Nie, nie miałem nigdy altusów ani stxów, jedynie tonsile soundfindery :razz:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[ Kolumny 2-drożne] Szpileczki na 15AKX + Vifa DX
Collapse
X
-
Gratuluję !!!
W swoich szpileczkach nie frezowałem otworków na głośniczki a trzeba było, tylko nie bardzo wiedziałem jak się do tego zabrać.
Byłbym wdzięczny gdybyś coś napisał w jaki sposób frezowałeś otwór pod Stx-a.
Skomentuj
-
Naprawdę super! Bardzo eleganckie. Osobiście wolę ciemne forniry i sądzę, że wyglądały by jeszcze lepiej np. w jakimś palisandrze, ale to oczywiście kwestia co kto lubi. No i oczywiście kolorystyki wnętrza, a widzę, że przynajmniej do podłogi pasują :mrgreen:
Mam pytanie jak robiłeś frezy po AKX? Kończę monitorki na tych samych przetwornikach i jedyne co mi zostało to właśnie te frezy.
Skomentuj
-
Frezowanie to chyba najtrudniejsza część całej zabawy... Najpierw trzeba zrobić sobie "cyrkiel" do frezarki (opis jest na forum). Następnie dokładnie zwymiarować głośnik i przerysować całość na kolumnę. Nawiercamy dziurkę na środku i zaczynamy zabawę z frezarką na cyrklu. Frezyjemy zaokrąglenia na rogach, następnie można robić frez pod kosz głośnika (jeśli mamy długi frez można robić na wylot). Teraz zakładamy prowadnicę równoległą i frezujemy boki. Radzę poćwiczyć sobie na jakimś kawałku płyty bo trzeba to zrobić bardzo dokładnie, żeby później nie było widać spartolonej roboty na kolumienkach :)
Skomentuj
-
Nie pamiętam jakiego frezu używałem ale raczej małej średnicy.
Co do porównania z soundfinderami to dźwięk jest zupełnie inny, tonsile bardziej nadają się do głośnego grania na imprezach. STX + Vifa gra miękkim przyjemnym basem, bardzo szczegółową średnicą i przyjemną, nie drażniącą uszu górą. Ciężko to opisać słowami ale jestem z nim bardzo zadowolony :)
Zestaw wspomagam subem takim jak mam w podpisie.
Skomentuj
-
Arek1984, pięknie Ci to wyszło :smile: chciałbym tego posłuchać i porównać do mojego zestawu ( 15/40/5 + dx25 ) , mawiają że te głośniki brzmią podobnie ciekawe jak jest naprawde :smile: , według mnie nic więcej do szczęścia nie trzeba , klasyczny kształt jest najlepszy moim zdaniem , ładny fornir , frezy , cokoły co więcej chcieć :grin:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gRRubyArek1984 jaki dałeś br przy tych 12l ?
jakie są wymiary tego BR?
a czy zrobienie obudowy typu monitor 12l
wymagałoby zmian w tunelu BR lub w zwrotce?
Zamieszczone przez daniel69
Skomentuj
-
jakie wymiary tunelu BR :roll: serdecznie proszę o odpowiedź..
a co z tymi różnicami w obliczeniami dla BR nie z tyłu a z przodu?
takie coś mi się marzy na tych stx'ach
GDN 15 AKX GDWK-10-200-8-AJ :
http://img206.imageshack.us/my.php?image=img5000im3.jpg
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamesjamesbondjakie wymiary tunelu BR
ewentualnie skrocisz odrobine na sluch
Zamieszczone przez jamesjamesbonda co z tymi różnicami w obliczeniami dla BR nie z tyłu a z przodu?
Zamieszczone przez jamesjamesbondtakie coś mi się marzy na tych stx'ach
GDN 15 AKX GDWK-10-200-8-AJ :
http://img206.imageshack....=img5000im3.jpg
Skomentuj
Skomentuj