Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] XXLS 10 + MB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] XXLS 10 + MB

Długo szukałem porządnego subwoofera do kina, nie czułem się na siłach aby samemu coś zrobić po długiej przerwie, którą zaserwowały mi studia, wcześniej były przygody z Teslą, STXem. Wszystko to wyglądało i grało średnio, ale dodawało doświadczenia, które przy tej konstrukcji jakby odżyło i sam jestem w szoku, że tak gładko poszło, bo nie ukrywając, niczego nie musiałem ani poprawiać ani drugi raz robić, na pewno dużą zasługą były tematy na forum, często czytałem artykuły, wyłapywałem cenne wskazówki i oto zabrałem się za...

...Wymarzony subwoofer, tak jak wspomniałem długo, długo przekonywałem się do tego zrobić coś samemu, wpierw szukałem intensywnie po sklepach i do kwoty 2500zł nic sensownego nie znalazłem, owszem grało ale nie tak jak chciałbym, a moim wzorcem był zestaw do kina Magnata oparty certyfikatem THX, który to zestaw oczarował mnie od pierwszego spotkania, szybko wróciłem na ziemię kiedy zobaczyłem cenę wow 11 000zł, poza moimi możliwościami! Ale dzięki temu spotkaniu wiedziałem czego oczekuję i wiedziałem że to ma grać jedynie w kinie, do stereo mam większe ambicje. Zanim dokonałem wyboru głośników, przeglądnełem chyba większość forum jakie można znaleźć, strony zagraniczne itp. Zakroiłem poszukiwania do stajni Peerlessa. Raczej pozytywne mają opinie głośniki właśnie od nich, chociaż też można było spotkać ludzi kręcącymi nosami np. dla XXLSa co w moim odczuciu kiedy już gra mi to w pokoju wydaje się przeczytanie czyjeś opinii i klonowanie jej na innych forach nie mając w ogole styczności z w.w.

Dobra nie przynudzam :p przejdźmy do budowy:

Konstrukcja zmontowana z MDFu dokładnie z dwóch płyt każda po 16mm (32mm) wszystko to dodatkowo skręcane wkrętami, w środku są 3 wzmocnienia i warstwa maty bitumicznej, którą ładnie położyłem z pomocą opalarki :grin: . Fornir to "ROSE" lakierowany lakierem do parkietu 3V3. Obudowa podzielona na dwie części - dla głośników i elektroniki. Panel 300W od Irka trochę zmodyfikowany na moją prośbę (dzięki IREK 100% satysfakcja z zakupionego towaru). Sub wylądował na granitowym cokole, co nie było moim pomysłem a podpatrzyłem to w konstrukcji XYSia (chyba się nie obrazi) czekam jeszcze na kolce, mam nadzieję ze się doczekam (strajk poczty). Głośnik strojony membraną bierną (265g), litraż około 22l.

Jak to gra ?...
    Na początku chciałem porządnie wygrzać głośniki więc nie mogłem sprawdzić co i jak ale po 3 dniach :) usiadłem porządnie do odsłuchu, wytargałem większość moich filmów i koncertów.
    Przede wszystkim od razu co mnie zachwyciło to lekkość z jaką XXLsy przenoszą masy powietrza, bas pojawia się tam gdzie potrzeba, a jak już przywali to w moim 16m2 pokoju robi się naprawdę przyjemnie, nie ma sygnału, który by był dla nich kłopotliwy, patrząc na membrany od góry zawsze równiutko bez efekciarstwa się ruszają. Chyba że daje czadu to wtedy potrafią nieźle naciągnąć gumę
    Kolejna sprawa to koncerty, lepszego basu sobie po prostu nie można wymarzyć, każdy gatunek brzmi rewelacyjnie, koncert Celin Dion - 3 utwór w tle burza i moja szczęka nisko na podłodze, kiedy tylko Celin zaczyna spiewać od razu bas cichnie..ehhh obracam głowę i do teraz nie moge uwierzyć że to bydle jest moje i stoi niedaleko mnie, chyba mam przyjaciela na długie lata

Koszty - czyli jak pozbyć się szybko pieniążków
    Głośniki - 700zł (AC)
    Panel - 500zł (IREK)
    Drewno - 100zł
    Fornir - 80zł (z przesyłką)
    Lakier, pędzle, rozpuszczalniki, - 50zł
    Kleje, wkręty - 30zł
    Maty Bitumiczne - 50zł
    Cokół - 180zł
    Kolce, uszczelki, wkręty ozdobne -na to jeszcze czekam :( - 70zł

Razem: 1760 zł (podobna konstrukcja w sklepie 6900zł)

jakby nie patrzec to sub wyszedl naprawde ladnie
    podoba mi sie
    jaka byla modyfikacja panela? bo poza czernionym radiatorem to nic niewidze

musze posluchac XLSa z membrana bierna bo sluchalem w b-r i zamknietej i baaardzo sie rozczarowalem :|
    jednak do kina jak najbardziej glosnik bardzo dobry

