Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Stereo LM3886 [ŁukaszN]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Stereo LM3886 [ŁukaszN]

Na początku chciałem podziękować szczególnie dla esh0, którego nieźle wymęczyłem i bez niego raczej nie powstałby ten wzmacniacz, oraz dla mojego tata i dla jego kumpli z pracy, dzięki którym powstała obudowa.

Założenie.
    Więc założeniem było zrobienie prostego, w miarę taniego wzmacniacza, który był by wstanie napędzić moje podłogówki.

Układ wzmacniający.
    Wybór padł na LM3886, chociaż na początku wahałem się nad TDA7294, ale skutecznie mnie od tego odwiedliście i teras jestem wam wdzięczny. Nie było mowy o żadnych tranzystorach. Ponieważ był to mój pierwszy wzmacniacz dlatego miało to być coś prostego i zbytnio nie skomplikowanego, tak żebym mógł bez problemu się połapać i zdobyć praktykę na przyszłość. Mój wybór padł na aplikacje Veteran a’la esh0, gdyż wszystko było bardzo ładnie opracowane i wręcz podane na tacy, później wpadła mi jeszcze w ręce aplikacja kitu AVT ale już pozostałem przy pierwszym projekcie.

Elektronika.
    Do zbudowania wzmacniacza użyłem ogólnie dostępnych elementów, nie bawiłem się w jakieś wyrafinowane kondensatory albo rezystory, ponieważ po prostu nie stać mnie na to. Płytki pod wzmacniacz wykonałem sam metoda mazaczka tak na dobry początek.
    Elementy:
    Rezystory 2W, tolerancja 5%
    Kondensatory elektrolityczne: Teapo 50V, 105o C
    Foliowe: MKT 50V
    Na wejściu LM3886: 2,2uF/50V MKSE tolerancja 10%
    Potencjometr 2x47k logarytmiczny typu B (co prawda mógł by być trochę większy, ale już ten został)

Zasilacz.

Za zasilanie odpowiada transformator toroidalny 250VA 2x24V kupiony w firmie www.toroidy.pl, a że firma ta mieści się nieopodal mojego miasta zaoszczędziłem trochę pieniędzy na przesyłce. Za filtrację odpowiadają kondensatory 4700uF/50V, 85oC po dwa na gałąź zasilania. Pozostałe elementy to :
    Mostek prostowniczy 25A/500V
    Bezpiecznik topikowy szybki 3A na dodatniej szynie zasilania
    Zwora :)

Przewody:

Sygnałowe: ekranowany kable mikrofonowy.
    Głośnikowe: kabel z miedzi beztlenowej 2,5mm^2.
    Zasilanie jakiś prosty kabelek sam nie wiem co to.

Obudowa.

Obudowa został zrobiona prze mojego tatę i jego kolegów z pracy ( za co im wszystkim dziękuję) z blachy aluminiowej 2mm. Powstała ona z jednego arkusza blachy odpowiednio powyginanej na gintarce, pospawanej, a następnie wyszlifowanej i wypolerowanej na glanc. Efekt końcowy oceńcie sami. Subtelnym uzupełnieniem obudowy jest przedni panel ofornirowany i przycięty przez mnie, oraz elegancka gałka potencjometru zrobiona prze mojego tatę.

Chłodzenie.

Do chłodzeni scalczków zastosowałem niewielkie radiatory o wymiarach 50x80 (wymiar powierzchni do której można przymocować układ) i dodatkowo zaaplikowałem małe wiatraczki 50x50x10 które są przykręcone pod radiatorami. Pobierają one powietrze z pod obudowy kierując strumień powietrza na żebra radiatorów. Wiatraki zostały podłączone do zasilacza głównego poprze odpowiedni rezystor, dodatkowo połączyłem równolegle z wiatraczkiem kondensatory elektrolityczny i monolityczny (tu ukłon w stronę m@rka) które swoją filtracją zapobiegają różnym niepotrzebnym zmiano dźwięku w głośniku wysokotonowym.

Odsłuch.

Do poważnych odsłuchów dojdzie jak skończę druga kolumnę, ale na razie ze wzmacniacza jestem zadowolony. Nie dość ze zrobiłem go sam to potrafi on jeszcze nieźle grac i zadziwić niejednego.

Dodatki.
    Dodatkowym gadżetem do wzmacniacza jest super, ultra krzywy stolik pod niego. Powstał ona z sosnowych desek oheblowanych przez mojego wujka (znowu podziękowania) i połączonych przeze mnie w jedną całość. Na stolik zostały nałożone trzy warstwy lakieru Domalux połysk. A czemu jest ona taki krzywy?? Bo powstał niskim nakładem kosztów w sumie 0zł z desek, które walały się nieużywane.

