin:
                            Wiec Panowie cos za cos ....gabaryty i temperatura ...spore ..ale za cene dobrej jakosci dzwieku .

---------- Post dodany o 15:07 ---------- Poprzedni post o 15:04 ----------

Zamieszczone przez vertigo Zobacz posta
                            Co do różnicy w radiatorach.
                            Chyba istotnym parametrem jest rezystancja termiczna radiatora. Imniejsza tym lepiej tzn im szybciej się nagrzeje (czyi lepiej przewodzi ciepło) tym szybciej te ciepło powinno oddać do otoczenia. A chyba o to chodzi w odprowadzaniu ciepła z tranzystorów, prawda?
                            Szanowny kolego .
                            O wspolczynniku C/W bylo na pierwszej stronie tego postu .

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post o 15:07 ----------

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                            jaką metodą cynowałeś oraz trawiłeś płytki?
                            wygląda ładnie, jak z fabryki wszystko.
                            Zastanawia mnie fakt zastosowania takich olbrzymich radiatorów. Q2 jest stale nasycony i tak się grzeje?
                            Plytki wykonywane metoda foto chemiczna .
                            Laminat z farnella pokryty emulsja swiatloczula .

Zadne prasowanki . (metoda zbyt czasochlonna i moim zdaniem zbyt zawodna)
                            Projekt drukowany na foli a potem do naswietlarki

Wywolywanie plytki

Wytrawianie tradycyjna metoda w chlorku zelaza
                            Nastepnie dobrze odtluszczone plytki

Cynowanie "na zimno" Preparat z Farnella

Skomentuj

ładnie ładnie, ale podczas projektowania PCB zrobiłeś niepotrzebnie takie cienkie ścieżki. Mogłeś wykorzystać lepiej daną ci miedź na płytce a nie wytrawić ją całą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                ładnie ładnie, ale podczas projektowania PCB zrobiłeś niepotrzebnie takie cienkie ścieżki. Mogłeś wykorzystać lepiej daną ci miedź na płytce a nie wytrawić ją całą :)
                                Powiem tak ..
                                Grubosc sciezek jest wystarczajaca do" zapotrzebowania pradowego"
                                Po wielu latach doswiadczenia ,zarowno zawodowego jak i amatorskiego , wiem , ze nie zawsze "wypelnianie" calej przestrzeni miedzy sciezkami , a juz "masowanie" tych wypelnien , szczegolnie w ukladach m.cz. daje dobry efekt . Oczywiscie plusy :
                                1.Czas trawienia .
                                2.Oszczednosc wytrawiacza.
                                I tylko tyle .
                                Wzmacniacz ktory zbudowalem byl juz kiedys przedstawiany w EDW 4/2000
                                Niestety , pan inzynier popelnil wlasnie podstawowy blad , o ktorym tu wspominam .
                                Zle poprowadzone masy wypelniajace plytke spowodowaly wzbudzanie sie wzmacniacza oraz spore brumienie w glosnikach .
                                Tak wiec proponuje zawsze zastanowic sie kilka razy przed zapelnieniem wszystkiego wolnego co dookola .
                                Ale to tylko moja skromna opinia po....... 20 latach doswiadczen :)

Skomentuj

nie tylko takie cechy. Jak płyną duże prądy przez wąską ścieżkę to mogą powstać spadki napięcia. W naszym przypadku są one raczej pomijane ale w układach w.cz. już nie.
                                  nie zawsze "wypelnianie" calej przestrzeni miedzy sciezkami , a juz "masowanie" tych wypelnien , szczegolnie w ukladach m.cz. daje dobry efekt .
                                  zgodzę się z twoją wypowiedzią.

Skomentuj

Po wielu latach doswiadczenia ,zarowno zawodowego jak i amatorskiego , wiem , ze nie zawsze "wypelnianie" calej przestrzeni miedzy sciezkami , a juz "masowanie" tych wypelnien , szczegolnie w ukladach m.cz. daje dobry efekt . Oczywiscie plusy :
                                    Wszystko trzeba robić z głową :)

le poprowadzone masy wypelniajace plytke spowodowaly wzbudzanie sie wzmacniacza oraz spore brumienie w glosnikach
                                    Widziałem :)

---------- Post dodany o 19:32 ---------- Poprzedni post o 19:28 ----------

jednak ze względu na obecność kondensatora na wyjściu da się odczuć niedosyt w niskich zakresach częstotliwości.
                                    Kondensator zawsze możesz zwiększyć :)

Spróbuj dać to "alfowe" źródło prądowe wymaga niewielkich zmian a obniży impedancję wyjściową i może poprawić niskie tony.

Skomentuj

robił może ktos taki układ ?

https://pl.aliexpress.com/item/ZEROZ...OrigTitle=true
                                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                      http://www.rane.com/note160.html
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                      X