Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Panel do subwoofera by piglet11

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Panel do subwoofera by piglet11

Chciałbym przedstawić panel do subwoofera złożony z końcówki H250 oraz dobrze znanego filtru aktywnego Irka. Na co dzień panel pracuje z subem na SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X, lecz ten z powodu braku czasu na wykończenie stoi w stanie surowym i czeka na lepsze dni. Wiem, że lacha jest cienka, lecz innej na stanie nie posiadałem, pochodzi z obudowy jakiegoś starego CDka Kenwooda. Mimo, że estetyka nie jest na wygórowanym poziomie, to założeniem projektu było, aby działał i nie fruwał przy mocniejszym basie

W skład panelu wchodzą:
    -końcówka mocy H250
    Wracając do końcówki mocy, to wybór padł na nią z powodu oferowanej przez nią mocy 250W przy 4R oraz posiada pełen komplet zabezpieczeń wraz z opóźnionym załączeniem co bardziej utwierdziło mnie przekonaniom, że był to trafny wybór :) Nawet po kilkugodzinnym graniu radiator jest co najwyżej letni.

-filtr aktywny Irka
    Filtra długo nie szukałem, zapytałem Irka, a że akurat miał zmontowany i uruchomiony to kupiłem :) bardzo przydatny jest tryb czuwania. Jako wejście używam wejść wysokopoziomowych, niestety mój Marantz nie posiada bezpośredniego wyjścia na suba.

-transformator 400W 2x35V
    Mimo, że wzmacniacz tyle nie potrzebuje to zapas jest wskazany, a różnica ceny pomiędzy 300W a 400W to około 10zł więc bez zastanowienia wybór był wiadomy :)

-zasilacz na dwóch kondensatorach SAMYOUNG 10mF 80V(ze starych zapasów)

-zasilacz filtra +-12V na parze stabilizatorów LM7X12, transformator 2x12V 10VA oraz moduł z przekaźnikiem do trybu czuwania.

Mimo, że estetyka nie jest na wygórowanym poziomie, to założeniem projektu było, aby działał i nie fruwał przy mocniejszym basie

Kosztorys:
    -H250 76zł
    -radiator 30zł
    -transformator około 158zł
    -filtr aktywny 60zł
    -drobnica itp. 50zł

Całość na okrągło licząc 400zł

Brzmieniowo gra bardzo dobrze, dzięki dużej mocy głośnik jest dobrze kontrolowany. Niestety nie mam porównania do gotowych paneli, więc nie mogę stwierdzić jak wypada w porównaniu do paneli w podobnej cenie. Założenie zostało spełnione z czego jestem zadowolony.

Last edited by piglet11; 07.02.2013, 21:28.

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
    zasilacz na dwóch kondensatorach SAMYOUNG 10mF 80V(ze starych zapasów)
    Nie spotkałem się z tą marką jeszcze, z nazwy jakieś buble z wyglądu całkiem całkiem. Oby nie były to takie jak http://tric.c0.pl/rozpierdol/2010/09/fake_capacitor.jpg :)
    Mimo, że estetyka nie jest na wygórowanym poziomie, to założeniem projektu było, aby działał i nie fruwał przy mocniejszym basie
    dwa razy to samo, albo masz niezłą wenę, albo dużo ctrl + C/V używasz hehe

Ogólnie spoko wyszło. Co za rezystory 5W ceramiczne siedzą w IRKA filtrze?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Nie spotkałem się z tą marką jeszcze, z nazwy jakieś buble z wyglądu całkiem całkiem. Oby nie były to takie jak http://tric.c0.pl/rozpierdol/2010/09/fake_capacitor.jpg :)
      Mierzyłem miernikiem i miały te 10mF.

dwa razy to samo, albo masz niezłą wenę, albo dużo ctrl + C/V używasz hehe
      Zawsze przed wrzuceniem postu sprawdzam ortografie w programie i musiałem przeoczyć i skopiować dwa razy.

Ogólnie spoko wyszło. Co za rezystory 5W ceramiczne siedzą w IRKA filtrze?
      W filtrze brakowało tylko tych rezystorów, więc na własną rękę kupiłem.

Skomentuj

Ogólnie przyzwoicie wykonany wzmacniacz jak na konstrukcje z KIT-ów.
        Trochę przy kopciłeś termokurczliwe przy zaciskach głośnikowych.
        Czy transformator nie powoduje pojawiania się przydźwięku sieciowego w głośniku ?

