Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz i-AMP OPS-4 by spokon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez spokon Zobacz posta
    borys

Pomiar wykonałem na podstawie wiedzy z magazynu E.D.W. maj 2005r.
    "Pomiar audio przy użyciu karty dźwiękowej komputera"
    ...pomiar parametrów wzmacniacza audio"

"masa sygnalowa jest modulowana masa pradowa z wyjscia wzmacniacza...
    Dzielnik pomiarowy podepnij od strony masowej tylko do masy sygnalowej."

OK.Tak zrobiłem.
    (Masa prądowa z wyjścia wzmacniacza nie jest podłączona do wejścia mikrofonowego E-MU.
    Dzielnik pomiarowy podpięty od strony masowej tylko do masy sygnałowej)

Jeszcze raz test z poprawką borysa:

Wzmacniacz na wyjściu obciążony rezystorem 8 Ohm.
    W prawym kanale - test wzm. OPS-4 + karty E-MU 404USB
    W lewym kanale - test samej karty E-MU 404USB

Pozdrawiam.
    A może coś porypane jest z masami we wzmaku,dziwnie to wygląda.

Skomentuj

Tak dziwnie te pomiary wyglądają.

Praktycznie masa sygnałowa łączy się w jednym punkcie przy potencjometrze głośności.
      Masa prądowa jest połączona w gwiazde między kondensatorami w zasilaczu.
      Tylko teoretycznie jest ok. niestety.

Skomentuj

Zamieszczone przez spokon Zobacz posta
        Tak dziwnie te pomiary wyglądają.

Praktycznie masa sygnałowa łączy się w jednym punkcie przy potencjometrze głośności.
        Masa prądowa jest połączona w gwiazde między kondensatorami w zasilaczu.
        Tylko teoretycznie jest ok. niestety.
        Niestety musiałbyś rozrysować połączenia mas, żeby można było się zastanowić nad tym.

Skomentuj

Na szybko narysowałem połączenie mas w swoim OPS4

Skomentuj

Pętla na IPS'ach, zielone do wspólnego punktu masy nie na IPS. Przynajmniej ja bym tak zrobił.

Skomentuj

Jeżeli na jednym z IPS jest rezystor na GND, to może tak zostać.

Skomentuj

W lewym IPS zamiast zworki wlutowałem rezystor 10R.
                Teraz pętli masy nie ma.

Odłączyłem zasilanie sterowania przekaźnikami OPS4 i transformator podłączyłem na krótko do sieci 230 VAC.
                Pominąłem selektor.

Barwa, selektor, sterowanie - odłączone.

Zrobiłem pomiar z odłączoną masą prądową. Bez zmian, nieczytelny.

Do odłączenia i sprawdzenia pozostał bufor.
                Last edited by spokon; 25.10.2019, 14:36.

Skomentuj

Jeśli masz taką możliwość, to polecam na próbę zasilić sygnałem IPSy przez sam potencjometr.

Swoją drogą, zanim jakiś wzmacniacz ma u mnie zagościć, to już na początku robię test, czy coś w głośnikach nie brzęczy po przystawieniu doń ucha, taki test najłatwiej zrobić po kolei odpinając podejrzane obwody, potem można dalej bawić się w pomiary, czy po prostu słuchanie, być może masz coś poknocone z samym systemem pomiarowym (problem z masą, przesterowanie karty), ale jeśli problem leży we wzmacniaczu, to już powinieneś to usłyszeć (ciche pomieszczenie i głowa blisko głośników).

Skomentuj

Kilka postów wyżej robiłem test tą samą kartą i w ten sam sposób fabrycznemu wzmacniaczowi Exposure2010s
                    i pomiary są czytelne - bez "krzaków"
                    Zatem system pomiarowy jest ok.
                    Zanim włożyłem wzmacniacz do obudowy to grał na samym potencjometrze .

Wtedy nie było brumu w głośnikach nawet jak się "włożyło ucho"
                    (Ten "pająk" w przewodach to początek).

Problem pojawił się już w obudowie.
                    Teraz jak włoże ucho do głośnika to słychać "bardzo bardzo ciche bzyczenie".

Kolega Gavron pisał, że mam "IPSy za blisko transformatora zasilającego".

Może gdybym pcb IPS umieścił pionowo...
                    Last edited by spokon; 25.10.2019, 16:25.

Skomentuj

Ja miałem jeden IPS za blisko trafa, co robiło bardzo cichy brum. Tylko że to było kilka centymetrów, a trafo to zwykły blaszak.
                      https://diyaudio.pl/showthread.php/2...Marcin-V/page4

Po odsunięciu IPS, mam ciszę w głośnikach.
                      Jedyny punkt gdzie jakakolwiek masa wzmacniacza łączy się z masą reszty, to ten niebieski przewód na dzielniku prawego IPS.
                      Siedzę 40cm od głośników, martwa cisza ogółem grzebałem i lutowałem do momentu jak nie mogłem już niczego usłyszeć.

Skomentuj

W pierwszej wersji z 4 kondensatorami w zasilaczu mojego I-AMPa była blacha Al.
                        Na środku blachy pomiędzy kondensatorami był punkt wspólny masy GND.
                        Przewód masowy AC z transformatora i wyjściowe przewody masy były razem przykręcone do blachy.

