Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Accu klon E 450 by lokiec3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Albo może czarną plexe 2mm, za nieduże pieniądze firmy z allegro wytną Ci na CNC, narysuj swoje otwory w miejscach oryginalnych, będzie się trzymało na terminalach/gniazdach + może 4 śrubki w rogach.

Skomentuj

Upgrade klona E450

No nareszcie. po dwóch latach stania na półce i po pół roku prac z przerwami moja E 450 doczekała się końca prac "upgadowych".
      Pierwotna wersja jak na zdjęciach z pierwszego posta miała na pokładzie: zasilacz TAZ z zabezpieczeniami, preamp TAZ PGA 2320.
      Po zamianach: Nowa budka po takim oto uszkodzonym ampli:

Kupiony uszkodzony za 60 PLN. Wykorzystałem z niego oprócz budy dużo klamorów: Trafo 44*2 i wiele innych napięć i fajne PSU z wieloma napięciami co było mi potrzebne, lekko musiałem je przerobić bo sterowane było prockiem. Fajne terminale wyjściowe i wejściowe lutowane do pcb włączniki i jakaś drobnica. I jeszcze zostało z wylutu parę cewek przekaźników i pięć par tranów mocy. Więc warto czasem kupić uszkodzony wzmak niż samą obudowę.
      Zasilacz to wspomniane PSU od dawcy plus kondy z poprzedniego zasilacza oraz dodany CAP-m Borysa.
      Preamp TAZ został zastąpiony aktywnym potencjometrem na gotowej płytce z projektu z AS.
      Do tego wykonałem selektor czterech wejść sterowany obrotowym przełącznikiem czteropozycyjnym zalutowny na płytce wraz z sygnalizacją led. Dodano wyjście na drugą parę kolumn przełączane A lub B.
      Trzeba było dorobić układ zabezpieczeń na nowo na układzie UPC1237. Nie mało się nawojowałem z gadem bo dodanie drugiego przekaźnika z przełącznikiem powodowało nieprawidłowe działanie układu, ale tylko gdy przełącznik był po niewłaściwej "stronie" od UPC. Po przerzuceniu go w inne miejsce wreszcie zadziałał. I do dziś nie mam pojęcia dlaczego.
      Był jeszcze mod osobnego stabilizowanego zasilania dla opków wejściowych i serwa, ale źle rozegrałem temat masy i już nie chciało mi się rozgrzebywać skręconego wzmaka, więc zostało jak w pierwowzorze.
      Dodano wycieraczki wraz ze sterownikiem wykonanym samodzielnie wg projektu z AS. Jako, że buda jest mniejsza niż poprzednia upchanie tego wszystkiego i operowanie w środku na otartym organiźmie było wyjątkowo utrudnione.
      Panel frontowy wypalony ze szczotkowanej nierdzewki, przyklejony do orginalnego panelu dawcy.
      Wizualnie efekt końcowy poniżej:

Nie ma sterowania z pilota, ale w moim wieku ruszenie tyłka z kanapy jest wskazane.
      Jak gra. No cóż ocena wpływu wprowadzonych zmian jest niemożliwa. Po pierwsze nie był to jeden element, po drugie ostatni raz słyszałem wzmaka dwa lata temu. Jedynie co mogę powiedzieć, że jest gadzina niesamowicie selektywna co powoduje, że nie ma takiej miłej ciepłoty. Kontrola basu niesamowita, ale tak trochę mi go mało na razie. Uważam, że to jest skutek używania przez dwa lata budżetowego klikunastoletniego apli do słuchania.
      Może jutro złożę DAC Holgina, to zobaczymy jak to zagada. Jak tak samo to wysokotonowe w kolumnach do ściszenia.
      Pozdrawiam.
      PS taki powrót do lat siedemdziesiątych mi się zrobił.
      Last edited by lokiec3; 02.12.2020, 21:17.

Skomentuj

A napisz proszę, jeśli chcesz ujwaniać oczywiście, jakie opampy i tranzystory wejściowe zastosowałes. Czy zasilałeś tez osobno stopień napięciowy wyźszym napięciem?

Skomentuj

Opampy zostały standartowe 4580, ale chyba zmienię na opa627. Cały kit jak z zz na elementy. Tego wyższego napięcia nie mam wpiętego bo takiego trafa nie mam. Jak było robione zz na trafa to piniędzy nie miałem, a teraz to nigdzie nie kupisz. Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie wiem jakie tranzystory wejsciowe zamawialiscie w ZZ, ale jezeli wg schematu 2sa1376 2sc34... to opa627 bardzo rozjasnia granie przy tych tranzystorach wejsciowych i lepiej gra wtedy jrc4580. Nie wiem jak u Ciebie to sie zgra z calym systemem, ale u mnie taka konfiguracja nie wchodzi w gre. Opa627 dobrze gra z wejsciowymi 2sc2240. Ale to sa moje spostrzezenia z moim sprzetem....

Skomentuj

No to odpuszczam sobie te opa 627, bo wg zbiorowego zamówienia wejściowe to 2sa1376 2sc34. Jak by miał grać jeszcze jaśniej to ja bym tego nie zaakceptował. Dzięki za informację. Pozdrawiam.

Skomentuj

No i wreszcie dziś podłączyłem do wzmaka DACa Holgina na PCM 56. Powiem jedno: wielkie uuuuuuuuuuuuuu. No teraz to gra i to jak. Muszę jeszcze popracować trochę nad nim, ale to co dziś usłyszałem potwierdza, to, że każda poświęcona godzina na poskładanie i każdy nerw jaki temu towarzyszył zostały spożytkowane godnie. Holgin dawno tu nie pisał, ale jak czyta to wielkie dzięki za projekt. Pozdrawiam.

Skomentuj

Ma ktoś może scan lub zdjęcie gołej płytki klona E450 ze zbiorowego zamówienia. Nie jest niezbędny, ale przydałby się. Dzięki z góry. Pozdrawiam.

Skomentuj

Ja mogę poszukać, co potrzebujesz?

Skomentuj

Czaruję...
                    X