Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Analizator widma

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Analizator widma

Oto analizator graficzny audio - taki prosty do granic możliwości. Jako obudowę posłużył case po starym odtwarzaczu CD kenwooda, kupiony z olx. Wskaźniki led to popularna na aliexpres zabawka , oferowana przez wielu sprzedających, lecz zbierająca dość dobre opinie w komentarzach (o ile to dobry sposób zdobywania informacji) . Reszta elementów czyli rocker 250v oraz 12v , bistabilny 12v , diody led w obudowę, przełącznik kupiłem w lokalnym sklepie elektronicznym. Płyta akrylowa na panel przedni zamówiona w studio reklamy . Układy te zasilane są z zasilacza 12 lub 24v , sygnał do wskazać można doprowadzić do nich na 2 sposoby - ze złączy sygnałowych lub z + przewodów głośnikowych. Ja wybrałem tę pierwszą opcje. Oczywiście cena czyni cuda i te układy nie są bez wad. Pokazują zakłócenia , można je wyciszyć na pokrętłach , lecz kosztem dokładności wskazań. Panel przedni wykonała mi lokalna firma "metalowa" . Myślę że za taką kwotę (patrz poniżej) fajna zabawka która urozmaici zestaw audio. Można by to zrobić lepiej (panel pokryć szczotkowaną blachą , zamówić lepsze wskaźniki audio - owszem , ale ten projekt miał być tani.

Obudowa + kw - 38zł
    Zasilacz - 0zł (miałem)
    Wskaźniki led - 72zł
    Panel przedni z nierdzewki + malowanie proszkowe - 50zł
    Przełączniki + ledy + śrubki - 50zł
    Plexi - 10zł
    Folia do przyciemniania szyb z "chińczyka" 11zł
    Stopki do obudowy + kw - 18zł
    RAZEM - 249zł

Last edited by Fazio88; 14.02.2023, 07:53.

kibicuje. jakas inspiracja? Nano vna narazie mi sie wydawalo jako najblizej do tego typu urzaden.
    powodzenia.

Skomentuj

Jak na razie zbieram elementy, dojechał włącznik bistabilny oraz złote nóżki. Panele led z Ali powinny być po 20 lutego. Bardziej chodzi mi o te "skaczące słupki" niż o urządzenie pomiarowe kolego kochany :)
      Last edited by Fazio88; 02.02.2023, 18:57.

Skomentuj

A dlaczego to urządzenie nazwałeś: analizator widma? Analizator widma, to powinien pokazywać poziomy składowych o różnych częstotliwościach.

Skomentuj

Chciałem potem zmienić nazwę bo zorientowałem się że źle napisałem ale nie mam możliwości zmiany tytuły tematu

Skomentuj

Czaruję...
          X