Koszty.
    2x LM3886 z przesyłką: 34zł
    Trafo: 57zł
    4 kondensatory 4700uF/50V: 4x6zł= 24zł
    Potencjometr: 7zł
    Mostek: 7zł
    Pozostałe elementy bierne: 16zł
    Przewody: 7zł
    Radiatory: 2x6zł= 12zł
    Wentylatory: 2x8,5zł= 17zł
    Pozostałe części (gniazda, wtyki, podstawki, laminat, przełączniki, środek trawiący itp.): 44zł

SUMA: 225zł

Nie jest źle nie wliczając tego ze nie musiałem kupować obudowy, padniętego scalaczka, który został mi wciśnięty i musiałem zakupić nowy, kilku części które trzeba było wymienić. Mimo tego i tak jestem zadowolony.

Podsumowując zbudowałem niezły wzmacniacz własnymi rękoma za akceptowalną cenę, czyli cel osiągnięty. Satysfakcja najważniejsza i spełniona w 100%, a za wszystko inne zapłacisz karta Master Card .

Zdjęcia.

fajny :)

tylko te radiatrki małe troszku - ile V dajesz wiatrakom?

jeśli chodzi o wygląd to mi przyświecała podobna idea estetyczna :)
    jak zdobęde aparat to zrobi się porównanie:)
    tyle że ja zamiast bawić się z blachą kupiłem niesprawny elektronicznie jednak idealnie wizualnie dekoder TV satelitarnej :)
    dałem 10zł więc wyszło mnie to tanio, szybko i wogóle ok :)

Skomentuj

wszystko by bylo pieknie gdyby nie to ze przod obudowy wyglada jak hmm czesc szafki :P(takiej wysuwanej...) ja takze niedlugo zaprezentuje co nieco... lm 3886/p3a(esho wykonal)/sub/monitorki :)
      pozdro

aha noi obudowe ja bede mial z mojej unitry ktora padła ot tak:/ w srodku beda te 3 wzmacniacze... i jeden ledwo co meiszczacy sie radiator :)

Skomentuj

Wiatrakom daje około 12V. Sa one podłaczone do zasilacza poprzez rezytor 330 Ohm (czy tam 320) połaczony szeregowo z dodatnim biegumen wiatrczka. Bardzo dobry pomysł podpowiedziano mi jesli chodzi o kondensatory połączone równolegle z wiatraczkiem bez nich gdy był on włączony w głosniku wysokotonowym pojawiał sie syk a kondensatory skutecznie odfiltrowały co nieco :).

Tasior nie tylko ty jeden porównujes mój "dopalacz" do szuflady . W zwiazku tym mam pytanie jak wam sie podoba połączenia aluminium z drewnianym panelem??

Skomentuj

jesli gora obudowy rowniez tak odbija to jest git :),bo na fotkach to niewyglada zaladnie...(ta góra) :)

Skomentuj

jedyne co budzi mieszane uczucia w szufladzie to to że ten przód drewniany tak dużo wystaje poza obrys obudowy ...

Skomentuj

Szczerze? Mi sie nie podoba, ale to kwestia gustu, najwazniejsze ze on Tobie sie podoba. Gra to na pewno ladnie, w koncu renomowana koncowka :)

Skomentuj

Lukasz, dzięki za pamięć

Ale nie powiem, jak szybko zlukałem fotki, to pomyślałem "O k...a foty mojego wzmaka" Ale nie

Co do designu... hm, to drewno jest trochę nieproporcjonalne, może lepiej jakby było cieńsze i idealnie wpasowane w wymiar?

Zamieszczone przez raisq
                Gra to na pewno ladnie, w koncu renomowana koncowka :)
                E tam... za dużo Audiostereo czytasz

Skomentuj

Jesli chodzi o panel to już cienszego nie mogłem dorwać nawet na poczatku miała być wiórowka 16mm ale sie opamietałem i znalzłem 10mm. Z załozenia panel miał wystawac z dołu 5mm z gury 10mm i po bokach 20mm, moze troche za duzo z góry ale już mi nie che sie bawić w przycinanie. Sam na poczatku miałem troche mieszane uczyćia jag go założyłem myślałem sobie: hmm czyżby tak miało to wygladać... ale po kilku dniach przeszło mi moze sie przyzwyczaiłem

Góra tez nieźle odbij światło tylko przydalo by sie jeszce cała obudowe wypolerowac wyczścić benzynka ekstrakcyjna i polakierować bo paluchy zostają, ale jakoś za bardzo nie mam ochoty i chyba tylko gałkę potraktuje lakierem a reszte będe często czyścić :]

