Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Szpileczki na 15AKX + Vifa DX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie, nie miałem nigdy altusów ani stxów, jedynie tonsile soundfindery :razz:

Skomentuj

Właśnie miałem napisać że różnica słyszalna jest tylko z bliska :)
      ale to nie istotne bo nikt nie siedzi 50 centymetrów od kolumny

Skomentuj

Gratuluję !!!
        W swoich szpileczkach nie frezowałem otworków na głośniczki a trzeba było, tylko nie bardzo wiedziałem jak się do tego zabrać.
        Byłbym wdzięczny gdybyś coś napisał w jaki sposób frezowałeś otwór pod Stx-a.

Skomentuj

Piękne .... Ze względu na swoją prostotę. Aż zachciało się zrobić coś podobnego

Pozdrawiam !

P.S. Można jakiś kosztorys ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Arek1984
            Ciężko dokładnie określić bo płyty,fornir, lakiery kupowałem większą ilość ale chyba coś koło 800zł wyszło
            bartekgib czytaj uwaznie. A co do kolumienek do bardzo proste i mi sie podobaja :grin:

Skomentuj

Naprawdę super! Bardzo eleganckie. Osobiście wolę ciemne forniry i sądzę, że wyglądały by jeszcze lepiej np. w jakimś palisandrze, ale to oczywiście kwestia co kto lubi. No i oczywiście kolorystyki wnętrza, a widzę, że przynajmniej do podłogi pasują :mrgreen:

Mam pytanie jak robiłeś frezy po AKX? Kończę monitorki na tych samych przetwornikach i jedyne co mi zostało to właśnie te frezy.

Skomentuj

Frezowanie to chyba najtrudniejsza część całej zabawy... Najpierw trzeba zrobić sobie "cyrkiel" do frezarki (opis jest na forum). Następnie dokładnie zwymiarować głośnik i przerysować całość na kolumnę. Nawiercamy dziurkę na środku i zaczynamy zabawę z frezarką na cyrklu. Frezyjemy zaokrąglenia na rogach, następnie można robić frez pod kosz głośnika (jeśli mamy długi frez można robić na wylot). Teraz zakładamy prowadnicę równoległą i frezujemy boki. Radzę poćwiczyć sobie na jakimś kawałku płyty bo trzeba to zrobić bardzo dokładnie, żeby później nie było widać spartolonej roboty na kolumienkach :)

Skomentuj

Jakiej średnicy stosujesz frez pod te "nieszczęsne" zaokrąglenia?

Skomentuj

Konstrukcja bardzo ladna Tez posiadam soudfindery dokladnie samba 250. Czy moglbys bardziej porownac te pary kolumn ? Czy przy imprezkach przy glosniejszym sluchaniu nowy zestaw tez daje rade ? czy masz jakis sub na dol ? Pozdrawiam

Skomentuj

Nie pamiętam jakiego frezu używałem ale raczej małej średnicy.
                      Co do porównania z soundfinderami to dźwięk jest zupełnie inny, tonsile bardziej nadają się do głośnego grania na imprezach. STX + Vifa gra miękkim przyjemnym basem, bardzo szczegółową średnicą i przyjemną, nie drażniącą uszu górą. Ciężko to opisać słowami ale jestem z nim bardzo zadowolony :)

Zestaw wspomagam subem takim jak mam w podpisie.

Skomentuj

Arek1984, pięknie Ci to wyszło :smile: chciałbym tego posłuchać i porównać do mojego zestawu ( 15/40/5 + dx25 ) , mawiają że te głośniki brzmią podobnie ciekawe jak jest naprawde :smile: , według mnie nic więcej do szczęścia nie trzeba , klasyczny kształt jest najlepszy moim zdaniem , ładny fornir , frezy , cokoły co więcej chcieć :grin:

Skomentuj

super, wykonanie w pełni profi. Gratuluję

Skomentuj

Jak dla mnie jest super :!: w prostocie siła. Zawsze podobały mi się wąskie wysokie proste kolumny. Bardzo łądnie i starannie wykończone a przedemną jeszcze tyle pracy jest że aż głowa boli :sad:

Skomentuj

Bardzo staranne, profesjonalne wykonanie.
                              GRATULACJE.

Skomentuj

Arek1984 jaki dałeś br przy tych 12l ?

Skomentuj

Zamieszczone przez gRRuby
                                  Arek1984 jaki dałeś br przy tych 12l ?
                                  też mnie to interesuje, czy zmieniłby coś fakt zastosowania BR z przodu?
                                  jakie są wymiary tego BR?

a czy zrobienie obudowy typu monitor 12l
                                  wymagałoby zmian w tunelu BR lub w zwrotce?

Zamieszczone przez daniel69
                                  czy taka zwrotka (powyżej) jest dobra do 12l obudowy z tym stx?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamesjamesbond
                                    a czy zrobienie obudowy typu monitor 12l
                                    wymagałoby zmian w tunelu BR lub w zwrotce?
                                    nie

czy taka zwrotka (powyżej) jest dobra do 12l obudowy z tym stx?
                                    jak najbardziej

Skomentuj

jakie wymiary tunelu BR :roll: serdecznie proszę o odpowiedź..

a co z tymi różnicami w obliczeniami dla BR nie z tyłu a z przodu?

takie coś mi się marzy na tych stx'ach
                                      GDN 15 AKX GDWK-10-200-8-AJ :
                                      http://img206.imageshack.us/my.php?image=img5000im3.jpg

Skomentuj

jakie wymiary tunelu BR
                                        "fi 50x145" z polinka
                                        ewentualnie skrocisz odrobine na sluch

a co z tymi różnicami w obliczeniami dla BR nie z tyłu a z przodu?
                                        brak
                                        takie coś mi się marzy na tych stx'ach
                                        GDN 15 AKX GDWK-10-200-8-AJ :
                                        http://img206.imageshack....=img5000im3.jpg
                                        za mala skrzynka. tam jest 9 litrow. musialbys dac ciensza plyte (np 16mm) i/lub zwiekszyc glebokosc/wysokosc

Skomentuj

"fi 50x145" z polinka
                                          ewentualnie skrocisz odrobine na sluch
                                          No właśnie bardzo mnie ciekawi czy i o ile skróciłeś ten br przy 12l

Skomentuj

Czaruję...
                                          X