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
          Ogólnie przyzwoicie wykonany wzmacniacz jak na konstrukcje z KIT-ów.
          Trochę przy kopciłeś termokurczliwe przy zaciskach głośnikowych.
          Używałem zapałek, nie chciało mi się iść po opalarkę do garażu

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
          Czy transformator nie powoduje pojawiania się przydźwięku sieciowego w głośniku ?
          W głośniku cisza, na wejściu przed transformatorem jest filtr RLC, a filtracja końcówki też jest wystarczająca 2x10mF. Niestety żałuję, że nie dopłaciłem do wersji audio be lekko sam transformator brzęczy(słychać wtedy gdy z głośników nic się nie wydobywa), wcześniej jak zamówiłem transformator do preampa lampowego 40VA to działał bezgłośnie, więc to mnie zmyliło. Zawsze zostaje opcja sprzedaży swojego i zakup wersji audio, ale to może kiedyś

Skomentuj

Wiem, że lacha jest cienka, lecz innej na stanie nie posiadałem, pochodzi z obudowy jakiegoś starego CDka Kenwooda.
            bede zamawial blachy na 2 panele. jak chcesz to rob rysunek

Skomentuj

Czemu tak niskie napięcie zasilania na 2 pary toshib, przecież przy takim napięciu wystarcza jedna para?

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                Czemu tak niskie napięcie zasilania na 2 pary toshib, przecież przy takim napięciu wystarcza jedna para?
                Ponieważ tranzystory połączone są równolegle, a jakie za tym idą skutki to już wiadomo.

Skomentuj

Ponieważ tranzystory połączone są równolegle, a jakie za tym idą skutki to już wiadomo.
                  Dalej nie rozumiem dlaczego tak niskie napięcie ,dla mnie typ połączenia taki jak w innych końcówkach na kilku parach,chyba że chcesz testować obciążenie 2r,
                  bo przy 4r to masz moc jak z uniampa ,a nie 250wat.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                    Dalej nie rozumiem dlaczego tak niskie napięcie ,dla mnie typ połączenia taki jak w innych końcówkach na kilku parach,chyba że chcesz testować obciążenie 2r,
                    bo przy 4r to masz moc jak z uniampa ,a nie 250wat.
                    Dopiero przy wyższych mocach wymagane jest wyższe napięcie, 50-60V dla 250W jest w zupełności wystarczające. Projektant końcówki wiedział co robił obliczając układ :)
                    Przykładowo końcówka mocy na MOSFETach mająca 630W przy 4R wymaga zasilania symetrycznego 82V.

Skomentuj

no ale tym masz ledwie 48v

Skomentuj

Jeśli użyjemy prostego wzoru to wyjdzie 250 W / 4 ohm , przy napięciu zmiennym 35V i przy akceptowalnych zniekształceniach.

Skomentuj

W mostku tak, ale nie na jeden kanał. 250W wychodzi ale przy 2ohmach.

Skomentuj

Dzięki PawłowiS w końcu udało mi się w pełni ukończyć panel, blacha pasuje idealnie :) Ewentualnie pozostało pomalować łby śrub na czarno, ale to na razie to mi nie przeszkadza.

Skomentuj

trzeba bylo wspomniec o srubkach to bym skoczyl do sklepu po czarne

jak masz czas to rob szybko grafike bo naklejki zamawiam
                              biala farba na bezbarwnej folii

albo plik graficzny w 300dpi, albo wektorowy

Skomentuj

Piglet11 - chyba powinieneś obrócić trafo tak, żeby przewody wychodziły w innym miejscu - Irek kiedyś to tłumaczył.
                                Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                                  Piglet11 - chyba powinieneś obrócić trafo tak, żeby przewody wychodziły w innym miejscu - Irek kiedyś to tłumaczył.
                                  Pozdrawiam
                                  Chodzi Ci o rozkład pola? Kiedyś rozwiązywałem takie zadania i całki jakie wychodziły do przyjemnych nie należały. Numeryczne metody tylko tu się nadają, jeżeli myśleć o rozsądnym czasie całkowania :)

Skomentuj

Miejsce gdzie wychodzą przewody z trafo najbardziej zakłóca, dlatego powinno być jak najdalej od elektroniki - chyba jakoś tak.
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X