Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny, nadstawki by XYS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny, nadstawki by XYS

Zalozenia
    Bezkompromisowa konstrukcja ktora poradzi sobie z najrozniejszymi pomieszczeniami i naprawde rozna muzyka typowe zastosowanie stereo

obudowa:

nadstawki 16 litrow br wytlumione owcza welna scianki 25 mm mdf przod 30 mm
    doly 22 litry br boki 30 mm przod 38 mm mdf wytlumienia jw oczywiscie wydzielona komora na wzmacniacz i sporo wzmocnien
    calosc ma sporo frezow fornir palisander lakier bondex uretanowy polmat

przetworniki

23W4557T00 plus MB
    D2905/9900.00
    18W8546.01

zwrotnice
    jet to projekt referencyjnego monitora ze strony AC
    cewki na dole rdzenowka na wysokotonowym tasmowa
    rezystory supers bezindukcyjne
    kondensatory w torze wysokotonowym z silver cap jensena na basosredniaku z superior
    suby sa napendzane panelami irka 300w za ktore bardzo dziekuje

no i najwazniejsze odsluch
    ktos kiedys powiedzial ze pisac o muzyce to jak tanczyc o architektorze :)
    krotko zwiezle i na temat dzwiek jest obledny, po skonczeniu siedzialem jak glupek i do 3 w nocy sluchalem muzy , wszystkiego jest dokladnie tyle ile trzeba, kontrola nad basem idealna radza sobie z pomieszczeniem 30 m2 ale sufit na 4.5 metrach do pomieszczen ponizej 20 m2 nie jest potrrzebny aktywny dol bo monitorki powalaja iloscia basu ogolnie jestem nieobiektywny bo ten projekt to moje oczko w glowie ale po raz pierwszy naprawde nie mam pomyslu na kolejne diy i to wlasciwie jedyna wada tego sprzetu

no i lyzka dziekciu kosztorys
    przetworniki 4000
    zwrotnice terminale itp ogolnie polink 1000
    mdf 300
    fornir 400
    kleje lakiery papiery scierne itp 250
    panele do dolow 1000
    razem okolo 7000
    czas wykonania 6 dlugich dni :)
    i najwazniejsze pytanie czy warto - powiem tak jakby mialy kosztowac 14000 nadal by bylo warto bo otowzyly kraine calkowicie nowych doznan muzycznych :)

łooo, pojechałeś po bandzie :)

Widzę elektronikę od Irka :)

Cholernie jestem ciekaw jak to gra :)

Skomentuj

Monitorków słuchałem - czad...

A jeszcze większy czad będzie po ukończeniu wzmacniacza do nich, co nie ksysiu

Skomentuj

takero, bedziesz w gda to zapraszam :)
        esh0, no kurcze sie nie moge doczekac czekam jak dzieciak na gwiazdke

Skomentuj

cieszę się że mój uni będzie w tak doborowym towarzystwie grał :)

[ Dodano: 2008-05-18, 16:48 ]
          Zamieszczone przez XYS
          takero, bedziesz w gda to zapraszam :)
          najpóźniej w wakacje wpadnę - tego możęsz być pewien :)
          I pewnie coś ze sobą zabiorę

Skomentuj

Ale chłopaki - pamiętajcie o mnie, gdy będzie jakiś spot w wakacje :P

Skomentuj

aż szczena opada :) I kto teraz pomoże mi ją pozbierać ? :P Piknie :)

Skomentuj

Hmmm XYS, I co ja mam ci teraz powiedziec.... Na początku pochwale sie chyba jednym z pierwszych co widzieli te monitorki :cool: przed tym jak tu sie pokazały.
                Następnie powiem ci tyle nie zapraszaj mnie do siebie przypadkiem na odsłuch bo ci z pokoju nie wyjde :mrgreen: z wiadomych przyczyn, kolejna sprawa wiadomo mi ze monitorki będa jeszcze wspołgrac z Lampką, jeszcze ciebie zapewne zaskocza, i napewno na plus.
                Bardzo ładnie wykonane scięcia-frezy, jak zwał tak zwał.

No to teraz troche wad, chodz to kwestia gustu, nie podobają mi sie terminale, oraz zmienic przewody głosnikowe na jakies renomowane, jak ma byc hi end to niech bedzie do samego końca.

P.s- a teraz dajcie mi kilka minut abym szczenke znalazł :mrgreen:

Skomentuj

przewody beda wymieniane w momencie wejscia lampy :) (intertechnikowskie 2,5 mm maj juz zreeszta szpulke) nie jetsem wariatem kabli a terminale mi sie podobaja ale to naprawde kwestia gustu :)

Skomentuj

szkoda ich do lampy ;]
                    na AS słuchałem tych 18 scana z lampą i jak dla mnie to już przesadnie ocieplone i zmiękczone było.

