Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gainclone by PLOTER

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Gainclone by PLOTER

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Po kilku latach zabawy z głośnikami, kolumnami i gotowymi projektami.... czas wykazać się własna inwencją oraz prawdzeniem samego siebie czy jestem w stanie cokolwiek polutować aby to wogole zagrało. Oczywiście nie obyło się bez błędów itp... ale na błędach się człowiek uczy cały czas....

Obudowa:
    Front 8mm nierdzewka szlifowana; góra i tył 1.5mm nierdzewka; wszystko wycinane na laserze (dzięki wielkie BraWo); boczki MDF 18/doł MDF6mm z wyciętym otworem pod radiatorem wymiary "Kartka A4 x 11cm wysokości z nóżkami"

Zasilanie:
    Trafo toroidalne zwykle 2 x 24V 150W, zasilacz z advanceelectronic, 2 x 10 000uF Jamicon z dodatkowym wyjściem AC dla zasilania zewnętrznych zabezpieczeń

Końcówka mocy:
    Gainclone na LM4780 wersja SMD by jaromas - kocówka zmontowana i uruchomiona przez jaromasa, radiator 8cm x 20 cm troche nad wyrost ale przynajmniej wiem że będzie dobrze oddawał ciepło, zasilanie 35V.

Zabezpieczenia:
    unizab by irek (dziekuję za PCB) lutowany i odpalany przeze mnie (pierwsze lutowania) z małymi zmianami,

Dodatki:
    Siatka z nierdzewki klejona do górnej blachy oczko 1.5x1.5mm
    Potencjometr umieszczony z dołu tuż przy frontowej blasze, suwakowy telpod 50k logarytmiczny - chciałem mieć czysty front i potencjometr i trzebabyło to jakoś połączyć chcący podgłosić trzeba tylko palec pod wzmak wsunąć.

Fotki:

Dziekuję ludziom którzy pomogli przy tym projekcie, tym którzy cierpliwie znosili męczarnie na GG z głupimi pytaniami od laika elektronicznego więcej detali nie pamiętam, za babole serdecznie żałuję obiecuję się poprawić - komentarze na/i nie na temat mile widziane...
    Last edited by ploter; 05.02.2014, 23:40.

Całkiem zgrabne "pudełko".

Z czego wykonałeś stopki, czyżby stopery drzwiowe?
    Boki są oklejone okleiną czy mi się wydaje? Na zdjęciu tyłu wygląda to trochę jak papier z nadrukowanym wzorem.

Podoba mi się pomysł z umiejscowieniem potencjometru :).

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
      Z czego wykonałeś stopki, czyżby stopery drzwiowe?
      Dokładnie stopery drzwiowe... pomaluje je na czarno kiedyś jak DIY to wykorzystamy co się da...

Boki są fornirowane fornir to czerwona impresja modyfikowany na flizelinie. Fotki mogą troszkę mylić...

Skomentuj

o prosze - dobrze wykorzystany tydzien wolnego
        tez bym chcial swoj wzmacniacz skonczyc...

mam nadzieje ze elektronika w srodku jest przymocowana?

Skomentuj

Bardzoe estetycznie wykonany bloczek a to z czarnymi pokrecadlami to co ? :p

Skomentuj

preamp

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              preamp
              Bardziej selektor z potencjometrem.... w środku siedzi selektor irka http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v3,70

mam nadzieje ze elektronika w srodku jest przymocowana?
              Tak pod każdą płytką tulejka i wkrętem do MDFu przymocowana, radiator na metalowych kątowniczkach i na śrubkach M4

dobrze wykorzystany tydzień wolnego
              Bardzo dobrze... kupiony dywan... może sie poprawi trochę akustyka na basie

Skomentuj

Ładna zgrabna i estetyczna konstrukcja. A z regulacją głośności nie ma problemu, że przypadkiem się weźmie na maxa?

Skomentuj

Nie masz przydźwięku od transformatora przez ten potencjometr? To chyba nie są ekranowane przewody?

Skomentuj

Zamieszczone przez artus20 Zobacz posta
                    A z regulacją głośności nie ma problemu, że przypadkiem się weźmie na maxa?
                    Właśnie jeszcze nie testowane ale to to samo jak Ci ktoś przeczyści szmatka wzmacniacz (miałem tak ostatnio i potek na godzinę 14) się nieźle wystraszyłem jak rykło w głośnikach...

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Nie masz przydźwięku od transformatora przez ten potencjometr? To chyba nie są ekranowane przewody?
                    Miałem coś takiego ale dlatego że wzmak stał koło przedłużacza a w nim była ładowarka do tableta... i małe buczonko było... kable będą do zmiany mam trochę mikrofonowego to się zmieni

Ładna zgrabna i estetyczna konstrukcja.
                    Obawiałem się o proporcje ale całkiem ciekawie wyszło

Skomentuj

No i wyszedł bardzo zgrabny wzmacniaczyk :) Bardzo mi się podoba. Fornir wygląda, jakby miał słoje pomalowane...

Mam pytanko co do kątowników. Aluminiowe? O grubości 1,5mm? Śrubki, którymi przykręcasz górną pokrywę to M4? Nie wiem czy wiesz co mam na myśli :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                        Właśnie jeszcze nie testowane ale to to samo jak Ci ktoś przeczyści szmatka wzmacniacz (miałem tak ostatnio i potek na godzinę 14) się nieźle wystraszyłem jak rykło w głośnikach...
                        Właśnie coś podobnego miałem na myśli A jak Ci się spisuje ten selektor?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                          Mam pytanko co do kątowników. Aluminiowe? O grubości 1,5mm?
                          W całej obudowie są metalowe kątowniki do mocowania radiatora do spodu i aluminiowa "winklówka" z Castoramy i nimi jest przymocowana góra i tył do boczków.

Śrubki, którymi przykręcasz górną pokrywę to M4? Nie wiem czy wiesz co mam na myśli
                          Nie wiem co masz na myśli....

A jak Ci się spisuje ten selektor?
                          Docelowo czeka na uniampa ale działa przyzwoicie..

Bardzo mi się podoba. Fornir wygląda, jakby miał słoje pomalowane...
                          On tak wygląda...

Last edited by ploter; 06.02.2014, 16:50.

Skomentuj

Uniampa też zrobisz kolorystycznie do tego żeby się komponowało?

Skomentuj

Tak dokładnie w sumie to Uniamp będzie kolorystycznie do selektorka a Gainclone powstał przy okazji z dostępnych rzeczy

Tylko Uniamp będzie koncówką mocy z jednym kanałem dodatkowym z potencjometrem ;D

Skomentuj

Z miłą chęcią zobaczę efekty pracy ukończenia Uniampa

Skomentuj

Z miłą chęcią zobaczę efekty pracy ukończenia Uniampa
                                  A będzie kilka niespodzianek

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                    Tylko Uniamp będzie koncówką mocy z jednym kanałem dodatkowym z potencjometrem ;D
                                    Czyli 2 i pół Uniego? do suba ten kanał?

Skomentuj

Nie jedna para RCA będzie prosto do koncówki (sterowanie z selektora) a druga para przez potencjometr gdyby czasem nie było pod ręką selektorka

Skomentuj

Jeśli kątownik ma grubość 1,5mm i śrubka to M4 to bardzo łatwo zerwać w nim (kątowniku) gwint (bo jak na moje oko on jest nagwintowany). No ale jeśli się będzie uważać to będzie ok.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X