Ale co prawda to prawda mój Lm nawiazuje designem do wmacniacza esh0 to właśnie z jego konstrukcji zaczerpnełem pomył. esh0 moze wypuścimy razem serje sprzętu a'la mahoń na rynek hehe

Skomentuj

jeśli moger coś dodać konstrukcji się nie bede czepiał, trochę mi się przód nie widzi, jak położysz na segmencie to go wezmą za szudladę. moim zdaniem lepiej wygląda z tyłu niż z przodu może spróbuj uzyć aluminium tylko, ze tu sa kozty niestety. albo użyj okleiny widzialem w castoramie taką okleine imitującą alu może tym

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                      JGóra tez nieźle odbij światło tylko przydalo by sie jeszce cała obudowe wypolerowac wyczścić benzynka ekstrakcyjna i polakierować bo paluchy zostają, ale jakoś za bardzo nie mam ochoty i chyba tylko gałkę potraktuje lakierem a reszte będe często czyścić :]
                      Polecam jednak polakierować czasami może się nie udać doczyścić...

Skomentuj

wzmacniacz sliczny ale pokretlo dalbym z "szczotkowanej" stali ew. polerowanej

przod wyglada troche jak kominek i nie koponuje sie z tylem ...obramowka diody tez jest "stalowa"
                        wiec zmieniaj ta galke na taka duza i jeszcze upchnij tam diode ktora bedzie pokazywala stan polozenia galki

tak czy inaczej zazdroszcze

Skomentuj

Fajne!! Wyględem troszke przypomina szufladę - ale może tak miało być. Tylko 0 bajerów, czysty audioflizm. Trzeba załadować wyświetlacza, trochę przycisków i by był a'la technics.

Ale wykonanie ładne<brawo> i ta obudowa z aluminium :]

Skomentuj

jakoś we wzmaku widać wpływ Esh0 :)

Skomentuj

mogłeś dać to pokrętło bardziej z boku a nie idealnie na środku bo moim zdaniem teraz to wygląda jak szuflada z gałką... rzecz gustu ale ogólnie ok, sam chciałbym zbudować taki wzmacniacz, gdybym umiał - gratulacje!

Skomentuj

Zamieszczone przez micsta1
                                nie no bomba mi sie bardzo podoba! sluchaj moglbys mi podeslac na email schematy plytek??

tak sie napalilem ze sam chce sobie taki zrobic:) bede bardzo wdzieczny micsta1@tlen.pl

i jakbys mogl spis elementow:) co gdzie i jak ogolnie rzecz biorac p[elna dokumentacje:) jesli mozna:)

super wzmak pozdro
                                Zamieszczone przez tdrozd
                                z tych lm ow moze wycisnac sporo wiecej
                                na forum lukar jes konstrukcja gian clone. nietset troche (moze o 50%drozosza)glownie nacisk kladzie sie na jakosc kondensatorow ,szybkie diody polecam przetrenowac
                                Zamieszczone przez kuku
                                Zamieszczone przez tdrozd
                                z tych lm ow moze wycisnac sporo wiecej
                                na forum lukar jes konstrukcja gian clone. nietset troche (moze o 50%drozosza)glownie nacisk kladzie sie na jakosc kondensatorow ,szybkie diody polecam przetrenowac
                                mógłbyś podać linka ?
                                Zamieszczone przez takero
                                chyba chodzi Ci o wzmak by Esh0 :)
                                pozatym prawdziwy GC kosztuje w granicach 500zł ...
                                co nie znaczy że Jego wzmak jest zły :)
                                jest dobry nawet bardzo
                                tylko nie wiem czy za te 500 zł nie lepiej czegoś na tranach zrobić ...
                                niewiem co jest grane ale tylko tak udało mi się poradzić z tym problemem....
                                moim zdaniem ten cały gain clone to pic na wode... gra minimalnie lepiej niz zwykła aplikacja LM'a ale do holtona czy pa300 się nawet nieumywa...

Skomentuj

No to tak gałka zostal zminioną na dużą aluminiową. Polakierowałm ja lakierem domalux a że w jego skład chyba wchodzi olej to troche zżółkła :], ale sie nie gniewam

Skomentuj

teraz już tylko nie podoba mi się to drewno wystające :)
                                    no ale rzecz gustu :)

Skomentuj

Myślałem jeszcze nad pewną rzecza. Tu gdzie jest gałka w drewienku wywercić dziure o średnicy mniej więcej gałki, nastepnie zrobic tulejke aluminiowa która wchodził by w głąb otworu, a gałke częściowo wpuścić w głąb tulejki co o tym myslicie??

Mam nadziej ze załapaliście :]

Skomentuj

Ja bym proponował zmniejszyć tą deske i zaokrąglić rogi.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X