Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

iAMP - moja aplikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dla potomnych:

Pomiar dla statycznego obciazenia 8.4Ohm.
    44AC za trafem, 59V DC na kondach.

Skomentuj

Około 130W o ile ten oscyloskop dobrze pokazuje, całkiem nieźle, ładna konstrukcja.

Skomentuj

U maks to 55V a więc moc maksymalna to +-27,5V do kwadratu podzielić przez obciażenie 8,4oma

27,5x27,5/8,4=90 wat

Gratuluję porządnego wzmacniacza

Skomentuj

Mierzone na podstawie Vrms już przy lekkim przesterowaniu.
          34^2/8.4 ~= 130W

Prawdopodobnie będę jeszcze robić pomiar na innym trafie, się zobaczy czy uda mi się wyrwać takowe.

Skomentuj

ja u siebie na +- 18VAC moge słuchac tylko chwilkę bo bym słuch stracił:)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
              Mierzone na podstawie Vrms już przy lekkim przesterowaniu.
              34^2/8.4 ~= 130W

Prawdopodobnie będę jeszcze robić pomiar na innym trafie, się zobaczy czy uda mi się wyrwać takowe.
              ceny wiekszych transformatorów są dośc porównywalne może warto kupić o rząd wiekszy

przez kilka lat bujałem się z róznymi trafami w końcu kupiłem dwa 3,5kW zaimpregnowałem i mam spokój do końca zycia.
              w kalsie A jesli mam 12par tranów z biasem powyżej ampera to rozpraszanie ciepła 1kW nie jest niczym niezwykłym
              u mnie pracuja monobloki a trafka sa i tak dość ciepłe:)

Skomentuj

Lifting chłodzenia:

Skomentuj

Chylę czoła, kawał solidnej roboty Cię to kosztowało.

Ale trochę zmienię temat. Zaintrygowało mnie coś, co wypatrzyłem na jednej z fotek.
                  Pochwalisz się, cóż tam kombinujesz?

Skomentuj

To na dole to dac AD1865 od Konrada z selektorem cyfrowym na AK4118.
                    To wyżej to PRE z selektorem itd.

Skomentuj

No to, kolega robi sobie cały własny zestaw audio.
                      Więc teraz nie pozostaje nic innego, jak oczekiwać na moment, aż dokończysz te projekty i zaprezentujesz.
                      A tak przy okazji, jeśli to nie tajemnica, dlaczego zdecydowałeś się na tak duży wyświetlacz w przedwzmacniaczu?

Skomentuj

Tu by trzeba Krzyska zapytac

Skomentuj

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
                          A tak przy okazji, jeśli to nie tajemnica, dlaczego zdecydowałeś się na tak duży wyświetlacz w przedwzmacniaczu?
                          Czy duży to nie wiem, ma 48 mm wysokości. Poprzedni mój projekt preampa miał wyświetlacz 38 mm i był w mojej ocenie za mały.
                          Poza tym mam jeszcze kilkanaście takich matryc i uznałem, że je wykorzystam.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez slawek.xm Zobacz posta
                            U maks to 55V a więc moc maksymalna to +-27,5V do kwadratu podzielić przez obciażenie 8,4oma

27,5x27,5/8,4=90 wat

Gratuluję porządnego wzmacniacza
                            Umax to owszem 55V ale na gałąź. Czyli mamy +-55V. To logiczne skoro mamy transformator 2x44-48V AC. Daje to około 150W przy 8 omach i pewnie 250 przy 4

Przy zasilaniu +-27,5V mielibyśmy maksymalnie około 50V na 8 omach. Twoje wyliczenia są błędne dwójnasób, źle zakładasz napięcie zasilania i liczysz moc że złego wzoru.
                            Last edited by brencik; 11.01.2024, 11:14.

Skomentuj

Czaruję...
                            X