Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oklepane podłogówki w troche innym wydaniu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oklepane podłogówki w troche innym wydaniu.

Witam

Założenia:

Nie jest to moja pierwsza konstrukcja, ale postanowiłem nie eksperymentować i wybrałem popularny i znany na forum zestaw głośników. Zależało mi na niskich koszach, przy jednocześnie stosunkowo dobrej jakości dźwięku. Pokój w którym miały grać kolumny ma 15 mkw. Oczekiwałem w miarę niskiego zejścia (jak na tak małe głośniki), żeby obeszło się bez suba (przynajmniej na początku :P).

Przetworniki:

Co tu się dużo rozpisywać. Po prostu 2 x ARN-150-03/4 połączone szeregowo i Visaton SC10N.

Zwrotnica:

Wykorzystałem zwrotnice dostępną na forum.

Schemat:

Obudowa:

Obudowa została wykonana z płyty mdf o grubości 18mm. Płyty sklejane i skręcane od środka, żeby oszczędzić sobie mozolnego szpachlowania (szczególnie że kolumny lakierowałem na wysoki połysk). Pod arny wykonane są frezy, dodatkowo zakryte pierścieniami wyciętymi z nierdzewki i pomalowanymi na czarno.

Pojemność komory arnów to 20L. Strojenie 46Hz, tunel o średnicy 61mm.

Początkowo zastosowałem tunel o średnicy 50mm (taki jak u Langusty) i pojemność 18L ale przy głośniejszym słuchaniu świsty powietrza były wyraźnie słyszalne, więc musiałem zmodyfikować projekt. Teraz wszystko gra jak należy.

Wytłumienie o grubości 3,5 cm na górnej, tylnej i dolnej ściance.

Wymiary:

Wys. - 100cm
    Szer. - 18cm
    Gł. - 24cm

Zdjęcia:

Wrażenia odsłuchowe:

Kolumny Graja tak jak się tego spodziewałem. Średnie tony wycofane, niskie bardziej wysunięte (Mi to odpowiada). Visaton ma przyjemne wysokie tony. Nie męczą uszu przy głośniejszym słuchaniu, jak to miało miejsce w moich starych głośnikach. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektów.

Napęd:

Kolumny napędzane są amplitunerem Yamaha RX-350. Do normalnego słuchania w zupełności wystarcza, lecz w najbliższym czasie planuję wymianę na coś mocniejszego.

Koszty:

Całość wyniosła 350zł, ale sporo rzeczy miałem za darmo (płyty mdf, lakier, wkręty, szpachlówka itp.)

Podoba mi się rozstawienie głośników ...

Ogólnie fajny pomysł z białym kolorem Super komponują się ze ścianą przy której stoją

Lecz widać na fotkach niedokładność .. Kanty są niedokładnie zrobione

BTW czym to robiłeś? Szpachla + biały lakier?
    Jeszcze jedno, co wokół tych arnów jest?? Takie szerokie :P

Pozdrawiam.

Skomentuj

Bardzo oryginalny pomysł wykończenia (kolor), ciekawie się prezentują.
      Zamieszczone przez cudny90
      Podoba mi się rozstawienie głośników ...
      A mi się właśnie rozstawienie nie podoba, głośniki mogły być bliżej siebie.
      Ciekawy pomysł z pierścieniami, powodują, że głośniki optycznie są większe.

Skomentuj

No głośniki mogłyby byc bliżej siebie ale juz za późno :P

Te szerokie to metalowy pierścień pomalowany na czarno. Ma tylko 0,5cm większą średnice od kosza arna żeby zakryć połączenie.

Ostatnio obił mi się głośnik ten po lewej, i chyba będe poprawiał malowanie i rogi przy okazji też.
        Najpierw zaszpachlowałem wszystkie nierówności, potem podkład (3 warstwy) i biały lakier (też 3 warstwy).

Skomentuj

a jak malowales ? natryskowo czy spray?

Skomentuj

Kolumny były malowane natryskowo, a pierścienie sprayem.