Skomentuj

ten cokolik wiele tu wizualnie robi:) swietnia wygada i napewno super gra. gratuluje

Skomentuj

piekne foty :grin: to chyba lustrzanka co? zrob zdjecie tak ze trzech metrow zeby bylo widac go w calej okazalosci na tle pokoju :wink:

Skomentuj

marian, my tu o subie a ty aparatach... :wink:

naprawdę tylko pozazdrościć. Super ci to wyszło i ten cokół... Mniam. Daj kolce i będzie rewelacja

Skomentuj

No rewelka, naprawde elegancki sub, do kina pewnie idealnie sie sprawdza.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
              marian, my tu o subie a ty aparatach... :wink:
              bo przynajmniej cos widac :razz: i to widac ze robota na 5+

Skomentuj

bardzo mi sie podoba jakos tylko te glosniki wygladaja znajomo :P gdzies juz je chyba widzialem
                adambb,a co do cokolika - to ja mam marmur dla scislosci :P
                ogolnie podoba mi sie taki ksztal bryly i ze powoli coraz wiecej osob odchodzi od klasycznynych jamnikowatych subow

Skomentuj

brawo.
                  bardzo ladna konstrukcja, estetyka wykonania i dokladnosci na wysokim poziomie. tylko pogratulowac!
                  XXLS w kinie sprawdza sie na pewno

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    jaka byla modyfikacja panela? bo poza czernionym radiatorem to nic niewidze
                    Hehe bo taka właśnie była modyfikacja :p bebechy te same. Co do MB to faktycznie jakby zagrał inny głośnik, też chciałem zaoszczędzić na bierce ale to zły pomysł, jakby co Pawle zapraszam na odsłuch gdybyś przypadkiem kręcił się gdzieś w okolicach Bielska :grin:

Zamieszczone przez marian
                    to chyba lustrzanka co
                    O lustrzance to ja marze już od dawna a fotki są zrobione Canonem PS A620 bardzo dobry aparat

Zamieszczone przez krzyhoo9
                    Daj kolce i będzie rewelacja
                    kolce są zamówione gdyby nie strajk pewnie już by były zamontowane

Zamieszczone przez XYS
                    bardzo mi sie podoba jakos tylko te glosniki wygladaja znajomo
                    Jak to Krzysiu nie pamiętasz dużej paczuszki wysłanej w strone bielska :)

Bardzo dziękuję za pozytywne opinie, ogromnie motywuje mnie to do dalszej pracy a w planach mam dokończyć kino - również na peerlessach

Skomentuj

No nawet całkiem całkiem! :wink: Gratuluje konstrukcji! :grin:

Skomentuj

Już wiem na jakich głośnikach będę robił kolejnego suba :mrgreen:
                        a w związku z subem to bardzo mi sie podoba oby tak dalej

Skomentuj

adambb, jak mozna określić "strojenie" tego cacka :mrgreen:

:shock: :shock: :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez Filipek
                            jak mozna określić "strojenie" tego cacka
                            to raczej podal producent. odpowiednia membrana (masa) oraz okreslona pojemnosc
                            a okreslic mozna przez pomiar impedancji glosnika

Skomentuj

dokładnie tak jak ujął to Paweł... zaczełem przy okazji montażu kolcy kombinować co by było gdybym dociążył membranę bierną, wziełem kawałek plasteliny i z tyłu do pierscienia przykleiłem okrągły kawałek metalu, włączyłem sprzęt i odpadł zanim zdążył głośnik zagrać :razz: , daleko nie poleciał bo magnes zdążył go w locie złapać :grin: może ma ktoś pomysł jak stabilnie dociążyć MB myślałem o gumie do żucia jako kleju chociaż szkoda brudzić MB, nie wiem będę kombinował w weekend jak coś fajnego z tego wyjdzie dam znać.

Tak wygląda sub z kolcami

Skomentuj

adambb, o ile dobrze pamietam to obciazenie w MB jest w postaci sruby z nakretkami. kiedys widzialem jak ktos to rozbieral. wiec moglbys tam sie dostac i dokrecic cos :P

Skomentuj

Jak obliczyles pojemnosc?
                                  Przeciez dwa xxlsy to ponad pol metra wysokosci

Sorry cofam nie doczytalem ze wzmacniacz jest zamkniety osobno
                                  Mam glupie pytanie
                                  Co to za strona sklepu AC?

Skomentuj

Zamieszczone przez gany
                                    Co to za strona sklepu AC?
                                    to nie sklep. to cos w rodzaju hurtowni. audiocomponents.nl - czytaj przyklejony temat w off topic

Skomentuj

weż ściągni se tą piosnke testowałem na niej mojego suba http://nwa89.wrzuta.pl/aud/file/buyx...i_love_you.mp3

Skomentuj

su widze na allegro dany juz :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X