To było złe podłączenie masy.

Z transformatora prądy AC ładowania kondensatorów mieszały się
                        z prądami wyjściowymi i zasilanie było "zasyfione".

Wywaliłem blache.

Kondensatory w zasilaczu połączyłem drutem Cu 10mm2.
                        Na środku drutu Cu pomiędzy kondensatorami przylutowałem przewód masowy AC z transformatora.
                        Wszystkie "inne" przewody masy połączyłem w jednym punkcie za kondensatorami na końcu tego drutu.

Teraz masa podłączona jest w ten sposób:

Dziękuje borysowi za pomoc.

Skomentuj

Wniosek jest taki, że
                          należy unikać
                          sytuacji w których przez te same przewody płynie
                          prąd ładowania kondensatorów
                          i prąd pobierany przez układ.

Skomentuj

Ciąg dalszy pomiarów i parametrów wzmacniacza OPS-4 przy użyciu programu RMAA6 i karty dźwiękowej EMU-404 USB.

W prawym kanale widać pomiar prawej końcówki mocy OPS-4.
                            (W lewym kanale widać pomiar karty EMU w pętli, ale nie dla porównania z OPS-4.)

(po prostu nic nie zmieniałem w ustawieniach programu RMAA6 oprócz częstotliwości próbkowania i głębi bitowej).
                            (Zrobiłem również pomiar lewej końcówki mocy OPS-4 i pomiar vs prawej końcówki mocy jest prawie taki sam)

Dzielnik napięciowy na wejściu karty EMU to 1KR/33KR zaproponowany przez Borysa.
                            33kR od strony rezystora obciążeniowego 8R na wyjściu wzmacniacza.
                            1k do masy wejścia karty EMU.
                            Ze środka dzielnika napięciowego do sygnału wejściowego karty EMU.

Pomiar końcówki mocy OPS-4 po dodaniu dzielnika napięciowego na wejście karty dźwiękowej EMU jest jak widać bardziej czytelny.
                            Oczywiście można i trzeba jeszcze "powalczyć" z przydźwiękiem sieciowym
                            i starać się ułożyć odpowiednio kable wewnątrz wzmacniacza tak aby składowe 50Hz i 100Hz były jak najmniejsze.

Na razie zostawiam tak jak jest.

Skomentuj

"Soft start na jednym przekaźniku" zakupiony na Allegro po prawie dwóch latach przestał poprawnie działać
                              i w efekcie czasem po załączeniu wzmacniacza zadziałało automatyczne zabezpieczenie, eska 16A B.

Wymieniłem na soft start Borysa i teraz nie ma tego problemu.
                              Dodatkowo ss ma wbudowany DC Blocker - filtr składowej stałej napięcia zasilającego 230VAC.

Skomentuj

Easy. Nie ciesz sie za szybko - SS borysa wyjaralem u siebie w iAMP.
                                Rezysory zabila pojemnosc i dlugie ladowanie z dwoch traf 500VA.

W razie czego daj mocniejsze rezy np 2x20R po 20W.

Skomentuj

Mam nadzieje, że w moim IAMPie - trafo 800VA i 2x15mf na strone - w soft starcie Borysa rezy nie zjarają się:)
                                  Wymienie rezy na mocniejsze takie np. jak napisałeś.

W poprzednim ss, (który wywalał bezpiecznik) na pcb jest zabezpieczenie przed przegrzaniem się rezystorów tylko co z tego.

Last edited by spokon; 07.03.2020, 18:44.

Skomentuj

Olej te ceramiczne rezy.
                                    Kup polskie TELPODY te zielone. drutowe.
                                    Sporo wiecej wytrzymuja.

Skomentuj

Te reziki ze zdjęcia mają w środku zwykły druciak.

Co do zabezpieczenia, element szeregowy z rezystorami to pozystor, wraz ze wzrostem temperatury rośnie jego rezystancja (PTC), podobny układ stosowany jest nawet w spawarkach inwerterowych, gdzie trzeba ładować sporą pojemność (bez soft startu migomat na inwerterze wywalał mi zabezpieczenie C20).

Skomentuj

Tak te rezy ze zdjęcia mają ceramiczną obudowe a w środku drut.

Rezik 5W bez ceramicznej obudowy...

Skomentuj

Wzmacniacz IAMP OPS4 w nowej odsłonie dostał dzisiaj "nowe życie".

OPS4 do obudowy dostał mini kontroler z wyświetlaczem, pvc czyli drabinkę rezystorową i selektor analogowy
                                          wszystkie pcb projektu gavrona04.

Kontroler może być sterowany manualnie enkoderami albo za pomocą pilota Apple.

Nareszcie nie muszę wstawać z fotela słuchając muzyki :)

Wymieniłem również PCB soft start z przetwornicą umożliwiającą zasilanie kontrolera i pvc, projektu borysa.

Zostało przykleić folie przyciemniającą segmenty wyświetlacza lcd i dodać ldr.

Jeżeli chodzi o wrażenia odsłuchowe to po upgrade na drabinkę rezystorową polepszyła się stereofonia a to za sprawą pewnie pvc.
                                          Last edited by spokon; 04.10.2020, 18:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X