Skomentuj

Moim zdaniem SC10N zdecydowanie za nisko dla mnie to max 3 cm od góry, generalnie głośniki jakoś tak za daleko od siebie. Po za tym pomysł z farbą ok.

Skomentuj

troche nierozumiem dlaczego dorobiles ten pierscien na ARNa skoro on maja juz takie ramki...

ale ogolnie pomysl byl fajny. bialy z czarnym fajnie sie zgrywa
                no ale faktycznie wysokotonowka nienajlepiej usadzona...

no i dorobjakies podstawki/kolce/nozki do tych kolumn bo wydaje mi sie ze sie niszcza...
                np czarne cokoly by tu ladnie wygladaly :)

no i TV smiesznie maly :lol:

Skomentuj

Pierścień zrobiłem ze względów estetycznych. pod arny zrobione są psełdo frezy z płyty 3mm i otwory w nich były wycinane wyżynarką i nie wyszło to dokładnie równo. Może żeby kolumny były ciemne to by nie było tego widac ale w przypadku białych kolumn i czarnych głośników, za bardzo widac niedokładności.

Też myślałem na kolcami bo przy przesówaniu brzagi na dole mogą sie poobijać i wtedy nieciekawie to będzie wyglądać :razz:

PS

TV żeczywiście mały 14" :grin: ale jak na razie w pokoju wystarczy mi taki. Większośc filmów oglądam i tak na PC.

Skomentuj

mam do Ciebie pytanie: jak skręcałeś te kolumny od środka? bo myślałem nad tym i nie mogłem dojść jak to zrobiłeś bo podoba mi się ten pomysł i chciałbym tak samo zrobić przy swoich kolumnach:p

Skomentuj

Nie wiem jak to zrobił kolega ale typowo do wewnętrznej płaszczyzny płyty mocujesz kantówkę na wkręty tak by nie przeszły na wylot i potem analogicznie przykręca się do kantówki płaszczyznę kolejnej płyty. Czyli traktujesz kantówkę jak powiercony kątownik.

W razie niejasności wyślę na PRIV szkic.

Skomentuj

Adam K, ale po co sobie komplkowac zycie skoro samo klejenie w zupelnosci wystarcza?

Skomentuj

samo klejenie w zupełności wystarcza?
                          no to jestem mile zaskoczony:P
                          a jakiego kleju najlepiej używać żeby wszystko się trzymało?
                          odbiegłem trochę od tematu ale nic straconego:P
                          jak dla mnie to kolumny ładnie się prezentują ale wg.mnie ciekawsze połączenie było by czarny i biały lakier:P

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam K
                            samo klejenie w zupełności wystarcza?
                            najzwyklejszy w świecie wikol :wink:

Skomentuj

a nie rozlecą się? :P

Skomentuj

a nie rozlecą się? :P
                                sprawdź :razz:

Skomentuj

a nie rozlecą się?
                                  sklejalem moje kolumny na 2xARN 150 + GDWK ok 6 lat temu i od tamtej pory kilka razy byly przewracane, przenoszone, wozone w samochodzie itp i nawet niewidac zadnego pekniecia czy poluzowania
                                  a sklejane bylo zwyklym wikolem (nawet wyjatkowo tandetnym) i nawet bez sciskow

Skomentuj

Klejenie wystarczy ale pare wkrętów nie zaszkodzi :P

Ja zrobiłem to tak że do bocznych ścianek przykręciłem listwy z mdf 2x2 cm później przykleiłem przednią scianke i przykręciłem do listwy od środka, górną i dolną podobnie. Zrobiłem tak, bo błyszczący lakier sprawia że niedociągniecia są bardziej widoczne i trzeba by było sie sporo naszlifować, żeby osiągnąć taki sam efekt.

Ja używałem kleju do drewna Pattex, ale wikol równie dobrze trzyma.

PS.

Żeby wyrwać przegrode która była tylko przyklejona musiałem stanąć na nią i troche poskakać żeby klej puścił :razz:

Skomentuj

Fajne połonczenie kolorów :wink:

Skomentuj

połączenie....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X