Skomentuj

takero, a ja ich sluchalem u esha na lampie - powalajace odczucie i nie za cieple

[ Dodano: 2008-05-18, 18:10 ]
                      XYS, no i wez pod uwage ze dol i tak jest aktywny wiec tranzystory a co do AS moze ro byla kwestia jaka lampa jaka zwrotka itp te monitorki z lapma pieknie graja

Skomentuj

Co do lampy to juz Kto co lubi, jednym sie podoba a drugi nie nawidzi :wink:

Skomentuj

takero, nie wiesz co mówisz

Taka prosta lampa, jakiej XYS słuchał u mnie bije większość forumowych wzmaków na łeb na szyję I wcale nie jest ocieplone i zmiękczone...

Skomentuj

Po co ja tu wchodziłem....teraz jak patrze na mojego monitorka niedokonczonego (drugi na pomiarze) gra tylko nisko-srednio, i az mam ochote to przez okno wyrzucić...
                            Mistrzostwo świata.... :roll:

Skomentuj

no niewytrzymam - kiedy spot?
                              napewno przed AS 2008 musze tego posluchac.

doboru glosnikow niebede krytykowal/komentowal bo niema czego. ta kopolka to moje marzenie... moze sobie kupie jak skoncze studia... :roll:
                              irkowy wzmacnaicz znam i wiem ze wart swojej ceny
                              Zamieszczone przez XYS
                              czas wykonania 6 dlugich dni
                              musze powiedziec ze chcialbym taka prace jaka masz. odpowiednio zarabiasz i jednoczesnie masz duzo wolnego czasu na zabawe w garazu/warsztacie, bo inaczej nieda sie wyjasnic tak szybkiej realizacji...
                              jedyne co moge krytykowac to wyglad monitorow. niebardzo mi sie podobaja - takie duze :???: . moze jakbys dodal sciecia takie jak na subie (na gorze obudowy) to by to wygladalo jakos lepiej.
                              fornir piekny

na koniec mala uwaga - poszukaj jakegos pasjonata fotografi zeby zrobil odpowiednie fotki kolumn... taki sprzet na to zasluguje

Skomentuj

Powiem szczeże że gdybyś przyczepił do nich znaczek jakiejś znanej marki robiącej HE to bym sie nie pokapował że to DIY. Głośniki świetne, design wg. mnie również. Mam tylko jedno pytanie. Otóż jak wygląda sprawa z słyszalnym zejściem subów w pomieszczeniach typu pokój. Słychać np. 25 hz czy tylko membrana lata i nic poza tym?

Skomentuj

Dawaj wiecej fotkow:)

Skomentuj

Pawel S., czas wykonania hmmm konkretnie
                                    dzien 1 sklejenie wszystkich - 2 godziny
                                    dzien 2 frezowanie (jakies 5 h)
                                    dzien 3 i 4 fornirowanie oraz frezy pod glosniki fornir paskudny w kladzeniu ktos bez sporego doswiadczenia niech sie w palisander nie pcha
                                    dzien 5,6 lakier sliczny ale parszywie dlugo schnie
                                    wieczor dnia 6 zlozenie wszystkiego w kupe w domu
                                    prace mam normalna ale wracalem do domu o 23 :)

a co do fotek te zrobilem na szybko jurto zrobie pozadne :) i zamieszcze ich troszke wiecej

Shiver, na razie nie sluchalem czegos co ma 25 hz raczej uzeka mnie to co te suby wyprawiaja z gitarami basowymi kontrabasami itp ogolnie kontrola i hmmm jakos basu w kinie je dopiero pomecze albo na generatorze sygnalu dla sprawdzenia od jakiego poziomu uslysze

[ Dodano: 2008-05-18, 20:03 ]
                                    a co do wykladu monitorkow mi i mojej 2 polowie sie proporcje podobaja a o gustach sie nie dyskutuje :)

[ Dodano: 2008-05-18, 20:04 ]
                                    Pawel S., a i warsztat jest w pracy wiec moglem np na chwile podejsc nakleic fornir czy cos :)

Skomentuj

to juz wiemy gdzie jest spot, teraz tylko ustalic termin

ladny fornir, podoba mi sie
                                      ogólnie konstrukcja nietuzinkowa i na pewno pod dobrym wzmakiem pokaze jeszcze wiecej

albo to kiepskie zdjecia albo jest kilka niedociagniec 'stolarskich' no ale wiadomo ze to nie fabryka

i kurde XYS, wyczysc te SS bo serce sciska - takie zakurzone)

ps. w sumie chyba bede na openera w 3miescie;]

Skomentuj

SZOK :shock: Dla mnie fornir i w ogóle cały wygląd bomba, ten fornir przepiękny i lakier :wink: !! A, co do przetworników to ja się nie mogę wypowiedziec bo niestety mało słyszałem i widziałem :cry: , ale po cenie i komentarzach innych to jestem pewien, że super grają. Gratuluje w 500% udanej konstrukcji :mrgreen: .

[ Dodano: 2008-05-18, 22:32 ]
                                        Acha i też bym chętnie zobaczył więcej fotek. Może coś z budowy masz :wink: :?:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X